Antik Kentteki "Kaya Mezara" Tel Örgülü Koruma - Son Dakika
Kültür Sanat

Antik Kentteki "Kaya Mezara" Tel Örgülü Koruma

Tokat'taki Komana Antik Kenti'nde yer alan kaya mezarın etrafına koruma amacıyla tel örgü çekildi Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Erciyas: "Kaya mezarı, 2013 yılında bilinçsiz kişiler tarafından dinamitle patlatılarak içerisinde hazine aranmıştı.

10.12.2014 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'taki Komana Antik Kenti'nde bulunan kaya mezar, etrafına çekilen tel örgüyle koruma altına alındı.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Komana Antik Kenti'nin geniş bir alanı kapladığını söyledi.

Gümenek'te mevkisindeki antik kentte 2004 yılından bu yana çalışmalar yaptıklarını anlatan Erciyas, "Bu sene kazı çalışmalarımızı Eylül ayı başı gibi tamamladık. Komana, Tokat için önemli bir yer. Buranın gün yüzüne çıkması, Tokat turizmi için iyi olacak" dedi.

Erciyas, antik kent sınırlarında bir "kaya mezar" bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kaya mezarı, Komana Antik Kenti nekropolünde (Antik kentlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isim) yer alan ve kentin ileri gelenlerinden biri için yaptırıldığı düşünülen, Helenistik döneme ait bir mezar yapısıdır. Kaya mezarı, bağımsız bir kaya kütlesinin üzerine Amasya'da görülen kaya mezarlarına benzer olarak tapınak görüntüsünde yapılmıştır. Antik çağlarda iki sütunun taşıdığı bir alınlığı olup, mezar odasına giriş küçük bir pencereden sağlanmıştır. Alınlık üzerinde bir kalkan tasviri vardır. Alt tarafta iki satır yazı, mezarın bu ikinci kullanımında kime ait olduğunu göstermektedir. Mezar odası, 2,34x1,65 metre büyüklüğündedir."

Kaya mezarın Tokat- Niksar karayolu yakınlarında bulunduğunu belirten Erciyas, "Kayanın doğu yüzeyinde ikinci bir kaya mezarı bulunur. Bu mezarın dışı bezemeli değildir ancak içerisinde iki adet mezar çukuru ve arka tarafta bir kline (mezar) vardır. Kaya mezarı, 2013 yılında bilinçsiz kişiler tarafından dinamitle patlatılarak içerisinde hazine aranmıştı. Tokat Müzesi ve kazı heyeti iş birliğinde bu yıl tel örgü içerisine alınarak bilgilendirici pano hazırlandı. Kaya mezarı, Komana Antik Kenti'nin önemli bir anıtsal yapısı olarak halkın ziyaretine açıktır. Mezarda herhangi bir kazı çalışması gerekmemektedir çünkü mezar odası antik çağlarda girilerek talan edilmiş, geriye yalnızca doğal kaya kütlesi kalmıştır" diye konuştu.

Komana Antik Kenti

Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana Antik Kenti'nin, tarihte, "Anadolu tanrısı Ma"ya adanmış kutsal alan olduğu belirtiliyor.

Aynı zamanda çevre bölgeler için ticaret merkezi görevi gördüğü ifade edilen kentin, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve çevresindeki verimli arazisiyle Anadolu'nun her tarafından ziyaretçi aldığı kaydediliyor.

ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen "Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi", Komana'nın konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında uygulamaya konulmuştu. Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey araştırmalarının ardından antik kentin gün yüzüne çıkartılması için kazı çalışmaları başlatılmıştı. - Tokat

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Antik Kentteki 'Kaya Mezara' Tel Örgülü Koruma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement