Antep Fıstığı Teknik İnceleme Heyeti ABD'ye Gitti - Son Dakika
Yerel

Antep Fıstığı Teknik İnceleme Heyeti ABD'ye Gitti

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), ABD'nin Antep fıstığı üretimi, yetiştiriciliği, zirai mücadele, işleme ve pazarlama teknikleri konusunda incelemelerde bulunulması amacıyla ABD'nin Kaliforniya eyaletine Antep fıstığı teknik araştırma ve inceleme gezisi düzenledi.

20.02.2015 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), ABD'nin Antep fıstığı üretimi, yetiştiriciliği, zirai mücadele, işleme ve pazarlama teknikleri konusunda incelemelerde bulunulması amacıyla ABD'nin Kaliforniya eyaletine Antep fıstığı teknik araştırma ve inceleme gezisi düzenledi.

GTB'den yapılan açıklamaya göre, borsanın organizasyonuyla düzenlenen teknik geziye katılan sektör temsilcileriyle biraraya gelen GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 20- 28 Şubat tarihleri arasında ABD'nin Kaliforniya eyaletinde gerçekleştirilecek teknik geziyi, Antep fıstığının teknolojik üretimi ve işlenmesinin yerinde tespiti açısından çok önemsediklerini söyledi.

Tiryakioğlu, Antep fıstığının bölgede yüz binlerce insanın geçim kaynağı ve ekmek kapısı olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

"Bu nedenle Antep fıstığında kat edilecek her aşama ve her mesafe bizler için büyük önem taşıyor. Bu noktada vizyonel çalışmalar yürüterek ilimiz tarımcılığına mesafe kat ettirmek istiyoruz. ABD'de yürütülecek teknik incelemeler bu çalışmalarımıza olumlu katkılar sunacak. Antep fıstığı, şehrimiz  ve bölgemiz için vazgeçilmez ürünlerin başında geliyor. Biz iki yıldır çalışmalarımızda hep bu mesuliyeti ve beklentiyi göz önünde bulundurarak hareket ettik. Bundan dolayı ABD'de yapılacak araştırmalar ürünümüzün ileri ki yıllardaki gelişimi ve sektörün uyanışı açısından ciddi önem taşıyor."

Türkiye'nin Antep fıstığı üretiminde dünyada üçüncü sırada olmasına rağmen, bu topraklarda yetişen fıstığın kalitesi, tadı ve aromasıyla dünya piyasalarında hep birinci sırada olduğuna dikkati çeken Tiryakioğlu, şöyle devam etti:

"Ürünümüzde kalite noktasında bir sıkıntımız yok. Diğer ülkelerdeki yetiştirilen fıstıkla kıyaslandığında Antep fıstığı farkını 'Ak ve Kara ' gibi  açıkça ortaya koymakta. Bizim amacımız orada yürütülecek çalışmalar eşliğinde üretimde ve işlemede kullanılan teknolojik alt yapıyı yerinde tespit ederek çiftçilerimizi bu konularda bilinçlendirmek. Bu bağlamda geziye katılacak temsilcilerimize  önemli görevler düşüyor. Sadece Gaziantep'in değil fıstık üretiminin yapıldığı tüm şehirlerde  bu geziden çıkacak raporlara  yönelik ciddi beklentiler var."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Antep fıstığı üretiminin yapıldığı bazı illerin Tarım İl Müdürleri ve teknik elemanların yer aldığı gezide Antep fıstığı fidan üretimi, yetiştiriciliği, zirai mücadele, işleme ve pazarlama teknikleri konusunda incelemeler yapılacak.

Öte yandan tarım heyeti ABD'de zeytin ve zeytin işletmeciliği konularında da araştırmalar gerçekleştirecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Antep Fıstığı Teknik İnceleme Heyeti ABD'ye Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement