Araba Lastiği, Şişe ve Kilden Ev - Son Dakika
Güncel

Araba Lastiği, Şişe ve Kilden Ev

İzmir'de oturan bir turizm işletmecisi, "çevreye daha fazla zarar vermemek" amacıyla geri dönüşüm malzemesi olarak nitelendirilen kullanılmış araba lastiği ve şişe ile kili bir araya getirip, ev yapıyor Pencereleri, yazın serin, kışın sıcak olması için güneşin geliş açısına göre belirlenen evin inşaatında.

14.09.2014 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EMRE UMURBİLİR - İzmir'de, "çevreye daha fazla zarar vermemek" amacıyla bir kişi, geri dönüşüm malzemesi olarak nitelendirilen kullanılmış araba lastiği ve şişe ile kili bir araya getirip, ev yapıyor.

İstanbul'da turizm sektöründe işletmesi bulunan ancak hayalindeki "çevreye zarar vermeyen ev"i yapabilmek için ailesiyle İzmir'e taşınan Erdem Köksal, araştırmaları sonucunda 'sürdürülebilir yaşam' ilkesinden hareket eden Michael Reynolds'un "Earthship" projesinden esinlenerek doğayla uyumlu ev tasarladı.

Projesini hayata geçirebilmek için merkeze yakın bir köyde arazi satın alan Köksal, daha sonra lastikçilerden 450 adet kullanılmış araba lastiği topladı.

İçine toprak doldurup sıkıştıran ve yaklaşık 20 dakika süren işlem sonucunda, araba lastiğinden "ısı yalıtımlı" tuğla elde eden Köksal, ayrıca evin ışık alması için yine tuğla olarak kullanılacak çok sayıda şişe ve Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'nden elde edilen pencere ve kapı pervazı olarak kullanılabilecek eski gemi tahtalarını topladı.

Köksal'a, evin inşaatında ise bazı internet sitesine verdiği ilana olumlu cevap veren "gezgin"ler yardım etti. Çoğu yabancı 50'nin üzerinde kişi, çeşitli zamanlarda, sadece barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılanması karşılığında inşaatta çalıştı.

Kille geri dönüşüm malzemelerinin bir araya getirilmesiyle yapılan ve en geç önümüzdeki yıl tamamlanması planlanan evin, yağmur suyu, güneş gibi doğal kaynaklardan en iyi şekilde faydalanılması öngörülmüş.

Yamaçta kazılan çukura yapıldığı için bir cephesi zemin altı seviyesinde bulunan evin pencereleri, yazın serin, kışın sıcak olmasına katkıda bulunması amacıyla güneşin geliş açısına göre belirlenmiş.

Güneş panelleri kurulacak evde, su ihtiyacı da yağmur suyunun toplanması ile araziye açılan kuyudan karşılanacak. Kullanılan su, ayrıca bir yerde toplanıp, bitkilerin sulanmasında da kulanılacak.

-"Depreme dayanıklı"

Erdem Köksal, Türkiye'de ilk kez böyle bir evin yapıldığını ifade ederek, başka yapı malzemeleri kullanılsa da esas malzemenin, geri dönüştürülebilecek materyallerden oluştuğunu belirtti.

Kullanılmış araba lastiği tuğlalarıyla yapılan evin, "yığma bina" özelliğine rağmen depreme dayanıklı olduğunun uzmanlarca kendisine bildirildiğini anlatan Köksal, "Geri dönüşüm malzemelerini kullanıyorum çünkü çevreye daha fazla zarar vermek istemiyorum. Evin, geri dönüşüm malzemesinden yapılanların ne kadar sağlıklı olduğunu göstermesi açısından örnek olmasını diliyorum" dedi.

Köksal, çalışmalarında kendisine yardımcı olanlar arasında, doktor, mimar ve avukatlar da bulunduğuna işaret ederek, "Birlikte çimento kardık, lastikleri doldurduk, şişe kestik. Çok farklı bir deneyim" diye konuştu.

-"Deli diye baktılar, şimdi onlar da kullanıyor"

Erdem Köksal, işe ilk başladığında köy halkının kendisine "deli" gözüyle baktıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Yavaş yavaş gördüler ki kafama koyduğum evi yapıyorum. Hoşlarına gidiyor, sık sık uğrayıp, küçük hediyeler getiriyorlar, yardımcı da oluyorlar. Bazıları araba lastikleriyle duvar yapmış. (Sizin için şişe topladık) diye gelenler var."

Gönüllü "gezgin" çalışanlar

Gönüllü çalışanlar arasında yer alan avukat Tamer Kardeş ise doğayla uyumlu hayat kurma girişimleriyle ilgili olduğu için yardım etmeye geldiğini söyledi.

Doğaya sahip çıkmak için ne yapılması gerekiyorsa yapmaya çalıştığını ifade eden Kardeş, şunları anlattı:

"Tüm yoksul insanlar, az parayla ev yapabilirler. Yeni hayatlar kurabiliriz. Arayışlarımız var. Bu arayış içindeki insanlar, yerli de yabancı da olsa hangi inanca sahip de olsa birbirlerini buluyor. Bu, sürdürülemez hale gelen toplumdan çıkmaya çalışan insanların buluşmasıdır."

Evin yapımında çalışan İngiliz Liam Handly de internet sitesi aracılığıyla iletişim kurduğu Erdem Köksal'a yardım ettikten sonra 2,5 ay Türkiye'yi gezdiğini belirterek, daha sonra tekrar Köksal'ın "Erdship" adını verdiği evin yapımına katkıda bulunmak için geri döndüğünü kaydetti. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Araba Lastiği, Şişe ve Kilden Ev - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement