Antalya Kaya Erdem: Anavatan Side'de Doğdu - Son Dakika
Güncel

Antalya Kaya Erdem: Anavatan Side'de Doğdu

Antalya Kaya Erdem: Anavatan Side\'de Doğdu

Kaya Erdem: Anavatan Side'de doğduANTALYA'da Salı Grubu toplantısına katılan TBMM eski Başkanı Kaya Erdem, kurucusu olduğu Anavatan Partisi'nin Turgut Özal ile Side sahillerinde dolaşırken doğduğunu söyledi.

20.04.2016 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kaya Erdem: Anavatan Side'de doğdu

ANTALYA'da Salı Grubu toplantısına katılan TBMM eski Başkanı Kaya Erdem, kurucusu olduğu Anavatan Partisi'nin Turgut Özal ile Side sahillerinde dolaşırken doğduğunu söyledi.

Salı Grubu, Muharrem Koç başkanlığında Antalya Tenis İhtisas Kulübü'nde toplandı. Bu haftaki konuk TBMM eski Başkanı, eski Başbakan Yardımcısı ve Özal döneminin iki numaralı ismi Kaya Erdem oldu.

Kaya Erdem, kendisinin 1950 ile 2000 yılları arasında Türkiye'nin siyasi, sosyal ve ekonomik yönetiminin içinde yer aldığını söyledi. Bu süreçte krizleri de başarıları da yaşadığını belirten Erdem, bu 50 yıllık sürecin 30 yılının bürokraside, 20 yılının da siyasetin içinde geçtiğini anlattı. Adnan Menderes, Süleyman Demirel ve Turgut Özal'ı örnek gösteren Erdem, "1950'den itibaren şunu görüyorum. İlk 4-5 yılda çok güzel işler yapılmış. Ama sonra aynı heyecan ve başarıyı göremiyoruz" dedi.

Bunun seçim sisteminden ve iktidar gücünü kullanan siyasetçilerden kaynaklandığını, en çok kullananın ise başbakanlar olduğunu anlatan Kaya Erdem, "Başbakan yasamayı emri altına almış vaziyettedir. Çünkü yasamadaki milletvekillerini tayin etme yetkisi iktidar partisinin başkanına aittir. Yasama başbakanın emri altında olunca, iktidarı denetleme görevi olan meclis bu görevini yapamıyor. Yapamadığı için de Türkiye'de demokratik sistem aksaklıklarla bir geri iki ileri gidiyor" diye konuştu.

En demokratik lider olan Özal'ın dahi, gücün verdiği yozlaşmaya yenik düştüğünü savunan Kaya Erdem, bundan çıkış yolunun seçim sisteminde milletvekilini seçme hakkını lidere vermemekten geçtiğini söyledi. Türkiye'de yozlaşmaya neden olan bu sistemi askerlerin 1980 darbesinden sonra kaldırdığını ancak 1987 yılında tekrar geri getirildiğini, bir daha da kaldırılamadığını söyleyen Kaya Erdem, "Milletvekili adaylarını liderler seçmeyecekti. Liderler sadece yüzde beşini seçebilecekti. Diğerlerini parti teşkilatı hakim nezaretinde belirleyecekti. Böylece mecliste teşekkül eden milletvekilleri liderin emir eri olmayacaktı. İktidarı kontrol edecekti. Kontrol edilen bir iktidar yozlaşmaz. Adil olur. Peki biz ne yaptık? Biz 1983 seçimlerini böyle yaptık. Ne yazıkki askerlerin getirdiği bu seçim sistemini 1986 senesinde milletvekillerinin önergesiyle değiştirilip bugünkü çarpık sistem getirildi" şeklinde konuştu.

Bu sistemse mani olamamanın üzüntüsünü yaşadığını anlatan Kaya Erdem, bu nedenle 1999 seçimlerinde siyaseti bıraktığını anlattı.

Kaya Erdem, Anavatan Partisi'nin temellerinin de Antalya'nın turistik Side sahillerinde atıldığını belirterek şöyle konuştu: "Side'de Turgut Özal'la buluşup parti kurma çalışmaları yapıp isim ne olsun diye görüşmeler yapıyorduk. O dönemde Turgut Özal ile birlikte Side sahillerinde iki kilometrelik bir yer vardı. Orada yürüyorduk. Kumsalda Türkiye'nin muhtelif yerlerinden gelen çadırcılar vardı. Biz geçerken tezahürat yapıyorlardı. 'Parti kurun size oy vereceğiz' diyorlardı. Turgut bey bana 'Bak Kaya, bu iş tutacak' dedi. Kendi aramızda sohbet ediyorduk. İlk fikir buradan başladı."

Gündeme ilişkin sorulara yanıt vermeyen Kaya Erdem'e toplantı sonunda teşekkür belgesi verildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Kaya Erdem: Anavatan Side'de Doğdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement