Antalya Kent Müzesinin Konuğu Giray Ercenk Oldu - Son Dakika
Yerel

Antalya Kent Müzesinin Konuğu Giray Ercenk Oldu

Antalya Kent Müzesinin Konuğu Giray Ercenk Oldu

Antalya Kent Müzesinin Mart ayı söyleşilerine konuk olan Giray Ercenk, 1511'de Teke Yöresi merkezli başlayan Şahkulu İsyanını anlattı.

04.03.2014 11:29  Güncelleme: 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Kent Müzesi'nin Mart ayı söyleşilerine konuk olan Giray Ercenk, 1511'de Teke Yöresi merkezli başlayan Şahkulu isyanını anlattı.

Antalya Kent Müzesi'nin "Kent-Müze-Tarih Söyleşileri" devam ediyor. Mart ayındaki ilk söyleşiye konuşmacı olarak katılan Giray Ercenk, "Şahkulu Baba Tekeli Ayaklanması" başlığı altında sunum yaptı. Antalya Kent Müzesi konferans salonundaki söyleşiye ilgi yoğun oldu.

Bölge tarihini çok yakından ilgilendiren Şahkulu isyanının, hiç yaşanmamış gibi adı anılmadığını ifade eden Giray Ercenk, "Şahkulu isyanının kökeni Antalya'dır. Bizim kuş uçumu 15 kilometre Kuzeyimizde başlayıp bütün Anadolu'yu kapsayan ve hem sonuçları bakımından hem de sonraki halk hareketlerinde bile siyasi boyutu bu ölçüde genişlememiş inanılmaz bir olaydır" dedi. İsyanın arka planındaki olayları özetleyerek konuşmasına başlayan Ercenk, Teke Yöresi'nde göçebe ve yörük kültürünün izlerini tarihiyle anlattı.

Yörük Türkmenlerin gerek siyasi nedenlerle zorunlu olarak iskan edilmeleri gerekse de bölge coğrafyasının göçebe kültürüne uygunluğu nedeniyle kendiliğinden bir "Yörük Türkmen" bölgesi olduğunu ifade eden Ercenk, şöyle konuştu:

"Türkmenlerin göçebe yaşayış biçimi, Sünni İslam inancıyla uyuşmamıştır. İstediği yerde konup göçen, bir gün içinde sanki orada hiç var olmamış gibi çadırını söküp izini kaybettiren kültürün inancı da özgürdür. Günde 5 vakit namaz, abdest vs yerine 24 saat işinin başında olmasını gerektiren bir inanca ihtiyacı vardır. Arabistan coğrafyasında ortaya çıkmış bir inancı göçebe kültüre uyduramazsınız. Türkmenlerin yerleşik yaşama geçirilmesiyle Sünnileşme hız kazanır. Ancak inanç konusunda yaşanan ikilemler ve devlet yönetiminde haksızlığa uğramaları nedeniyle, tımarları ellerinden alınan sipahilerin 1511 yılında düzene karşı bir ayaklanmaya girişirler. Başındaki insanın adıyla anılan bu ayaklanma Şahkulu ayaklanmasıdır."

Ercenk, isyanın tarihsel arka planını ve sonuçlarını anlattığı söyleşide dinleyicilerin sorularını da yanıtladı. Söyleşinin ardından bir de kokteyl gerçekleşti. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Antalya Kent Müzesinin Konuğu Giray Ercenk Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement