AP'nin 1915 Olaylarına İlişkin Kararı - Son Dakika
Politika

AP'nin 1915 Olaylarına İlişkin Kararı

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) 1915 olaylarıyla ilgili kararına ilişkin "Siz hem nefreti körüklüyorsunuz hem de hiç hukuki dayanağı olmamasına rağmen bir milleti dünyanın en ağır suçuyla suçluyorsunuz" dedi.

16.04.2015 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) 1915 olaylarıyla ilgili kararına ilişkin "Siz hem nefreti körüklüyorsunuz hem de hiç hukuki dayanağı olmamasına rağmen bir milleti dünyanın en ağır suçuyla suçluyorsunuz" dedi.

Halaçoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, önce Papa Francis ve sonra da Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından 1915 olaylarının "soykırım" olarak nitelendirildiğini anımsattı.

TBMM heyeti olarak Brüksel'de Mart ayında ve 13-15 Nisan'da konuyla ilgili yaptıkları görüşmelerle ilgili bilgi veren Halaçoğlu, bu görüşmelerde "neden tehcire ihtiyaç duyulduğuna" ilişkin sorularla karşılaştıklarını kaydetti.

Görüşmelerde, Osmanlı'nın 4 cephede savaşması ve içeride 23 noktada Ermeni isyanına ilişkin bir harita gösterdiğini aktaran Halaçoğlu, "17 Nisan 1915'te Van'da Ermeniler ilk isyanı çıkarıyorlar ve 6 bin Müslümanı katlediyorlar. Bununla ilgili resimleri de sundum. Fransa ordusunda Ermeni gönüllülerin fotoğraflarını gösterdim. 'Siz olsaydınız devlet olarak ne yapardınız' dedim. Onlar da 'haklısınız ama bir siyaset yürütüyoruz' dediler" diye konuştu. Halaçoğlu, şunları ifade etti:

"Siz bunu soykırım olarak nitelendiriyorsunuz ve ama elinizde buna ilişkin hangi kayıt var? Elinizde mahkeme sonucu yok. Sizin yapmanız gereken şey parlamento olarak toplumlar arasındaki barışı sağlamaktır. Siz hem nefreti körüklüyorsunuz hem de hiç hukuki dayanağı olmamasına rağmen bir milleti dünyanın en ağır suçuyla suçluyorsunuz. Buna ne hakkınız var? Siz suçlarken bize savunma hakkı da tanımıyorsunuz. Mahkeme misiniz? Neden bizi yargılayıp mahkum ediyorsunuz? Bize 'Doğru ama biz burada siyaset yapıyoruz' diyorlar."

-"Haçlı seferlerini yeniden düşündürüyor"-

Papa Francis'in açıklamalarına da değinen Halaçoğlu, "Nefreti körükleyecek açıklamalar yapması bir din adamına yakışıyor mu? Papa'nın yaptığı bu açıklama Haçlı Seferlerini yeniden düşündürüyor. Papa, resmen İslam dünyasına ve Türklere bir Haçlı Sefer düzenlemiştir, ilan etmiştir" dedi.

"Savaşta ölen Ermeniler nasıl olur da katliama uğratılmış olarak gösterilir?" diye soran Halaçoğlu, sadece isyan bölgesindeki Ermenilerin tehcir edildiğini kaydetti.

Tehcir edilen Ermenilere yönelik suçlardan 1673 kişinin yakalanarak mahkemeye çıkarıldığını ve 67 kişiye idam cezası verildiğini bildiren Halaçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplantılarda bunların belgelerini de gösterdim. 'Siz parlamentoda tarih mi yazacaksınız?' diye sordum. Onlar da 'bir yüzyıl geçti, artık siz büyük devletsiniz, artık Ermenilerin istediği yerine getirelim. Neden bu kadar üstüne düşüyorsunuz bunun?' diyorlar. Ben de 'Size hırsız deseler hırsızlığı kabul eder misiniz?' diye sordum. 'Hayır' dediler. Peki biz Ermenileri memnun etmek adına koca bir milleti nasıl suçlu kabul edelim. Bizim ecdadımıza bağlılığımız var. Suçlu olmayanları suçlu olarak kabul edemeyiz. 'Eğer iyi bir iş yapmak istiyorsanız, Ermenileri gerçekten savunacaksanız, Türklerle komisyonda masaya oturmalarını sağlayın' dedim. Biz oturmaya ve tarihimizle yüzleşmeye hazırız ama Ermenilerin tarihleriyle yüzleşmesini bir yana bırakın meseleyi tamamen siyasallaştırdıkları için mahkemeye bile başvurmuyorlar. Din adamları ve parlamentolarla bu işi yapmaya çalışıyorlar. Ayağa düşürdüler bu işi."

AP'nin kararının hiçbir hukuki geçerliliği olmadığını ifade eden Halaçoğlu, AP'de bazı önergelerde daha ağır ifadelerin bulunduğunu, en azından bunların bir kısmının engellendiğini kaydetti.

-"Bizim arşivlerimiz tümüyle açık ama Ermeni arşivleri kapalı"-

"Türkler eğer gerçekten bir soykırım yaptılarsa tarihte, bu, kuş gribi dolayısıyla devlet tarafından bütün tavukların öldürülmesidir. Başka hiçbir olayda böyle bir karar alınmamıştır" diyen Halaçoğlu, Türkiye'nin arşivlerinin sonuna kadar açık olduğunu söyledi. Halaçoğlu, "Devletler arasında yazışmaya gerek bile yoktur. Hele Ermeni belgeleri tümden açıktır. Bizim arşivlerimiz tümüyle açık ama Ermeni arşivleri kapalı" dedi.

Bir soru üzerine Halaçoğlu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in AP kararına karşı TBMM'de ortak ortak bir bildiri yayınlanması için girişim başlattığını aktardı.

"Soykırım" iddialarında hükümetin gerekli çalışmaları yapmadığını savunan Halaçoğlu, AP'de açık oylama yapıldığı için kimsesinin gerçek düşüncesini ortaya koyamadığını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AP'nin 1915 Olaylarına İlişkin Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement