Antalya,turizmden Sonra Tarımda da Ümidini Irak ve Suudi Arabistan'a Bağladı - Son Dakika
Ekonomi

Antalya,turizmden Sonra Tarımda da Ümidini Irak ve Suudi Arabistan'a Bağladı

Antalya,turizmden Sonra Tarımda da Ümidini Irak ve Suudi Arabistan\'a Bağladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’nde ihracat yapan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Ekinci, Rusya’ya ihracatın temelini domatesin oluşturduğunu belirterek, “Gelecek adına ümitliyiz.

14.01.2016 10:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde ihracat yapan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Ekinci, Rusya'ya ihracatın temelini domatesin oluşturduğunu belirterek, "Gelecek adına ümitliyiz. Irak ve Suudi Arabistan pazarı domates çekecek" dedi. Öte yandan bazı ihracatçı firmalar Rusya'ya Kaliforniya biberinin ihracatına kilogramı 4 liradan aralıksız devam ediyor.

Türkiye'nin en önemli örtü altı üretim üssü olan Antalya'da havaların soğuk gitmesi nedeniyle ürün sıkıntısı yaşanıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'ne giriş yapan üretici sayısında ciddi bir düşüş yaşanınca, bu durum ürün fiyatlarına da yansıdı. Azda olsa gelen sera ürünlerinin bir kısmı iç piyasaya yönlendirilirken, birinci sınıf olanları ihracata gönderiliyor. Türkiye'nin tarım alanında en büyük pazarlarından Rusya Federasyonu'na yaş sebze ve meyve kalemlerinden bazılarında ihracat yapılmıyor. Bu kalemlerinden en önemlisi ise domates. Rusya'ya yapılan ihracatın temelini oluşturan domateste üretim az olunca pazarlamada bir sıkıntı yaşanmıyor. Irak ve Suudi Arabistan'a ihraç edilen domatesin bir kısmı da iç piyasaya sevk ediliyor. İhracatçı yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen krizin fırsata çevrileceğini belirtiyor.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve yaş sebze ve meyve ihracatçısı Erdoğan Ekinci, domateste tek ekim sezonunun sonuna geldiklerini belirterek, iyi domatesin fiyatının halde 2 liradan satıldığını kaydetti.

Rusya'ya yönelik ekilen dikenli salatalıkta sıkıntı yaşandığını aktaran Ekinci, " O ürün de Gazipaşa halinde 60 ile 80 kuruş arasında satılıyor. Kısa süre sonra bu ekim sökülecek. Sorun kalmayacak" dedi.

"PAZAR ÇEŞİTLENECEK"

Domatesin fiyatının 1 ile 1.50 lira arasında olduğu sürece Irak ve Suudi Arabistan ile çalışmaya devam edeceklerini belirten Ekinci, " Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna, Belarus, Moldova'ya ihracatımız var. Pazarları çeşitlendireceğiz. Krizi hafif atlatmayı hedefliyoruz. Aşırı bir zarar görmeyeceğimizden eminim. Rusya haricindeki ülkelere ihracatımız devam ediyor" diye konuştu.

"IRAK VE SUUDİ ARABİSTAN ÜRÜNÜ ÇEKECEK"

Rusya'nın domates, salatalık, narenciye ürünleri, kayısı, çekirdeksiz üzüm, armut, incir gibi ürünlere ambargosunun olduğunu kaydeden Ekinci, "Ama ihracat ürünlerimizin amiral gemisi domatestir. Sorunun çözülmesini gerekir. Rusya pazarı 25 yılda oluştu. O pazar kolay kazanılmadı. Çok mücadeleler verildi. İnşallah sorun çözülür. Rusya 300 milyon nüfuslu bir ülke. Küçümsenecek bir pazar değil. Ama gelecek adına ümitliyiz. Irak ve Suudi Arabistan pazarı domates çekecek" dedi.

Ekinci, Rusya'ya ihracat olmamasına rağmen domatesin fiyatının yüksek olmasını soğuk hava ve ürün azlığına bağladı.

20 yıldır ihracat sektöründe faaliyet gösteren Turan Çağlar, Rusya ile yaşanan krizi atlatacaklarını söyledi.

"KARAMSAR BİR TABLO ÇİZİLMEMELİDİR"

Alternatif pazarlar bulacaklarının altını çizen Çağlar, karamsar bir tablo çizmenin anlamsız olduğunu kaydetti.

Yıllar öncesinden ellerinde Rusya pazarının olmadığını dile getiren Çağlar, "Türk milleti, Türk üreticisi bu zor durumun altından kalkar. Biz bunu aşarız sıkıntı yok. Rusya pazarı ile 20 yıldır çalışıyoruz. Ağırlıklı olarak narenciye ürünleri, domates,salatalık, üzüm, her türlü yaş sebze ve meyveyi gönderiyoruz. Bu krizle Türkiye batmaz. Şu an sıkıntı oluşturacak bir durum yok" dedi.

"SIKINTI FIRSAT DOĞURACAKTIR"

Şu anki ürünün ağırlıklı olarak iç piyasaya gittiğini ifade eden Çağlar, "Ürünün arttığı bahar ayları için alternatif pazar bulacağız. Şu an pazar araştırmamız var. Orta Asya ülkeleri, Suudi Arabistan pazarlarına ağırlık vereceğiz. Biz karamsar değiliz. Bu sıkıntı bir fırsat doğuracaktır. Domateste sıkıntı yok. İç piyasa ürünü çekiyor" dedi.

"RUSLAR KALİFORNİYA BİBERİ ALIYOR"

Rusya'nın limon, biber, nar, ayva, kabak ve patlıcana kota koymadığını aktaran Çağlar, "Şu anda Kaliforniya biberi işliyoruz. Rusya'ya gidecek. Ruslar bu biberi sabah salatada söğüş olarak kullanıyorlar. Raf ömrü uzun. 4 liradan satılıyor. Bu ürünü rahatlıkla Rusya'ya ihracat yapıyoruz" şeklinde konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Antalya,turizmden Sonra Tarımda da Ümidini Irak ve Suudi Arabistan'a Bağladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement