Antalya ) Organ Bağışında Dünya Rekoru Antalya'da Kırıldı - Son Dakika
Güncel

Antalya ) Organ Bağışında Dünya Rekoru Antalya'da Kırıldı

Antalya'da '1 saat içinde en fazla organ bağışı' dalında yapılan Guinness Dünya Rekoru demesinde 474 kişiyle Çin'e ait rekor, ilk 7 dakika içinde kırıldı.

01.03.2013 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da '1 saat içinde en fazla organ bağışı' dalında yapılan Guinness Dünya Rekoru demesinde 474 kişiyle Çin'e ait rekor, ilk 7 dakika içinde kırıldı.

Sürenin bitmesine 53 dakika 50 saniye varken dev kronometrede rekor 475 olarak kayıtlara girdi.

İlk yarım saatte organ bağışında bulunanların sayısı 1940'a ulaştı.

Antalya Valiliği Koordinasyonu'nda İl Sağlık Müdürlüğü'nce düzenlenen '1 saat içinde en fazla organ bağışı' Guinness Dünya Rekoru denemesi, Kepez Arena Spor Salonu'nda başladı. Saat 15.00'de başlayan rekor denemesi için saatler öncesinde Antalyalılar spor salonun etrafında organ bağış formlarını doldurdu. Rekora destek vermek için Türkiye'nin yüz nakli ameliyatı olan hastaları Uğur Acar ve Turan Çolak da arenaya gelen isimler arasında yer aldı.

YÜZ NAKLİ OLANLARDAN BAĞIŞ

Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatı hastası Uğur Acar, kendisinin de Antalya'nın bu rekor denemesinde tüm organlarını bağışladığını söyledi. Yeni yüzüyle Kepez Arena'daki yerini alan Acar, 'Türkiye'de ilk defa yapılacak olan organizasyonu hazırlayan herkese teşekkür ediyorum. Akdeniz Böbrek Hastaları ve Sosyal Yardımlaşma Derneği olarak bizim bir sloganımız var, 'Bugün biz yarın belki de siz' diye. Buradan tüm Türkiye'ye sesleniyorum. Lütfen organ bağışında duyarsız kalmayalım diye konuştu.

Yine yüz nakli ameliyatı olan Turan Çolak da yeni yüzü ve hiç çıkarmadığı güneş gözlükleriyle geldiği organizasyonda kendisinin de tüm organlarının bağışladığını söyledi. Çolak, herkesi organ nakli konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Antalya'da rekora destek vermek için kamu kurum ve kuruluşlarında 15.00 ile 16.00 arasında görevli memurlara idari izin verilirken, Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi'nden Muharip Gaziler Derneği'ne kadar birçok sivil toplum örgütü de spor salonundaki yerini aldı.

Organ bağışına 'Yaşasın Yeniden Kazanım Hareketi' ve 'İnsanlığın en büyük rekoru' yazılı pankartlar taşıyan Nasreddin Hoca tiplemesinde Antalyalılar da katıldı. Rekor için Kepez Arena'da başvuruları kabul için 40 ayrı masa düzenlendi. Organ bağışçıların önceden düzenlediği formlar bu masalarda 2 şahidin nezaretinde imzalanarak kabul edildi. Rekor denemesinde 128 şahit olmak üzere toplam 230 görevli yer aldı.

Sunuculuğunu Tarık Tarcan'ın yaptığı organizasyonda Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, Antalya'nın organ nakilleriyle dünyaya yer tutmuş bir kent olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Demirbaş, 'Antalya turizmin başkenti olduğu kadar organ naklinin de başkentidir. Bunu daha önceden birçok operasyonla, ameliyatla bütün dünya zaten biliyordu, bu gün de bu bağış kampanyasıyla bunu taçlandırmak istiyoruz. Umarım bu rekoru kırarız diye konuştu.

Rekor denemesine şahitlik eden Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ise Türkiye'nin canlıdan nakilde dünya birincisiyken kadavradan nakillerde sıkıntı yaşandığını kaydetti. Bakan Yardımcısı Kafkas, 'Canlara canımızla can katıyoruz ama cenazemizi vermekte zorluk çekiyoruz. Bugün bu bilincin oluşmasına katkı veren herkesi kutluyorum dedi.

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ise Antalya'nın güzel bir örnek gösterdiğini belirterek, 'Umarım, bizi geçecek başka şehirler de olur. Bundan mutluluk duyarız dedi.

Konuşmaların ardından Guinness Türkiye Temsilcisi ve Hakemi Şeyma Subaşı'nın üçten geri sayımıyla rekor denemesi başladı. Denemenin henüz 7'nci dakikası içinde 474'le Çin'e ait rekor kırıldı. 2011'de Londra'da 321 kişi, 2012 tarihinde de Çin'de 474 kişiyle kırılan rekorda Antalya 2 bin bağış hedefliyor. İlk yarım saatte organ bağışında bulunanların sayısı 1940'a ulaştı.

GÖRÜNTÜ GELECEK

Haber-Kamera Emre BAYLAN ANTALYA, (DHA)

=====================

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya ) Organ Bağışında Dünya Rekoru Antalya'da Kırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü
    11:41 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Strazburg'daki temasları sırasında eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve Avrupa'da ve Ege'nin iki yakasında ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini belirtti. Özel ise Türkiye'nin soluyla Yunanistan'ın solunun barışı ve iyi ilişkileri savunması gerektiğini vurguladı. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini ifade etti.

  • Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi
    11:38 Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan etkinlikte yedikleri tavuklu pilavdan zehirlenen 49 öğrenciden 45'i taburcu edildi. Öğrenciler, fenalaşınca hastaneye kaldırıldı ve polis olayla ilgili inceleme başlattı. Aydın Valiliği ise okullara ikinci bir emre kadar etkinlik düzenlememe talimatı verdi.

  • Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi
    11:38 Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi

    Samsun'un Yakakent ilçesinde bir ikamette yapılan operasyonda, 2 adet silah ve mermiler ele geçirildi. Ruhsatsız tabanca, tabanca şarjörü, 195 tabanca fişeği, kurusıkı tabanca ve 25 kurusıkı tabanca fişeği bulunan olayla ilgili bir kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı
    11:36 Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, şubat döneminde ücretli çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 4,1 artış gösterdi. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı ise aylık olarak yüzde 0,6 arttı.

  • Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü
    11:35 Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, hanelerde kullanılan şebeke suyunun ilk 2 tonunu 1 liradan fiyatlandırma kararı aldı. Sonraki kullanım kademelerinde ise yüzde 30 indirim yapılacak. Ayrıca aboneliklerde uygulanan kartlı su sayacı zorunluluğu da kaldırıldı.

  • Fransız Geliştirici, Boykot X Uygulamasıyla Tüketicilere Bilgi Veriyor
    11:35 Fransız Geliştirici, Boykot X Uygulamasıyla Tüketicilere Bilgi Veriyor

    Kuzey Afrika asıllı Fransız Chedy el Tabaa, dünya genelinde soykırım gibi insan hakları ihlalleri ve çevreye ilişkin konular nedeniyle boykot edilen ürün ve firmalar hakkında tüketicileri Türkçe dahil 7 dilde bilgilendiren Boycott X uygulamasını geliştirdi. Uygulama, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki krizin ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının desteklendiği, insan haklarının ihlal edildiği, çevre kirliliğine neden olunduğu veya hayvanlara eziyette bulunulduğu gerekçesiyle boykot edilen ürünlerle ilgili tüketicilere bilgi veriyor.

  • Manisa'da kamyonet ile minibüs çarpıştı: 9 öğrenci yaralandı
    11:34 Manisa'da kamyonet ile minibüs çarpıştı: 9 öğrenci yaralandı

    Manisa'nın Selendi ilçesinde, Çortak Ömer Nimet Kahraman İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerini taşıyan bir minibüs ile karşı yönden gelen bir kamyonet çarpıştı. Kazada hafif yaralanan 9 öğrenci, ilçedeki devlet hastanesine kaldırıldı. Öğrencilerin tedavileri tamamlandıktan sonra taburcu edildi.

  • İstanbul'da banka dolandırıcılığı operasyonunda 18 şüpheli adliyeye sevk edildi
    11:33 İstanbul'da banka dolandırıcılığı operasyonunda 18 şüpheli adliyeye sevk edildi

    İstanbul merkezli 5 ilde, kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp mağdurları ikna ederek hesaplarındaki paraları üçüncü kişilerin hesaplarına aktardığı iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüpheli adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin polisteki işlemleri tamamlandıktan sonra Küçükçekmece Adliyesi'ne götürüldü.


Advertisement