Arap Ülkelerinin Balık İhtiyacını Yozgat Karşılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Arap Ülkelerinin Balık İhtiyacını Yozgat Karşılıyor

Geniş bozkırlara sahip Yozgat'ta bulunan baraj ve göletlerde yetiştirilen balıklar, Arap ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

14.01.2015 17:24  Güncelleme: 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geniş bozkırlara sahip Yozgat'ta bulunan baraj ve göletlerde yetiştirilen balıklar, Arap ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin ihtiyacını karşılamak için ihraç ediliyor.

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNİN EN FAZLA ARTTIĞI İL

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yeterince değerlendirilemeyen su ürünleri potansiyelinin harekete geçirilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca başlatılan çalışma doğrultusunda tarımsal sulamada kullanılan baraj, gölet ve akarsulara balık bırakıldığını anımsattı.

Yozgat'ın bölgede su ürünleri üretiminin en fazla arttığı illerden biri olduğunu belirten Özdemir, il sınırlarında bulunan 5 baraj gölü ve 28 gölete 2002-2009 yıllarında 960 bin sazan yavrusu bırakıldığını, daha sonraki dönemlerde de balıklandırma faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

50 TON BALIK AVLAMA KAPASİTESİ VAR

Özdemir, 2011 yılında su tutmaya başlayan, Yozgat, Tokat, Amasya ve Çorum illerinde 653 bin 230 dekar tarım alanını sulayacak ve yılda 50 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretilecek Süreyya Bey Barajında avlanma izninin alınmasının ardından su ürünleri kooperatifi kurularak balıkçılığa başlanıldığını dile getirerek, "Barajda yılda 50 ton avlanma kapasitesi olacağı tahmin ediliyor. Süreyya Bey Barajı'nın suyu temiz, Akdağlar'dan geliyor, berrak bir su. Oksijen bol olduğu için balıkların tadı da daha güzel ve temiz. Ayrıca balıklar hızlı gelişim gösteriyor. Su ürünleri mühendisimiz de yerinde inceleme yaptı, hızlı bir şekilde gelişme ve çoğalma olduğunu rapor etti. Bu durum, bölge balıkçılığı adına oldukça umut verici" diye konuştu.

HEM SAZAN HEM DE ALABALIK İHRAÇ EDİYOR

"Kafeste Alabalık Üretimi Geliştirilmesi Projesi" kapsamında bu baraj ve göletlerde kurulan tesislerde balık üretildiğini belirten Özdemir, şunları kaydetti:

"İlimizden yurtdışına balık ihracatı yapılmaya başlandı. Yozgat'tan geçen yıl bin 300 ton balık ihraç edildi. Önümüzdeki dönemlerde daha fazla balık ihracatının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Arap ülkelerinin insanı, Yozgat'ta, Anadolu bozkırında üretilen balığı doğal olması dolayısıyla daha çok tercih ediyor. Gölet ve barajlarımızda doğal balık hızlı bir şekilde çoğalıyor. Böylelikle Yozgat'ın bozkırından hem sazan hem de alabalık ihracatı yapmış oluyoruz."

'DEVLET DESTEĞİYLE BAŞLADIK'

Çekerek Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Dursun Uslu da 2008 yılında yaptıkları müracaat sonucu kooperatifi kurduklarını belirterek, "Mühendisler geldi, incelemelerde bulundu, kooperatif kurulmasına izin verdiler. Devletin verdiği destekle geleceği olan yatırıma başlamış olduk" dedi.

Kooperatif olarak Süreyya Bey Barajı'nda su ürünleri yetiştiriciliği için 25 kişiyi istihdam ettiklerini dile getiren Uslu, "Biz bu kooperatifi kurduk, buradan herkes yararlanabilecek. Çekerek'ten, Yozgat'tan bugün balık ihracatı yapılıyor. Bu ihracat da barajların sayesinde yapılıyor" diye konuştu.

BARAJ SUYU TATLI SU BALIKÇILIĞINA UYGUN

Kooperatif üyelerinden veteriner Fatih Yüksel ise Süreyya Bey Barajı'nda suyun kalitesinin tatlı su balıkçılığı açısından oldukça iyi düzeyde olduğunu söyledi.

Bu barajın Türkiye'deki en büyük ilk 10 baraj içerisinde bulunduğunu belirten Yüksel, "Çekerek, merkez olarak 10 bin nüfuslu bir ilçe. İleriki dönemlerde yapacağımız kafes balıkçılığı, kültür balıkçılığı ve yavru üretimiyle bu iş sahasını bin kişiye kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Barajımızın biraz daha dolmasını bekliyoruz, biraz daha dolmadan kafes balıkçılığına geçemiyoruz. Kafes balıkçılığı ve yavru üretiminde İç Anadolu'daki en kaliteli barajlardan biri" ifadelerini kullandı.

Arap Ülkelerinin Balık İhtiyacını Yozgat Karşılıyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Arap Ülkelerinin Balık İhtiyacını Yozgat Karşılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • cerennn: yozgatlıyızzz :) 15 0 Yanıtla
  • Meto: Helal olsun yozgatlılara 7 4 Yanıtla
  • Meto: Helal olsun yozgatlılara 7 4 Yanıtla
  • aysel erşahin: sen gel gösteririz yozgatı bihaber 4 0 Yanıtla
  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement