Arhavi'de Heyelan; 18 Ev Boşaltıldı (2) - Son Dakika
Güncel

Arhavi'de Heyelan; 18 Ev Boşaltıldı (2)

ARTVİN'in Arhavi İlçesi'nde etkili olan şiddetli yağış nedeniyle Kireçli Köyü'nde meydanha gelen heyelanda dağ kütlesi koptu, vadi tabanı yaklaşık 2 kilometre boyunca 60 metre yüksekliğinde toprak ve balçıkla doldu.

17.11.2016 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ARTVİN'in Arhavi İlçesi'nde etkili olan şiddetli yağış nedeniyle Kireçli Köyü'nde meydanha gelen heyelanda dağ kütlesi koptu, vadi tabanı yaklaşık 2 kilometre boyunca 60 metre yüksekliğinde toprak ve balçıkla doldu. Tehlike arz eden 18 ev boşaltıldı. Vadide önü devrilen ağaçlarla kesilen tonlarca toprak kütlesinin yeniden hareket etmesi olasılığı, Kavak Köyü'nü de tehdit etmeye başladı. Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, dağın adeta yürüdüğünü, toprak kütlesinin yıllarca sürecek çalışma ile bile boşaltılamayacağını belirterek tehlikeye dikkat çekti.

Arhavi İlçesi'nde 5 kilometre uzaklıktaki Kireçli Köyü'nde bir hafta önce etkili yağışların ardından Kireçli Dağı'nda toprak kaymaları başladı. Aralıklarla süren heyelanlar önceki gün dağın yamacından büyük bir kütlenin kopmasına neden oldu. Ağaç ve toprak kütleleri Kireçli Deresi Vadisi'ni yaklaşık 2 kilometre boyunca, 60 metre yüksekliğinde toprakla doldurdu. Kireçli deresi yatağını tıkanmasıyla tehlike oluşturan çevredeki 18 ev boşaltıldı. Tonlarca toprağın vadiyi doldurduğu bölgede Kireçli Köyü'nün yolu da ulaşıma kapandı. Artvin Valiliği İl Özel İdare ekipleri ile DSİ ekipleri bölgede Kireçli Deresi yatağını boşaltmak için çalışma başlattı. Kireçli Köyü bitişiğindeki Kavak Köyü'de heyelan tehdidi altında kaldı. Vadide biriken toprak kütlesinin yağışlarla birlikte yeniden hareket ederek köye doğru ilerlemesinden endişe duyuluyor.

"DOZERİ ALAN ARAZİYE GİRDİ, BÖYLE OLDU"

Kireçli Köyü'nde evleri tehdit altında kalan Sevim Özgen, dedelerinin kendilerine bölgenin afet riski taşıdığını yıllarca önce anlattığını belirterek, şöyle dedi:

"Dedelerimiz bizleri, 'Arazi ile oynamayın' diye defalarca uyardı. Araziye dozerlerin girmesi sağlıklı değildi. Çay arazilerine yol isteyen herkes dozerle vadiye girdi, toprak kitleleri oynadı. Eskiden herkes çayını sırtında taşırdı. Şimdi herkes hanım oldu. Araba ile taşıyalım diye yol yaptılar. Böyle olunca heyelanlara neden oldular. Dağ koptu geldi. Şimdi biz ne yapacağız? Çok büyük tehlike altındayız." Gidecek yeri olmadığını anlatan çevre sakinlerinden Emine Uzunhasanoğlu 'da "Korku içerisinde oturuyorum. Arazim, her şeyim gitti" dedi, devletten yardım beklediklerini söyledi. Ayşe Uzunhasanoğlu'da, "Böyle bir yağmur hiç görmedik. Gece gündüz çalışılıp toprağın boşaltılması lazım. O toprak her an köyümüzü alabilir diye korkuyoruz" dedi, gidecek başka yerleri olmadığını söyledi.

"TOPRAK KÜTLESİNİN TAHLİYESİ YILLAR SÜREBİLİR"

Kireçli Köyü'nde incelemelerde bulunan Arhavi Belediye Başkanı Ak Partili Coşkun Hekimoğlu da, 2 yıldır ilçede yağışlarda artış olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Kireçli Köyü'nde çok ciddi bir kütle heyelanla hareket etti. Kireçli Köyü'nden kopan dağ kitlesi Kavak Köyü'ne kadar geldi. Bu kütlenin tahliyesi yıllar sürebilir. Doğanın yanlış kullanımının ve küresel ısınmanın etkileri var. Benzer afet ve sonuçları her an görebiliriz. Ciddi tedbirler almamız lazım. Vatandaşların büyük bir tedirginliği var. Bunu gidermek için çalışma yapmalıyız. Son yıllarda çizmeyle gezip kravat takamaz hale geldik. Bu önemli değil ama insanların yıllardır, yüzyıllardır yaşadıkları topraklardan olması üzücü. Doğu Karadeniz'deki heyelanların Bakanlıklar düzeyinde ele alındığını biliyoruz. Ancak heyelanların önüne geçecek çalışmaların bir an önce yapılması lazım."

DRONE İLE BÖLGEYİ İNCELEDİLER

Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, bölgede teknik ekiplerle birlikte incelemelerde bulundu. Drone ile havadan köyü görüntületen Başkan Hekimoğlu'nun çevresine toplanan vatandaşlar boşalttıkları köyün durumunu Drone ekranından izlemeye çalıştı.

DERE YATAĞI ÜZERİNE LOJMAN

Bu arada, Kireçli Köyü deresi üzerine yapılan çay alım yeri ve üzerine inşa edilen cami lojmanı da sel riski ile karşı karşıya kaldı. Dere yatağının toprak ve balçıkla kaplanması nedeniyle dere suları binanın hizasına kadar yükseldi. Ekipler bölgede dere yatağını boşaltmak için çalışıyor. VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Artvin Valisi Ömer Doğanay, Arhavi ilçesinde yaşanana heyelanla ilgili yazılı açıklama yaptı. İki hafta önce etkili olan sağanak yağışların aralıklarla etkisini sürdürdüğü bölgede büyük bir dağ kütlesinin koparak vadi boyunca ilerlediğini belirten Doğanay, açıklamasında şöyle dedi:

"İki gündür yağışlar yeniden başladı. Kireçli Köyü'nde meydana gelen heyelan nedeniyle akan malzeme dere yatağını doldurmuş olup, daha alt kotlarda bulunan Kavak Köyü'nün dere yatağının etrafındaki konutlara risk oluşturmaktadır. Bu nedenle risk altında olan Kavak Köyü'ndeki 18 konutta yaşayan vatandaşlarımızı tedbir amaçlı olarak tahliye ettik. Kalacak yeri olmayan vatandaşlarımızı ihtiyaç olması halinde tutacağımız kiralık evlere yerleştireceğiz. Devlet olarak yaraları sarıp hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." - Arhaviartvin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Arhavi'de Heyelan; 18 Ev Boşaltıldı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da Depremzedelere Sıfır Atık Etkinliği
    16:57 Malatya'da Depremzedelere Sıfır Atık Etkinliği

    Malatya'da Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla konteyner kentte depremzede çocuklara etkinlik düzenlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, çocuklara oyun alanları kuruldu, el sanatları atölyelerinde takılar yapılarak hediye edildi. Ayrıca pamuk şeker ikramı yapıldı ve gösteriler sunuldu. Sıfır Atık Bilgi Yarışması'nda dereceye giren çocuklara ödüller verildi. Programa katılan Malatya Valisi Ersin Yazıcı da çocuklarla oyun oynadı.

  • Kayseri'de polis operasyonunda 24 kişiye işlem yapıldı
    16:57 Kayseri'de polis operasyonunda 24 kişiye işlem yapıldı

    Kayseri'de polis, kumar oynatıldığını tespit ettiği 4 iş yerine operasyon düzenledi. Operasyonlarda 24 kişiye işlem yapıldı. 4 kişiye adli, 20 kişiye idari işlem uygulandı ve 124 bin 900 lira idari para cezası kesildi. Ayrıca, kumar masalarında kullanılan 420 pul ve 300 lira da el konuldu. Ruhsatsız faaliyet gösteren bir mekan ise süresiz kapatıldı.

  • BBP Kütahya İl Başkanı Mustafa Gökdere, AK Parti Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı
    16:57 BBP Kütahya İl Başkanı Mustafa Gökdere, AK Parti Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı

    Büyük Birlik Partisi (BBP) Kütahya İl Başkanı Mustafa Gökdere, 31 Mart yerel seçimlerinde Kütahya merkezde AK Parti Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu'nu destekleyeceklerini duyurdu. Gökdere ve Saraçoğlu, ortak basın açıklaması yaparak desteklerini belirtti.

  • Ali Koç: Trabzonspor maçı bardağı taşıran damla oldu
    16:52 Ali Koç: Trabzonspor maçı bardağı taşıran damla oldu

    Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Trabzonspor maçının sadece bir neden olmadığını belirterek, olayın bardağı taşıran damla olduğunu söyledi. Koç, Trabzon'daki olayın organize ve belli bir amaçla gerçekleştirildiğini ifade etti.

  • Gölcük'te tabancayla vurulan kişi hayatını kaybetti
    16:51 Gölcük'te tabancayla vurulan kişi hayatını kaybetti

    Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, Kavaklı Mahallesi'ndeki otobüs terminalinde Muzaffer E'ye tabancayla ateş eden O.Ç., polis tarafından yakalandı. Yaralanan Muzaffer E, hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı.

  • Mustafa Bozbey: Bir oyu bile çaldırmayacağız
    16:50 Mustafa Bozbey: Bir oyu bile çaldırmayacağız

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, seçim çalışmalarına devam ederken sandıklara sahip çıkacaklarını ve bir oyu bile zayi etmeyeceklerini söyledi.

  • Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu
    16:50 Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu

    Tepebaşı Belediyesi'nin 'Her Ev Bir Mandıra' sloganı ile başlattığı 'Sütten Peynire Dönüşüm' adlı söyleşi yoğun katılım ile gerçekleştirilirken, projenin hayata geçirilmesi için kurul oluşturuldu.

  • Erdoğan, miting sonrası Murat Kurum'u sahneye çağırdı, görevli uyardı: Efendim onlar Sancaktepe'de
    16:50 Erdoğan, miting sonrası Murat Kurum'u sahneye çağırdı, görevli uyardı: Efendim onlar Sancaktepe'de

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sultanbeyli'deki AK Parti mitinginde, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum'u sahneye çağırdı. Ancak Kurum'un Sancaktepe'deki mitingde olduğu ortaya çıkınca Erdoğan şaşkınlık yaşadı.

  • TİKA, Afganistan'daki yetimhanelerde iftar programı düzenledi
    16:49 TİKA, Afganistan'daki yetimhanelerde iftar programı düzenledi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın kuzey vilayetlerindeki yetimhanelerde iftar programı düzenledi. Afganistan'ın kuzey vilayetlerinde bulunan 6 yetimhanede 1000 yetim için iftar programı düzenlendi. Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosluğu ve TİKA tarafından hazırlanan hediye paketleri de dağıtıldı.


Advertisement