AP Heyetinden "Fırat Kalkanı"Na Destek - Son Dakika
Güncel

AP Heyetinden "Fırat Kalkanı"Na Destek

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok ve AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye'nin DAEŞ'le mücadele sürecini hızlandırmalarından duydukları memnuniyeti dile getirerek, Fırat Kalkanı operasyonunu, koordinasyon içinde yürütüldüğü sürece desteklediklerini vurguladılar.

25.08.2016 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok ve AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye'nin DAEŞ'le mücadele sürecini hızlandırmalarından duydukları memnuniyeti dile getirerek, Fırat Kalkanı operasyonunu, koordinasyon içinde yürütüldüğü sürece desteklediklerini vurguladılar.

AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Brok ve AP Türkiye Raportörü Piri, Türkiye'ye yaptıkları ziyarete ve gündeme ilişkin konuları Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu'nda düzenledikleri basın toplantısında değerlendirdi. AP heyeti gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Brok, 15 Temmuz'da başarısızlığa uğratılan darbe girişiminin ardından Türkiye'ye ve Türk halkına desteklerini belirtmek için Ankara'ya geldiklerini, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve siyasi parti yetkilileriyle yapıcı görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Darbe girişiminin başarısız olmasının Türk halkının bir zaferi olduğunu ifade eden Brok, "Bizler de demokratik seçimle iş başına gelmiş parlamento ve hükümetle ilişkilerimizi geliştirecek olmaktan mutluluk duyuyoruz." dedi.

TBMM'de temsil edilen dört partinin dördünün de darbeye karşı çok net bir duruş sergilediğini gözlemlediklerini belirten Brok, "Türkiye'nin darbe sonrası gelişmelerde Avrupa Konseyi standartlarını takip edeceğine dair net bir mesajı aldık. Bundan kuşkumuz yoktu ama bu mesajla bunu daha net anladık. Türkiye'nin birlik ve bütünlüğüne inanıyoruz. Bu birlik ve bütünlüğün sadece halk ve siyasi gruplar arasında değil, bölgesel anlamda olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

"Özür dilerim"

Brok, "Türkiye ziyaretiniz 15 Temmuz sonrasında yaklaşık 40 gün sonra gerçekleşti. Neden bu kadar zaman aldı, hükümetin bu konuda eleştirileri var, Batı'nın Türkiye'yi yalnız bıraktığı yönündeki eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Öncelikle, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın dün yönelttiği özrü ben de tekrarlıyorum. Ama ilk gün Avrupa hükümetleri, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi hiçbir şüphe bırakmayacak şekilde darbeye karşı olduklarını belirttiler." yanıtını verdi.

Elmar Brok, Avrupa Komisyonu Üyesi Dimitris Avromopulos'un 1 Eylül'de, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin 9 Eylül'de Türkiye'ye geleceğini dile getirerek, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek için G-20 zirvesinden önce, Çin'in Şanghay kentine bir gün önce gideceğini söyledi.

"Biz de aynı şeyleri yapardık"

Türkiye'deki olağanüstü hal sürecini değerlendiren Brok, "Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Türkiye arasında bu konuda izlemeye ilişkin bir anlaşmaya varılmış olmasından memnunuz. Avrupa Konseyi bu konuda izlemeyi yapacaktır ancak anladığımız kadarıyla devlete çok büyük bir sızma söz konusu. Dün TBMM'yi gördükten sonra 'Eğer Almanya parlamentosu Almanya ordusunun bir kesimi tarafından böyle bombalansaydı, biz de ilk hafta bunu yapan insanlardan kurtulmak için aynı şeyleri yapardık.' diye düşündüm." dedi.

Fırat Kalkanı operasyonu

Brok, teröre karşı birlik içinde mücadele edilirse başarılı olunacağını vurgulayarak, herkesin ortak düşmanı olan ve ülkelerin istikrarını bozacak eylemlere düzenleyen DAEŞ'e karşı da birlikte adım atılması gerektiğini belirtti.

Suriye'nin kuzeyine yönelik Fırat Kalkanı operasyonunu değerlendiren Brok, Türk askeri güçlerinin dün başlattığı operasyonda durum ne kadar karmaşık olsa ve birbirine bağlı birçok farklı sebep içerse de Türkiye'nin DAEŞ'le mücadelesini desteklediklerini anlattı. Brok, yürütülen operasyonla ilgili olarak durumun karmaşık olduğunu söylerken, bölgede PYD'nin de olmasını mı kastettiğinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Karmaşık çünkü bir Alman politikacı için zaten durum, içinden çıkılmayacak kadar karmaşık. Öncelikle, Türkiye'nin DAEŞ'e karşı önlem almaya başlaması bizim ortak menfaatimizedir, bunu memnuniyetle karşılıyoruz. İkinci olarak, Suriyeli Kürtlerin de DAEŞ'e karşı mücadele etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Üçüncüsü ise böylesine bir durum karşısında taraflardan birinin etki bölgesini geleneksel etki bölgesinin dışına taşırma olasılığı bulabileceğinden endişeliyiz. Dördüncüsü, Türkiye hükümetinin bunlardan birincisiyle üçüncüsü arasında denge bulacağını umuyoruz."

Vize serbestisi

Türkiye'nin vize serbestisi için gerekli olan 72 kıstasın 67'sini yerine getirmesinden memnuniyet duyduklarını aktaran Brok, "Görüşmelerde geriye kalan 5 madde için bu hafta Ankara'da müzakereler başladı. Bu konuda ekime kadar bir çözüm yolu bulabileceğimize inanıyoruz. Çünkü AP olarak bu yıl Türkiye, Gürcistan, Ukrayna ve Kosova'ya vize serbestisi tanınmasını planlıyoruz." dedi.

Türkiye'nin terörle mücadele kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin AB kriterini işaret eden Brok, "Türkiye'nin terörle mücadele gücünü zayıflatmak gibi bir amacımız olamaz. Bu zaten kendi çıkarlarımıza da uymaz. " diye konuştu.

"DAEŞ, Türkiye ve AB'ye bir tehdittir"

AP Türkiye Raportörü Piri ise Ankara'daki temaslarında Türkiye'deki muhalefet partilerinin Fırat Kalkanı operasyonuna yaklaşımlarını nasıl değerlendirdiği sorusuna, temaslarında bu konunun gündeme gelmediğini belirterek, şu yanıtı verdi:

"DAEŞ'le mücadele de Türkiye'nin yanındayız. Burada birliklerin sınıra gittiği bir durum değil, özel kuvvetlerin oradaki endişeleri de anlayabiliyorum elbette. Avrupa'nın önde gelen ülkeleri de bugün bu operasyonu desteklediler. Türkiye'nin DAEŞ'le mücadele sürecini hızlandırmasından memnuniyet duyuyoruz."

Türkiye'nin defalarca DAEŞ saldırılarına maruz kaldığını hatırlatan Piri, "Bu, Türkiye'ye ve AB'ye bir tehdittir. Koordinasyon içinde bir çaba olduğu sürece bu operasyonu destekliyoruz ancak elbette gelişmeleri yakından takip edeceğiz." sözlerini kaydetti.

Darbe sonrasında Türkiye'de yürütülen soruşturma ve yargılama sürecinde insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularının da ele alındığını anlatan Piri, 29 Ağustos'ta İşkencenin Önlenmesi Avrupa Komitesi'nin Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AP Heyetinden 'Fırat Kalkanı'Na Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement