Antalya Yaşar Yakış: Din Eksenli Siyaset Yapıldığı Zaman Mutlaka Birisini Dışlamak Zorunda... - Son Dakika
Güncel

Antalya Yaşar Yakış: Din Eksenli Siyaset Yapıldığı Zaman Mutlaka Birisini Dışlamak Zorunda...

Antalya Yaşar Yakış: Din Eksenli Siyaset Yapıldığı Zaman Mutlaka Birisini Dışlamak Zorunda...

Yaşar Yakış: Din eksenli siyaset yapıldığı zaman mutlaka birisini dışlamak zorunda kalırsınız Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Antalya'da düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, din eksenli siyasetin dışlayıcı bir özelliği olduğunu belirterek, 'Yani İslami esasa dayalı bir dış politika, İslamı olmayan ülkeleri dışlıyor.

09.01.2015 19:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaşar Yakış: Din eksenli siyaset yapıldığı zaman mutlaka birisini dışlamak zorunda kalırsınız

Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Antalya'da düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, din eksenli siyasetin dışlayıcı bir özelliği olduğunu belirterek, 'Yani İslami esasa dayalı bir dış politika, İslamı olmayan ülkeleri dışlıyor. Avrupa 'İslamfobia'yı benimseyerek Hıristiyan olmayanları dışlamak suretiyle bir dış politika geliştiriyor" dedi.

Uluslararası Antalya Üniversitesi, Türk-Rus Kültür Merkezi, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü ile Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nce düzenlenen 3'üncü Türk-Rus Entelektüeller Buluşması, Delphin Imperial Hotel'de başladı. Türkiye ve Rusya'dan akademisyenler ile düşünce kuruluşlarından yetkilileri bir araya getiren toplantıda din eksenli politikalar ve Paris'teki katliam konusu da öne çıktı.

8-12 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen buluşmanın açılış konuşmasını, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe yaptı. Prof. Dr. Göktepe, artık geleneksel hale gelen Türk-Rus Entelektüeller Buluşması'nın her iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve pekiştirilmesinde önemli rol oynadığını aktardı.

DİN EKSENLİ SİYASET DIŞLAYICIDIR

İki ülkenin değişik üniversitelerinden 40 akademisyen, yazar, siyaset bilimcisi ve düşünce kuruluşlarından yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Dışişleri eski bakanlarından Yaşar Yakış da değerlendirmelerde bulundu. Yakış, din eksenli siyasetin dışlayıcı bir özelliği olduğunu söyledi. 'Yani İslami esasa dayalı bir dış politika, İslamı olmayan ülkeleri dışlıyor. Avrupa 'İslamfobia'yı benimseyerek Hıristiyan olmayanları dışlamak suretiyle bir dış politika geliştiriyor. Rusya'da, Batı Avrupa'da Ortodoksluk yaygın olmadığı için mezhepsel nedenlerle dışlanıyor" diyen Yakış, şöyle devam etti:

'Dolayısıyla iç politikayı ya da dış politikayı dine göre tanımladığınız takdirde mutlaka dışlayacağınız kesimler çok olacaktır. Hatta aynı dinin farklı tarikatında bile birbirini dışlıyor. Bugün Ortadoğu'da Müslüman Müslümanla savaşıyor. Neden' Çünkü 'O benim tarikatımdan ya da benim mezhebimden değil' diye bakıyor. Hatta aşırı Müslümanlar arasında dahi aşırı değilse daha fazla aşırı olanla ihtilaf halinde. Dolayısıyla din eksenli siyaset yapıldığı zaman mutlaka birisini dışlamak zorunda kalırsınız."

DİNİN GÜNLÜK POLİTİKAYA ALET EDİLMESİ TEHLİKELİ

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise İslamiyetin terörizme indirgenmemesi gerektiğini söyledi. Ancak dinin günlük politikaya alet edilmesi yüzünden genel gidişatın iyi olmadığını, dünyanın hızla fikir özgürlüğüne karşı bir noktaya gittiğini anlatan Prof. Dr. Bağcı, 'İdeolojik çatışmadan fiziki bir çatışmaya, güç kullanmaya kadar giden bir süreç var. Özellikle son dönemlerde yolsuzluklardan eğitime kadar çok daha fazla dini söylemlerle hareket ediliyor. Çok fazla dini değerlerle hareket eden bir siyasal yapıya gitmek insanı hem akıldan, hem demokrasiden hem de özgür düşünceden uzaklaştırır. Dini özellikle eğitim ve siyasal yapıdan devre dışında tutmak gerekir. Dinin siyasal yapıyı belirlemesi tehlikli olan. Yoksa din herkesin özelidir. Özeli genele yaymaya başladığınız zaman bunun altından kalkamazsınız. 'Lütfen demokrasiden ve laiklikten ayrılmayın' diye İslam dünyasından bile telkinler gelmeye başladı."

Paris'te yaşanan katliamla ilgili Türkiye'nin ve Diyanet İşleri'nin tepkisini yerinde bulduğunu da anlatan Prof. Dr. Bağcı, İslamiyetin terörizme indirgenmemesi gerektiğini söyledi.

RUSYA'DA DİNE HAKARET SUÇTUR

Moskova Devlet Üniversitesi Siyaset Fakültesi Öğretim Üyesi ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Müdürü Sergey Markov ise Rusya'da Paris'teki gibi bir katliamın yaşanmasının mümkün olmadığını açıkladı. Aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Putin'in elçiliğini yaptığını anlatan Markov, 'Rus demokrasisinde ifade özgürlüğü ile din özgürlüğünde dengeler vardır. Örneğin Rusya'da dini değerlere hakaret edemezsiniz. Bunlar yasaktır ve de suçtur. Bu nedenle Paris'teki gibi bu tarz karikatürler de yayınlanmaz. Bu nedenle Paris'te yaşanan olayların bizde yaşanması söz konusu değildir" dedi.

Rusya'da Ortodoks, Müslüman, Yahudi ve Budist inancına hiçbir surette hakaret edilemediğini anlatan Markov, 'Bunlar devlet tarafından kontrol edilir. Hakaret suçtur" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Yaşar Yakış: Din Eksenli Siyaset Yapıldığı Zaman Mutlaka Birisini Dışlamak Zorunda... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.


Advertisement