Arabasını Satmak İsteyen Vatandaşları Dolandırıcılar Böyle Kandırıyor - Son Dakika
Ekonomi

Arabasını Satmak İsteyen Vatandaşları Dolandırıcılar Böyle Kandırıyor

Arabasını Satmak İsteyen Vatandaşları Dolandırıcılar Böyle Kandırıyor

Arabasını satmak isterken dolandırıcıların eline düşen vatandaş, durumu fark etti. Paravan bir iş yerine götürülen vatandaş üç kağıtçıların elinden son anda kurtuldu.

15.08.2015 12:59  Güncelleme: 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aklıma geldikçe içim bir garip oluyor. Bin bir emekle satın aldığım otomobilimi, bir grup dolandırıcıya kaptırmanın eşiğinden döndüm. 'Aman sizin de başınız yanmasın!' diyerek başımdan geçenleri anlatayım.

KENDİLERİNİ PATRON DİYE TANITIYORLAR

Bir akşam üzeriydi, telefonum çaldı. İnşaat şirketi sahibi olduğunu söyleyen bir şahıs, internette ilana koyduğum aracımı satın almak istediğini söylüyordu. "Hay hay" dedim, "buyrun gelin aracı görün." Ama beyefendi öylesine meşgul bir işadamıymış ki, yanında çalışan elemanını göndereceğini söyledi. "Buyursunlar" diyerek, bildiğim kalabalık bir yere davet ettim.

DOLANDIRICILA İLK SİNYALİ VERİYOR

Akşam elemanı aradı. Buluştuk. Aracın özelliklerini anlattım. "En son ne olur?" dedi, fiyatımı söyledim. "Tamam" dedi ve gitti. O kadar hızlı bir incelemeydi ki, elemanın aracı görme süresi, benim onu beklediğimden daha kısaydı. Aslında ilk sinyal ortaya çıkmıştı ama henüz olacakların farkında değildim.

MESAJLA GÜVEN SAĞLIYORLAR

Birkaç saat sonra cep telefonuma mesaj geldi: "Araç bizimdir, kimseye söz verme abi." Ertesi gün telefonlaştık ve satış işlemleri için bir yerde sözleştik. Yanıma otomobil alım satımından anlayan yakın bir arkadaşımı aldım. Sözleştiğimiz yere gittik. Bizi bir araç bekliyordu. Onu takip ettik ve alıcının mekânına geçtik.

İŞ YERİNDEKİ AYRINTILARA DİKKAT

Mahalle arasında bir dükkân. Kapısında inşaat şirketi yazıyor. Camda satılık, kiralık ilanları. İlanlar elle yazılmış. Ama dairelerle ilgili ne fiyat var ne de bir başka bilgi var. Dükkâna adımımı atar atmaz bende flaş çaktı. "Haberlere konu olan dolandırıcılık yöntemine kurban gitmeyelim?" Önemli işadamımız, arkasında dev bir Osmanlı tuğrası ve padişah resmi olan bir masada oturuyordu. Bir başka duvarda ise özensizce asılmış dini motifli bir afiş. E güven telkin etmek lazım tabii. Ne de olsa din kardeşiyiz (!)

YEMEK, ÇAY KAHVE İLE KANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Dükkâna girer girmez, "Abi bir öğlen yemeği yiyelim" ısrarları geliyor. Bana eşlik eden arkadaşımla birlikte teklifi aynı ısrarla reddediyoruz. Teklif teklif üstüne. Dakikalar su gibi geçiyor ama sıra bizim otomobil satış işine bir türlü gelmiyor. Sürekli havadan sudan konuşuyoruz.

OYALADIKÇA OYALIYORLAR

Saatime bakıyorum. Vakit olmuş 15.30, günlerden cuma. Birkaç saate banka ve noter kapanıyor. "E artık satışı yapalım" denince, "Abi arkadaşlar eşlik etsin, siz noterde satış işlemlerini yapın, ben de parayı gönderiyorum." diyor saygıdeğer işadamımız. İşte araba dolandırıcılığının kilit cümlesi.

DOLANDIRICILARIN O KİLİT CÜMLESİ

"Para yoksa, satış da yok." diyoruz. Bu konuda tavrımız net. Ama hırgür çıkmasını da istemiyoruz. En iyisi "Biz noterden sıra almaya gidelim, siz de sıra gelene kadar parayı yatırın." diyoruz. Adım gibi eminim bu iş olmayacak.

PARAYI ALMADAN, HESABA GELMEDEN SAKIN İMZALAMAYIN

Sırada beklerken, tahmin ettiğim gibi bankaya havale bir türlü gelmiyor. Bir süre sonra iş "Abi vallaha havale emrini verdim, birazdan hesabına geçer, olmadı senet imzalayayım." noktasına geliyor. Alarm zilleri artık bangır bangır çalmakta. "Demek böyle oluyormuş." diyorum içimden. O anda yapılması gereken en doğru şeyi yapıp, bir mazeretle hızla yanlarından ayrılıyorum. "İnsanlar şehrin ortasında dükkân açıp bu düzenbazlığı yapacak rahatlığı nereden buluyor, kime güveniyor?" diye merak etmeden de duramıyorum.

DOLANDIRICILARIN KENDİNİ ELE VERDİĞİ SÖZLER

Eğer otomobil satışı yaparken "Sen satış sözleşmesini imzala abi, ben parayı birazdan gönderiyorum!" cümlesini duyarsanız, tebrikler! Bir dolandırıcılık çetesiyle karşılaştınız! Nice insan, bu cümleye kanıp yılların emeğini heder ediyor. Google aramalarında çıkan haberler şahittir, halen de etmeye devam ediyor. Aslında yapılacak şey çok basit: Etmeyin!

DOLANDIRICILARA KARŞI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1.Aracınızı alacak kişi doğru düzgün bir inceleme yapmadan, aracınızı bir uzmana göstermeden hemen satış işlemlerine başlıyorsa dikkatli olun. Araç almak kolay bir iş değildir.

2.Paranızı almadan hiçbir şekilde noter satış sözleşmesine imza atmayın. Çünkü satış sözleşmesinde "Paramı tam ve eksiksiz aldım." diye yazarak imza atıyorsunuz. Resmi satış yapıldıktan sonra hak iddia edemezsiniz.

NAKİT PARAYA DA DİKKAT EDİN

3.Satışın banka havalesiyle yapılması en doğrusudur. Eğer aracınızı alan kişi illa nakit para teklif ediyorsa, o zaman yapılacak en doğru şey birlikte bankaya gidip, parayı hesabınıza yatırmasını istemek. Ondan sonra satış işlemlerine geçmelisiniz. Böylece sahte para riskinden kendinizi korumuş olursunuz. Çek ve senet gibi kâğıtlara ise kesinlikle güvenmeyin.

ÇAĞIRDIKLARI YERE GİTMEYİN

4.Alım satımda doğru olan, alıcının size gelmesidir. Eğer bu mümkün değilse ortak bir noktada buluşun. Satış esnasında yanınızda mutlaka güvendiğiniz ve otomobil alım satımından anlayan birisi olsun.

5.Otomobil dolandırıcılarının bir başka taktiği de kendilerine lüks oto galerisi görünümü vermek. Kiraladıkları lüks arabaları dükkânlarının önüne satılık ilanıyla koyan şirket, satıcıda güven oluşturuyor. Bunlara kanmayın. Alım satımda geçerli olan tek şey paranızı tam ve eksiksiz almak, ondan sonra resmi satış işlemlerini yapmak.

SAKIN O İMZAYI ATMAYIN

6. Ve son olarak… Paranızı aldığınızdan emin olmadan noter satış sözleşmesine hiçbir şekilde imza atmamanız gerektiğini söylemiş miydim?

Son Dakika Ekonomi Arabasını Satmak İsteyen Vatandaşları Dolandırıcılar Böyle Kandırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (28)

  • hasan: arkadasim allah senden razi olsun her kimsen en azindan millet uyanir disinden tirnagindan artirip aldigi arabaya sahip cikar sattginda kandirlmaz 31 0 Yanıtla
  • ÇOK YAZIK: dini kullanarak hırsızlık yapmayı kim öğretti acaba.. Son 50 yılda dikkat ederseniz hep yeşil sermaye ve hacı hocalar soygun yaptı. 19 5 Yanıtla
  • oyun bozan: Bence şeriat kanunlari uygulanmali... kesecen hirsizin elini... bak bi daha yapiyomu...? Adam içeri giriyo çikiyo ayni işe devam.... 16 4 Yanıtla
  • ankaralı: Bilen var mı devlet nerede .Büyükşehirlerde dolandırıcılar hırsızlar katiller torbacılar cirit atıyorlar kanun yok nizam yok 18 1 Yanıtla oyun bozan: Rezanin yardimsever olduğu ülke... 4 0
  • ferit.: dinden bahsediyorsunuz da dinden haberiniz yok.peygamber efendimiz ne buyuruyor alışverişte aranızda yazısınız. söz uçar yazı kalır. 16 1 Yanıtla
  • 3434: E güven telkin etmek lazım tabii. Ne de olsa din kardeşiyiz (!) Yazının kilit cümlesi . 14 2 Yanıtla
  • BOŞNAK EMRE: KARDEŞİM PARANIZI HESABINIZA YATIRTMADAN İMZA ATMAYIN ALMAYANDA ALMASIN ... 14 1 Yanıtla galerici degilim : sayin Oboovv.....parayi banka hesabina havale ettiginde mutlaka aciklama kismina aracin plakasi veya sasi numarasini yazdir..ve belirtilen plakali aracin satisi icin yatirilan para diye mutlaka yazdir... 3 0
  • Kadir: din tüccarlığının en büyüğüne sahibiz hem maşallah hem inşallah gende Bismillah der her hırsızlıkta 11 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement