Ar-Ge'ye Vergi Teşviki - Son Dakika
Ekonomi

Ar-Ge'ye Vergi Teşviki

Ar-Ge\'ye Vergi Teşviki

Devlet Gelir Uzmanı Cem Aslan, ULUTEK’teki firmalara verdiği eğitimde, Ar-Ge ve teknokentler konusunda verilen teşviklere dikkat çekti.

09.02.2016 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Gelir Uzmanı Cem Aslan, ULUTEK'teki firmalara verdiği eğitimde, Ar-Ge ve teknokentler konusunda verilen teşviklere dikkat çekti.

Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK), Devlet Gelir Uzmanı Cem Aslan tarafından gerçekleştirilen 'Ar-Ge Teşvikleri ile Teknokentlerde Vergi ve Muhasebe Uygulamaları' konulu eğitime ev sahipliği yaptı. Konferans Salonu'nda verilen eğitime ULUTEK bünyesinde faaliyet gösteren Ar-Ge firmalarının temsilcileri katıldı.

Katılanlara 5146 sayılı Ar-Ge Kanunu ile 4691 sayılı Teknokentler Kanunu'nun vergi ve muhasebe uygulamaları konusunda bilgiler veren Devlet Gelir Uzmanı Cem Aslan, Türkiye'nin farklı kentlerinde bu eğitimleri verdiklerini söyledi. Teknokentlerde faaliyet gösteren firmaların vergi ve muhasebe uygulamaları noktasında birden fazla eksiklikleri olduğunu kaydeden Aslan, "Tam anlamı ile bu uygulamaların bilindiğini ve uygulandığını söylemek doğru değil. Aslında bu konuda çok geniş bir skala oluşturulabilir. Bu konuda çalışmalar ve analizler de yapılabilir. Her bir Teknokent itibariyle de bu bilinmezlikler değişebiliyor. Örneğin bazı teknokentler amortisman konusunda çok geride kalmış. Bazıları seri üretim noktasında kendini geliştirememiş. Bazılarının da geniş çaplı bilgi sahibi olmadıklarını görüyoruz" diye konuştu.

Teknokentlerde çalışmalarını yürüten firmalarının vergi anlamında çok büyük avantajlara sahip olduğunun altını çizen Aslan, bunlar içinde en önemlisinin kurumlar vergisi avantajı olduğunu vurguladı. Aslan, "100 TL kazanç elde ettiğiniz zaman normalde 20 TL kurumlar vergisi ödemeniz lazım. Ancak bunu Teknokent firmaları ödemiyor. Ancak bunun da çeşitli detayları var. Bunun dışında yazılımlarda katma değer vergisi istisnası var. Çalışanların ücret gelirleriyle ilişkili gelir vergisi istisnası var ve SGK prim teşviki var. en temel avantajlar bu 4 başlık olarak göze çarpıyor. Ayrıca bordrolar üzerinden de istisnaya tabi olan tutar üzerinden damga vergisi alınmıyor. O çerçevede teknokentlerde bir firmanın faaliyette bulunması hem kümelenme açısından hem de bu vergisel teşvikler açısından büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Teknokent firmalarının vergi muafiyeti ve muhasebe uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmadığını aktaran Uzman Cem Aslan, bu konularla alakalı kanun ve ikincil mevzuatta da eksikliklerin olduğunu söyledi. Mevzuatların daha açıklayıcı olması gerektiğine işaret eden Aslan şöyle konuştu: "Bazı özel hususlar konusunda çok açıklayıcı ikincil bir mevzuat olmadığı için mükellefler teknokentlerdeki firmalarında tereddütler yaşayabiliyor.Teknokentlerde faaliyet gösteren firmalar için çok önemli vergisel teşvikler var. Bu teşvikler de her geçen gün artıyor. Yeni bir kanun tasarısı çalışması yapılıyor. Bu kanun tasarısı kabul edildiğinde yeni teşviklerin de geleceğini biliyoruz. Türkiye'nin artık göz bebeği şuanda Ar-Ge ve teknokentler. O çerçevede burada faaliyetlerde bulunmak çok önemli. Ancak vergi ve muhasebe konularında doğru uygulamalara çok dikkat etmek gerekiyor. Eğer dikkat edilmezse firmalar ciddi vergi cezaları ile karşı karşıya kalabilirler." - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ar-Ge'ye Vergi Teşviki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.


Advertisement