Antik Tiyatroda Türk-Yunan Konseri - Son Dakika
Magazin

Antik Tiyatroda Türk-Yunan Konseri

Antik Tiyatroda Türk-Yunan Konseri

Helenistik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar tüm medeniyetleri içinde barındıran ve içinde halen yaşamın devam ettiği Muğla’nın Yatağan ilçesindeki dünyanın en büyük mermer antik kenti Stratonikeia, Türk ve Yunanlı sanatseverleri konuk etti.

15.09.2014 09:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Helenistik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar tüm medeniyetleri içinde barındıran ve içinde halen yaşamın devam ettiği Muğla'nın Yatağan ilçesindeki dünyanın en büyük mermer antik kenti Stratonikeia, Türk ve Yunanlı sanatseverleri konuk etti. Antik Tiyatroda Yatağan Belediyesi tarafından düzenlenen Türk-Yunan Dostluk Konseri'nde Türk ve Yunanlı müzik toplulukları yaklaşık 2 bin kişiye eşsiz bir konser sundu.

Roma İmparatoru Augustus tarafından yaptırılan ve Augustus'un 2 bininci ölüm yıldönümüne denk gelen konsere, Yunanistan'ın Nisiros adası Belediye Başkanı Koroneos Kristoforos, Muğla Vali Yardımcıları Mevlüt Kurban, Fethi Özdemir, Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık ve yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Bodrum Akyarlar Korosu Türk Müziği Topluluğu ve Yunanistan'ın Kos adasından Rebetiko müzik topluluğu tarafından verilen konser yaklaşık 3 saat sürdü.

Konser öncesi konuşan Stratonikeia antik kenti kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Sögüt, "Bugün bizim en mutlu olduğumuz günlerden birisi. Stratonikeia'da dostluğu, kardeşliği paylaşmak için bir araya geldik. Bu tür etkinlikler ile komşumuz Yunanistan ile dostluklarımızın daha da pekişeceğine inanıyorum. İçinde bulunduğumuz antik tiyatro Roma döneminde dönemin Roma İmparatoru Augustus döneminde inşa edilmişti. Augustus'un bu yıl 2 bininci ölüm yıldönümü. Bu konser bir noktada Augustus'un ölüm yıldönümüne denk geldi" dedi.

Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Yatağan'ın tarihinin tanıtımı için bu tür kültürel etkinliklere ağırlık verdiklerini belirterek, "Yatağan Stratonikeia ve Lagina gibi iki ünlü antik kente sahip. İçinde bulunduğumuz Stratonikeia antik kenti dünyanın en büyük antik mermer kentlerinden birisi. Mermercilik denilince Yatağan, Milas ve Kavaklıdere gibi Muğla'nın ilçeleri ön planda. Daha önceki yıllarda da Yunanlı dostlarımız ile bir araya gelerek bu antik kentte değişik etkinlikler yaptık. İki ülke arasında dostluğun pekişmesi ve kültürel anlamda ilişkilerin gelişmesine katkı veriyoruz. Yunanistan ile örflerimiz, adetlerimiz, folklorumuz bir. Önümüzdeki yıl inşallah daha fazla müzik topluluklarının katıldığı etkinlikler düzenleyeceğiz. Katkı veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Yunanistan'ın Nisiros Adası Belediye Başkanı Koroneos Kristoforos, "Bu mükemmel atmosferde bulunmaktan çok mutluyum. Benim gönlümden gelen ses, sizlerin hakiki dost olduğunuzdur. Sizleri o gözle görüyorum. Bizleri burada misafir eden Yatağan Belediye Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısına teşekkür ederim. İlk defa Türkiye'ye geldiğim için inanın çok duygulandım. Bu mekanlarda buluşmak dostluğu ve kardeşliği simgeler. Bizi ayıran sadece aramızdaki deniz. Burada bulunan herkesi Nisiros adasına davet ediyorum" dedi.

Antik tiyatroyu dolduran binlerce izleyici Türk ve Yunan müzisyenlerin Türkçe ve Yunanca parçaları ile doyumsuz bir gece yaşadı. Türk ve Yunan müzik toplulukları bazı parçaları ortak seslendirdi. Gecede Bodrumlu Sirtaki topluluğu Sirtaki gösterisi sundu. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Magazin Antik Tiyatroda Türk-Yunan Konseri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement