Arıcılar Enstitü İstiyor - Son Dakika
Yerel

Arıcılar Enstitü İstiyor

Arıcılar Enstitü İstiyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çam Balı Arıcılık ve Çam Balı Araştır Uygulama Merkezi ile Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde Üniversite AKM salonunda düzenlenen çalıştayda arıcıların sorunları masaya yatırıldı.

26.08.2015 01:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çam Balı Arıcılık ve Çam Balı Araştır Uygulama Merkezi ile Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde Üniversite AKM salonunda düzenlenen çalıştayda arıcıların sorunları masaya yatırıldı. Çalıştaya bilim insanının yanı sıra, arıcılık sektörünün temsilcileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü ve Müdür yardımcıları, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü temsilcileri katıldı.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, çalıştayda, Muğla'da bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılması gereken arıcılık çalışmaları, sorunlar ve çözüm önerilerinin ortaya konulduğunu açıkladı. Şahin, "Çalıştayda ortaya konulan sorunlar Muğla ve Ankara'daki ilgili kurumlara iletilecek. Çalıştaya bütün arıcılık sektörü temsilcilerini ve bilim insanlarını davet ettik. Orman alanındaki yerleşimler ile ilgili temel sorunlarımız vardı. Bunları tartıştık. Bunun yanında basra böceği (Marchalına Hellenıca) dediğimiz böceğin halen yasaklı böcekler kapsamında olması, ormandaki bakım ve traşlama kesimlerinde kaybedilen yerlerin yerine yeni yerler açamıyoruz. Bu sorun Muğla'yı gelecekte tehdit eden en büyük unsurdur. Bu sorunun çözümü Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nün değil, ciddi projeler ile Orman Genel Müdürlüğü veya Orman Bakanlığı'nın çözeceği bir sorundur. Bu konuyu gelecek dönemde Muğla milletvekillerinin mutlaka sahip çıkması gerekir. Çünkü başka bir çam balı üretim merkezi yok. Bunun yanında ülkesel olarak yapılan projeler ve finans kaynaklarından yeterli desteği alamıyoruz. Turizme bir takım destekler verilirken, arıcılar biraz daha fakir kalıyor. Bu kadar potansiyelin olduğu Muğla'da bir Araştırma Merkezi'nin olmayışı katılımcıların hemfikir olduğu bir konu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin bünyesinde bir Aracılık Enstitüsü'nün kurulması veya Fethiye'de açılacak bir Ziraat Fakültesinde arıcılık ile ilgili birimlerin oluşması konusunda çalıştaya katılanlar hemfikir oldu. Muğla Çam balının bilinirliği ve tanınırlığı konusunda Muğla'daki bütün sektörlerin birlikte çalışması, özellikle Muğla Büyükşehir Belediyemizin Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın arıcılık ile ilgili bir biriminin olması bizim bir talebimizdir. Çalıştayda alınan önemli kararlardan birisi de bu" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Arıcılar Enstitü İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement