Arabanda Karpuz Hasadı Başladı - Son Dakika
Yerel

Arabanda Karpuz Hasadı Başladı

Arabanda Karpuz Hasadı Başladı

Araban Ovasında yetişen, yurt genelinde güzel tadıyla bilinen Araban karpuzunun hasadı başladı.

11.07.2015 10:29  Güncelleme: 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Araban Ovası'nda yetişen, yurt genelinde güzel tadıyla bilinen Araban karpuzunun hasadına başlandı.

Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Araban Ovası'nda resmi kayıtlara göre 2015 yılında 2 bin 700 dönüm alanda karpuz ekimi yapıldığı ve bu yıl Araban karpuzu hasadına başlanıldığı bildirildi.

Araban Karpuzunun 2015 yılının ilk hasadını yapan Arabanlı üreticilerden Hasan Kınacı, yaptığı konuşmada, "Araban Ovası'nın kaliteli topraklarında yetişen, tadı ve kalitesiyle yurt genelinde Araban Baklavası olarak bilinen karpuzun ilk hasadına başladım. Araban karpuzunu almak için Türkiye'nin her bölgesindeki illerden gelen müşterilerimize tarlada kilogramını 25 kuruştan toptan satışa başladım. Araban ilçesinde ben ve benim gibi bilinçli üretici arkadaşlarımız tarafından yetiştirdiğimiz meşhur Araban karpuzunu mübarek Ramazan ayında yurt genelindeki Araban karpuzu sevenlerin tüketime sunduk. Karpuz, Türkiye tarımında ekonomik önemi oldukça fazla olan bir üründür. Ülkemizde, karpuzun en fazla üretildiği bölgeler sırasıyla; Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgeleridir. Beslenme ve insan sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan karpuz, iştah açıcı ve sıcak havalarda ideal bir serinleticidir. Karpuzun şeker içeriği yüzde 8-14 arasındadır. Buna karşılık protein, yağ ve kalori bakımından fakirdir. Araban Ovası'nda sebze üretiminin büyük bir bölümünde kavun ile birlikte karpuz yetiştiriciliği yer almaktadır. 2015 yılında remi kayıtlara göre 2 bin 700 dönüm civarında karpuz ekildiğini tahmin ediyorum. Bunun bir kısmı seralarda yetiştirilen fidelerin tarlaya dikilmesi ile bir kısmı da çekirdeğin direk tarlaya dikilmesiyle yapıldı. Bu yıl hububat hasadından sonra ikinci ürün olarak da yine 450 dönüm karpuz dikimi yaptım. Günde yaklaşık 100 kamyon Araban Karpuzu satışı yapılıyor" dedi.

Yaz mevsiminin vazgeçilmeyen meyvesi olan karpuzun insan sağlığına pek çok yararı olduğunu vurgulayan Kınacı, "Ramazan ayında tatlı ihtiyacının karpuz tüketerek giderilmesini öneren uzmanlar, karpuzun sağlıklı zayıflamadan kan basıncının dengelenmesine kadar çok sayıda yararı olduğunu söylüyor. Karpuz insan bedenini temizleyici özelliğe sahiptir. Karpuzun, yüzde 95'i su olduğundan böbrekleri çok iyi çalıştırmaktadır. İdrar söktürücüdür, böbrekteki üre ve ürat tuzlarını temizleyici özelliği vardır. Bunun dışında kum dökme, taş düşürmeye de etkilidir. B,C,A vitamini ve anti-oksidan içermektedir. İçeriğindeki yüksek potasyum ve beta karoten maddesi sayesinde kalp krizine karşı koruyucu özelliği bulunur" ifadesini kullandı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Arabanda Karpuz Hasadı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement