AP'nin Sakharov Ödülü - Son Dakika
Güncel

AP'nin Sakharov Ödülü

AP\'nin Sakharov Ödülü

Avrupa Parlamentosu Sakharov Ödülü, Kongolu doktor Denis Mukwege'ye törenle verildi.

26.11.2014 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) insan hakları alanında verdiği Sakharov Ödülü'ne layık görülen Kongolu doktor Denis Mukwege, ödülünü aldı.

AP Genel Kurulunda düzenlenen törende AP Başkanı Martin Schulz, Sakharov Ödülü'nü Mukwege'ye takdim etti. Mukwege'ye ödülün yanı sıra 50 bin avro tutarındaki mükafat verildi.

Mukwege, burada yaptığı konuşmada, "Bugün Avrupa, bütün dünyanın önünde bizimle dayanışma içinde olduğunu ifade etmiştir. Avrupa, Kongo'da saygın bir şekilde yaşamak için verdiğimiz mücadelede bizimle yürümek istiyor. Kongo'da adalet, huzur ve daha iyi bir gelecek için birleşelim ve Avrupa ile hareket edelim" dedi. Kadına yönelik şiddetle mücadelede gelinen noktayı değerlendiren Mukwege, "Kadın bedeni gerçek bir savaş alanı haline geldi ve şiddet bir savaş silahı olarak kullanılıyor" diye konuştu.

Sakharov ödülünü büyük bir ümitle aldığını belirten Mukwege, AP'nin bu ödülü vererek Kongolu kadınların 15 yıllık mücadelesini gündeme getirdiğini vurguladı. Doktor Mukwege, törenden sonra düzenlenen basın toplantısında da ödülün aynı zamanda dünyada insanlığa karşı işlenen suçlara karşı kayıtsız kalmadıklarının göstergesi olduğunu belirtti.

AP Başkanı Schulz da ödülün kadınların saygınlığı, adalet ve barış için mücadele veren Mukwege'nin dikkate değer çalışmalarını takdir etmek için verildiğini söyledi. Schulz, bir terör aracı olarak kullanılan kitlesel tecavüzlerden sorumlu olanların cezasız kalmaması için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

AP'deki başkanlar konferansı, daha önce üçe indirilen adaylar arasında 21 Ekim'de yapılan oylamayla bu yılki ödülü, savaş ortamında kadınlara yönelik cinsel şiddete karşı mücadelesiyle tanınan Kongolu jinekolog Denis Mukwege'ye vermişti.

1955 doğumlu aktivist ve insan hakları savunucusu Kongolu jinekolog, savaş ortamında tecavüze uğrayan kadınları Bukavu'da kurduğu Panzi isimli hastanede tedavi etmesiyle yakından tanınıyor. Kongolu doktor, aralarında BM insan hakları ödülünün de bulunduğu çok sayıda uluslararası ödül kazandı.

Sovyet bilim adamı Andrei Sakharov adına verilen bu ödülü daha önce kazanan isimler arasında eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela, Myanmarlı aktivist Aung San Suu Çii ve Türkiye'den Leyla Zana da yer alıyor. - Alsace

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AP'nin Sakharov Ödülü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement