Araç Muayene Gecikme Cezasının İndirimli Ödenmesi İçin 30 Haziran Son - Son Dakika
Ekonomi

Araç Muayene Gecikme Cezasının İndirimli Ödenmesi İçin 30 Haziran Son

Araç Muayene Gecikme Cezasının İndirimli Ödenmesi İçin 30 Haziran Son

Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren araç muayene gecikme cezalarının indirimli ödenmesini sağlayan düzenleme, 30 Haziran'da sona eriyor.

06.06.2015 13:22  Güncelleme: 14:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan 6552 sayılı kanun düzenlemesinin 30 Kasım 2014 günü yürürlüğe girmesiyle araç muayene gecikme cezasına getirilen indirim fırsatı, araç sahipleri tarafından büyük ilgiyle karşılandı. TÜVTÜRK, 30 Kasım-30 Nisan arasında Türkiye genelinde 1,6 milyon araç sahibinin bu fırsattan yararlanarak gecikme borçlarını indirimli olarak ödediğini, buna rağmen hâlâ bu fırsattan yararlanabilecek çok sayıda motosiklet ve traktör sahibi olduğunu açıkladı.

TRAFİK GÜVENLİĞİNE BÜYÜK KATKI

Gecikme cezalarındaki indirim fırsatının araç sahipleri için maddi açıdan önemli bir kazanım olduğunu söyleyen TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, "Ancak daha da önemlisi, bu fırsat, ülkemizdeki trafik güvenliğine de çok önemli bir katkı sağladı. Bugüne kadar, gecikme cezaları nedeniyle birçok araç sahibi muayeneye gelmekten imtina ediyordu. Bu düzenleme ile sadece 2014 yılında 350 bin araç ilk defa muayeneye gelerek trafikte hepimiz için risk oluşturmasının da önüne geçilmiş oldu." diye konuştu.

İKİNCİ EL SATIŞLARINI ETKİLİYOR

Geçen yıl getirilen bir başka düzenleme ile artık muayenesiz araçların ikinci el satışının da yapılamayacağını belirten Ören, gecikme cezası indirim fırsatından yararlanmak için son günün de 30 Haziran olduğunu vurguladı.

MUAYENE KAÇAĞI EN ÇOK MOTOSİKLETLERDE

Söz konusu düzenlemenin ülkemizde muayeneye gelmeme oranı en yüksek araç cinsleri olan traktör ve motosikletler için büyük önemi bulunduğunu söyleyen Kemal Ören, "2014 istatistiklerine göre ülkemizdeki motosikletlerin yüzde 61'inin, traktörlerin de yüzde 44'ünün geçerli bir araç muayenesi bulunmuyor. Bu cins araçların sahiplerinin, uzun süredir muayenelerini yaptırmadıklarını gözlemliyoruz. Gecikme cezası indiriminin, traktör ve motosiklet sahiplerinin de muayeneye gelmesi için de büyük bir motivasyon olacağını düşünüyoruz." dedi.

Gecikme cezası indiriminin yürürlüğe girmesinin ardından motosiklet ve traktör sahiplerine özel hizmetler de geliştiren TÜVTÜRK, 2015 yılının başında Türkiye genelinde 30 gezici traktör istasyonunu da hizmete açtı. Araç muayene hizmetini köylere kadar götüren bu istasyonların 15'i, motosiklet muayenesi de yaparak, trafik güvenliğine katkı sağlıyor.

YEDİDE BİR ORANINDA İNDİRİM FIRSATI

30 Haziran'da son bulacak bu düzenleme ile 11 Eylül 2014 tarihinden önce araçlarını muayene yaptırmamış araç sahipleri geç kaldıkları her ay için muayene bedelinin yüzde 5 oranında ceza ödemek yerine, ceza bedeli aylık enflasyon oranına göre belirleniyor. Buna göre gecikme cezaları oluştuğu dönem ve uzunluğu itibariyle değişmekle birlikte yaklaşık olarak ortalamada eski tutarın YEDİDE BİRİ (1/7) olarak belirleniyor.

HİÇBİR EK İŞLEME GEREK YOK

Gecikme cezası indiriminden, 11 Eylül 2014 tarihinden önce araçlarını muayeneye getirmemiş, her cins araç sahibi hiçbir ek işleme gerek duymadan yararlanabiliyor. Araç sahipleri, araç muayene hizmeti için randevu ve her türlü bilgiyi www.tuvturk.com.tr web sitesinden veya 0 850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden alabiliyor.

30 HAZİRAN TARİHİNE KADAR;

• Araç muayenesi 1 yıl gecikmiş bir otomobil 100 TL civarında bir gecikme yerine 18 TL ödeyerek, 82 TL'lik indirimden yararlanıyor. Bu indirim rakamı otobüs için 109 TL...

• 4 yıl gecikmiş bir minibüs 400 TL yerine 50 TL, Kamyon 535 TL yerine 68 TL, Traktör ve motosiklet 203 yerine sadece 25 TL ödüyor.

• 10 yıl gecikmiş bir minibüs 991 TL yerine 120 TL, otobüs/kamyon ise 1.340 TL yerine 169 TL ödüyor. 10 yıldır muayene yaptırmamış bir traktör veya motosiklet 510 TL yerine 62 TL ödeyerek, 450 TL civarında bir indirimden yararlanıyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Araç Muayene Gecikme Cezasının İndirimli Ödenmesi İçin 30 Haziran Son - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • MERDO: İNCİRLER OLANA KADAR BEKLESEYDİN BARİ. 1 1 Yanıtla
  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement