Arabulucular 285 Uyuşmazlığı Çözdü - Son Dakika
Yerel

Arabulucular 285 Uyuşmazlığı Çözdü

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk sistemiyle taraflar arasındaki 285 hukuki uyuşmazlığın çözüldüğünü söyledi.

26.03.2015 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk sistemiyle taraflar arasındaki 285 hukuki uyuşmazlığın çözüldüğünü söyledi.

Öztatar, Mardin'de bir otelde düzenlediği basın toplantısında, arabuluculukta tarafların razı olduğu barışçıl ve dostane bir çözüm yöntemi bulunmasının hedeflendiğini anlattı.

Arabuluculuğun bir toplumsal barış projesi olduğunu vurgulayan Öztatar, "Bu, husumetleri bitirmek demek. Bir tarla meselesini barışçıl bir şekilde halledemezsek, kan davalarına giden sebepler oluşuyor" dedi.

Öztatar, arabuluculuk sisteminin, taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın mahkemeye başvurmadan önce veya mahkeme sırasında tarafsız, bağımsız ve eğitimli bir üçüncü kişinin desteğiyle çözülme yöntemi olduğunu kaydetti.

Tarafların esasen sorunlarını kendilerinin çözdüğünü, arabulucuların ise sadece yardımcı olduğunu ifade eden Öztatar, "Burada bir racon kesme veya bir başkasının kararı söz konusu değil. Buradaki karar tamamen tarafların kararıdır" diye konuştu.

"60 ilde 2 bine yakın arabuluculuk bulunuyor"

Mardin'de 11 arabulucunun olduğunu dile getiren Öztatar, "İldeki arabulucuların sayısını artırmak istiyoruz. Türkiye'de 60 ilde 2 bine yakın arabuluculuk bulunuyor" dedi.

Öztatar, şöyle devam etti:

"Biz mahkemelerde husumetleri bitiremiyoruz. Hakimler olarak bir karar veriyoruz. Davayı kabul ettiğimizde davalı razı olmuyor. Davayı reddediyoruz, davacı razı olmuyor. Kısmen kabul ediyoruz her iki tarafın razı olmadığı bir sonuç ortaya çıkıyor. Ayrıca biz hakim olarak razı olmalarından ziyade adaleti sağlamaya çalışıyoruz."

"Yargının iş yükü hafifleyecek"

"Bu sistemle davalar azalacak, yargının iş yükü hafifleyecek. Bir dava 3-5 yıl sürebiliyor. Arabuluculukta ise bazen bir gün bazen de bir haftada sonuçlanıyor" diyen Öztatar, vatandaşların da mahkemeye başvurmadan sorunlarını hukuki bir şekilde bu sistemle çok kısa bir sürede çözebileceğini aktardı.

Arabuluculuk sistemi ile 47 işçi ve işveren arasındaki davayı bir haftada çözdüklerine dikkati çeken Öztatar, "İşçi ve işveren arasındaki davalar barışçıl bir şekilde çözümlensin. İşçi de işveren de kazansın" şeklinde konuştu.

Bu sistemle yüzde 98 başarı sağlandığını kaydeden Öztatar, "Arabuluculuk sistemiyle Türkiye'de 280'i anlaşmayla olmak üzere 285 uyuşmazlık çözüldü" dedi.

"Avukatlar müvekkillerini bilgilendirmek zorunda"

Türkiye Barolar Birliği'nce bir karar alındığına işaret eden Öztatar, "Türkiye'deki bütün avukat arkadaşlarımız bu saatten sonra arabuluculuk konusunda müvekkillerini bilgilendirmek zorunda. Aynı zamanda diyoruz ki; dava en son çaredir. Önce sorunları barışçıl bir şekilde çözmeye çalışalım" diye konuştu.

Toplantıya, Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı İlker Koçyiğit, Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi Ekrem Gökçe, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel ve Baro Başkanı Azat Yıldırım da katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Arabulucular 285 Uyuşmazlığı Çözdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement