Ardahan'da Okullarda Çanakkale Konferansı Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Ardahan'da Okullarda Çanakkale Konferansı Düzenlendi

Ardahan\'da Okullarda Çanakkale Konferansı Düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığının "Gençlik Projeleri Destek Programı (GPDP)" kapsamında Ardahan Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği tarafından uygulanmakta olan "100. Yılında 100 Gençle Çanakkale’ye" Projesi kapsamında okullarda "Tarihimizde ve Coğrafyamızda Çanakkale" adlı konferans düzenlendi.

26.02.2015 16:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığının "Gençlik Projeleri Destek Programı (GPDP)" kapsamında Ardahan Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği tarafından uygulanmakta olan "100. Yılında 100 Gençle Çanakkale'ye" Projesi kapsamında okullarda "Tarihimizde ve Coğrafyamızda Çanakkale" adlı konferans düzenlendi.

Ardahan Halitpaşa Anadolu Lisesi ve Yunus Emre Anadolu Öğretmen Lisesinde düzenlenen konferansa Ardahan Üniversitesi Öğretim üyeleri Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal ve Yardımcı Doç. Dr. Levent Küçük Konuşmacı olarak katıldılar.

Proje koordinatörü Yardımcı Doç. Dr. Levent Küçük, Çanakkale Savaşı'nın başlamasından ve bitimine kadar olan çeşitli tarihsel olaylarla ilgili bilgiler verdi. Küçük "zaferin yokluk ve imkansızlara kazanıldığını dile getirerek, "Çanakkale zaferi, milletimizin zor şartlar altında çok güçlü ordulara karşı verdiği mücadeleyle destanlaşmış, eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı ve tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Anadolu'nun farklı bölgelerinden gelen milli ve manevi duyguları ortak yüz binlerce Türk insanı, adeta Çanakkale siperlerinde tek vücut olmuştur. Çanakkale Zaferi'nin başarılmasında ki en büyük güç, milletin milli ve manevi yönden tek vücut haline gelmiş olmasıdır" dedi.

Çanakkale savaşlarını coğrafik bir yaklaşımla ele alan Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal, coğrafyanın önemi ne değindi. Erginal, "Gerçekten bugün bile Gelibolu yarımadasını ve Çanakkale Boğazı'nı gezip görenler halen daha mermiler, kemiklerle karşılaşır. Savaşların geçtiği yarımadadaki önemli tepelerin hepsi, tatlı su kaynaklarının hemen tamamı, Türk askerlerinin kontrolü altında kalmıştır. Öte yandan boğazın topografik özelliği, düşman gemilerinin ilerlemesine engel olmuştur. Bölgeye hakim tepeler ve tatlı su kaynaklarının mevcudiyeti, Türk Ordusunu, düşman kuvvetlere karşı üstünlük sağlamıştır. Tüm bu coğrafi avantajlara ek olarak, iklim şartları da Türk tarafına avantaj sağlamıştır. Gelibolu yarımadasına yapılan çıkartma gecesi aniden çıkan fırtına, İngiliz kuvvetlerinin farklı bölgeden karaya çıkmasına yol açmış ve bu gelişme savaşın seyrini değiştirmiştir" dedi.

Proje koordinatörü Yardımcı Doç. Dr. Levent Küçük Ardahan Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği tarafından uygulanmakta olan "100. Yılında 100 Gençle Çanakkale'ye" Projesi kapsamında tüm okullarda konferansların verileceğini söyledi.

Konferansa Milli Eğitim Şube Müdürü Halil Yıldız, Halitpaşa Anadolu Lisesi Müdürü Şinasi Lağımcı, Yunus Emre Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Osman Erdem ve çok sayıda öğrenci katıldı. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ardahan'da Okullarda Çanakkale Konferansı Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement