Aras'ın Sebze ve Meyvelerini Koruma Altına Aldı - Son Dakika
Güncel

Aras'ın Sebze ve Meyvelerini Koruma Altına Aldı

Iğdırlı çiftçi Şeref Erkut, dünyada sadece Ağrı Dağı eteklerine yetiştiği bilinen meyve ve sebze türlerinin yok olmaması için özel fidanlık kurdu.

21.06.2016 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Iğdırlı çiftçi Şeref Erkut, dünyada sadece Ağrı Dağı eteklerine yetiştiği bilinen meyve ve sebze türlerinin yok olmaması için özel fidanlık kurdu.

Melekli beldesinde yaşayan Erkut, Aras Havzası olarak tabir edilen Iğdır, Nahçıvan ve Erivan bölgesinde bulunan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan sebze ve meyve türlerini yetiştirmeye başladı.

Erkut, yörede Hz. Nuh'un gemisinin tufanın ardından Ağrı Dağı'nın eteğine indiği ve bu tohumları ektiğine inanıldığından dolayı "Nuh'un Bahçesi" adını verdiği fidanlıkta risk altında bulunan türler olarak değerlendirilen Malaça armudu, Şalak kayısısı, Şalak kavunu, Şalak domatesi, Ekerek cevizi, Zaferan şeftalisi ve Iğdır üzümünü üretip bu ürünleri tarıma da kazandırmak istiyor.

Özellikle Iğdır'da üretilip Türkiye'nin farklı bölgeleri ile Gürcistan, Azerbaycan ve İran'a gönderilen domates, kayısı ve kavunların şalak türleri yoğun ilgi görüyor.

Kurduğu işletmede meyve ve sebze türlerini üreten Erkut, aynı zamanda bu önemli türlerin tohum ve fidanlarını da elde edip yörede tarımla uğraşanlara satıyor.

İşletme sahibi Şeref Erkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iğdır ile özdeşleşmiş bu sebze ve meyve türlerinin koruma altına alınması gerektiğini, bu düşünceyle böyle bir işletme kurduğunu söyledi.

Yaptığı işten dolayı yöre halkının takdirini topladığını belirten Erkut, "Bu yöreye ait unutulan sebze ve meyve ürünlerini yaşatmaya çalışıyoruz. Yerli olan ne varsa diğer memleketlerden getirmeden sadece buranınkileri yetiştiriyoruz. Ağrı, Iğdır, Nahçivan ve Erivan yöresine ait, yani Ağrı Dağı etrafında bulunan yöreye ait meyve ve sebzeleri üretmeye çalışıyoruz. Eskiden bu türler sıkça vardı ama zamanla yöre halkı yerli fidanların üstüne düşmeyince tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Dışarıya özenerek başka meyve fidanları getirdiler fakat hiç biri bu yörenin tadını vermedi, yörenin damak tadına hitap etmedi." diye konuştu.

Iğdır'dan çevre il ve ülkelere her yıl binlerce ton sebze ve meyve ihracatı olduğunu, bunların içinde en beğenilen türlerin şalak türleri olduğunu anlatan Erkut, şöyle devam etti:

"Meyve ve sebze denince doğuda Iğdır akla gelir. Birçok türün yetiştirildiği ilimizde genellikle yerli mahsüller ilgi görüyor. Bu türlerin içinde damak tadına hitap eden şalak türlerine daha çok talep oluyor. Diğer türlere göre daha az yetiştirilen şalak türleri bölgede daha az yetiştiriliyor. Bende kurduğum işletmeyle bu türlerin üretimini yapıp fidanlarını ve tohumlarını elde ediyorum, fidanları 15 TL'den satıyorum. İnşallah üretimi daha da büyütüp bu türlerin bölgede daha fazla yetiştirilmesini sağlayacağım."

Erkut, üretilen sebze ve meyvelerin hormon içermediğini, üretimini yüzde yüz organik olarak sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aras'ın Sebze ve Meyvelerini Koruma Altına Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement