Antik Likya Yolu'nun Kapsamlı Haritası Çıkartıldı - Son Dakika
Yerel

Antik Likya Yolu'nun Kapsamlı Haritası Çıkartıldı

Antik Likya Yolu\'nun Kapsamlı Haritası Çıkartıldı

Muğla Antalya arasındaki 510 kilometrelik Antik Likya Yolu kapsamlı bir haritayla doğa sporcuları ve antik rotayı kullanacak turistlerin ilgisine sunuldu Projenin hayata geçirilmesiyle önümüzdeki yıl 100 binin üzerinde yürüyüşçünün bölgeye gelmesi hedefleniyor.

20.08.2014 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜSEYİN KANBER - Antalya Valiliği ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce yürütülen "Antik Likya Yolları Haritası ve Yürüyüş Rehberi Projesi" kapsamında, Muğla'nın Fethiye ilçesinden başlayarak Antalya'nın Hisarçandır köyünde sona eren "Antik Likya Yolu"nun kapsamlı haritasının çıkarıldığı bildirildi.

MÖ 2000'li yıllarda Likyalılar tarafından yapılan ve daha sonra Romalılar başta olmak üzere birçok uygarlık tarafından kullanılan tarihi Likya Yolu, yeniden eski ihtişamlı günlerine kavuşuyor. Bugüne kadar yalnızca profesyonel doğa sporcuları tarafından kullanılan tarihi güzergah Antalya Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yürütülen bir proje kapsamında kapsamlı şekilde yeniden ele alındı. Bölgedeki tesisler, yürüyüş yolları ile dağ geçiş güzergahları tek tek belirlenerek işaretlendi. Bu çalışmayla güzergah, profesyonel doğa sporcularının yanı sıra tarih ve doğa meraklısı yerli ve yabancı turistler tarafından kolaylıkla gezilebilecek.

Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Teke Yarımadası'nın tarihte "Likya" olarak adlandırıldığını, kıyıdaki liman kentlerinin de iç bölgelere yollarla bağlı olduğunu söyledi. Yapılan projeyle Likya kentleri arasındaki patikaların işaretlenmesiyle "Antik Likya Yolu"nun yeniden gün ışığına çıkarıldığını ifade eden Acar, Antalya Valiliği ile ortaklaşa yürütülen "Antik Likya Yolları Haritası ve Yürüyüş Rehberi Projesi" ile Likya Yolu'nun kapsamlı bir haritasının çıkarıldığını vurguladı.  Haritanın, Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Komutanlığı ve Turizm Bakanlığınca onaylanmış, bu alandaki ilk harita olma özelliği taşıdığını kaydeden Acar, bu haritayla yürüyüşçülerin dağlarda kaybolmadan rahat bir şekilde güzergahı takip edebileceklerini belirtti.

Projenin temel amacının kıyı turizmine alternatif olarak kırsalda bulunan kültürel değerlerin tanıtılması ve ekonomiye kazandırılması suretiyle bu değerlerin muhafaza edilmesi olduğunu ifade eden Acar, rotayı takip edecek yürüyüşçülerin özellikle yörük yaşam alanlarını yakından görme ve tanıma fırsatı bulacaklarını kaydetti. Acar, kültürel tanıtımın yanı sıra güzergahta yaşayan vatandaşların süt, peynir, yoğurt, pekmez gibi doğal ortamda ürettikleri ürünleri yürüyüşçülere satmak suretiyle bütçelerine katkı sağlayacaklarını vurguladı.

İlk etapta 8 bin adet basılan ve bölgedeki kaymakamlıklar, belediyeler ile turizm merkezlerine dağıtılan harita ve rehber kitaplarla ilgili de bilgiler veren Acar,  1/25000 ölçekli detay haritalar ve  1/100000 ölçekli anahtar paftada tespiti yapılabilmiş arkeolojik envanter, sarnıçlar, arazi eşyükselti eğrileri, coğrafi bilgiler, konaklama, ulaşım, yeme içme yerleri ile bazı pratik bilgilerin yer aldığını belirtti.

Acar, haritayla birlikte verilen rehber kitapta antik Likya şehirlerini birbirine bağlayan ve sonrasında Roma döneminde yenilenen yollar ile günümüzde kültür-spor turizmine yönelik belirlenmiş, işaretlenmiş olan Likya Yolu konsept parkurlarının harita ve güzergahların tanıtımına yönelik açıklamaların da yer aldığını kaydetti.

-Hedef 2015'te 100  bin ziyaretçi

Harita ve rehberin hazırlanması sırasında dünyada bu konuda önde gelen doğa sporları organizatörleriyle görüş alışverişinde bulunduklarını da anlatan Acar,  Antalya da turizminin çeşitlendirilmesi çalışmaları kapsamında projenin değerlendirildiğini kaydetti. Harita ve rehber kitapların İngilizce, Almanca, Rusça ve Türkçe olmak üzere 4 dilde hazırlandığını ifade eden Acar,  projenin hayata geçmesiyle birlikte ilk etapta dünyanın çeşitli bölgelerinden 100 bin dağcılık ve doğa sporcusunun bu yürüyüş yolunu kullanmasını beklediklerini kaydetti.

Projenin interaktif bir çalışma olduğunu vurgulayan Acar, şöyle konuştu:

"Yol güzergahı kapsamında yerli ve yabancı tüm isteklilerin antalya@kulturturizm.gov.tr adresine elektronik posta ile yapacakları bilgilendirme talepleri,  üç yıl boyunca yüklenici firma tarafından karşılanarak gerekli çalışmalar yapılacak. Amacımız burada en iyi çalışmayı ortaya koymak. Dünyanın her yerinden bölgeyi incelemek isteyenler, www.likyayolu.gov.tr ile www.lycianway.gov.tr adreslerinden faydalanabilirler"

-Amerikalı turistlerin yürüyüş keyfi

Tatil amacıyla Antalya'nın Kemer ilçesine gelen Amerikalı Anella-Keite Rangel çifti turizm ofisinden temin ettikleri haritayla yönlerini çok kolay bulduklarını söyledi.  Çoban Yurdu mevkisinde yaşayan Ali Karakoyunlu'nun hayvanlarını beslediği alanda mola veren çift, burada hem dinlenme hem de Türk ve Yörük kültürüyle ilgili bilgi aldı.

Doğa Sporcusu ve Rehber Gökhan Göktaş da her yıl binlerce turistin geldiği bu bölgeyi tanıtan kapsamlı bir haritanın olmamasının turizm açısından büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. Bu haritayla yürüyüşçülerin dağlarda kaybolmadan rahat bir şekilde güzergahı takip edebileceklerini anlatan Göktaş, yeni bulunan arkeolojik buluntuların da bu haritada gösterildiğini kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Antik Likya Yolu'nun Kapsamlı Haritası Çıkartıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement