Arıcılar İçin Bal Ormanı - Son Dakika
Güncel

Arıcılar İçin Bal Ormanı

Arıcılar İçin Bal Ormanı

Bolu'da Orman Bölge Müdürlüğünce başlatılan çalışmalar kapsamında, 'Bal Ormanları' kuruluyor.

01.05.2014 11:19  Güncelleme: 10:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, bölgedeki bal üreticilerinin ürünlerinin kalitesini ve miktarını arttırmak amacıyla "Bal Ormanları" kuruyor.

Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bal Ormanları'yla ilgili olarak bölgede yoğun bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Bolu'da 5 yıllık dönem için "Bal Ormanı Eylen Planı" hazırlandığını dile getiren Şahin, "Bu çalışma, her yıl 2 adet, alan olarak da 60 hektar olmak kaydıyla Bal Ormanı kurulumunu öngörüyor. Bolu'da balın kalitesini ve üretimi arttırmak için 6 adet Bal Ormanı kuruldu ve  Mudurnu ile  Seben ilçelerimizde de bu çalışmalar yapılacak. Buralarda Bal Ormanlarının yerleri tespit edildi." şeklinde konuştu.

Şahin, belirlenen bölgelerde ballı bitkiler ile ağaçlandırma çalışması yapılmasının planlandığını ifade ederek, "Burada sadece odunsu bitki türlerini değil otsu bitki türlerini de argüman olarak kullanacağız. Burada maksat hem bal verimine yönelik hem de erozyonla mücadele olacak. Bu kapsamda da bölge ağaçlandırılmış olacak." diye konuştu.

Ünalan, arıcıların değişim ve dönüşüme ihtiyaçlarının olduğunu dile getirerek, "Eski kovanların yerine yenilerinin yapılması gerek. Bu değişiklikler en kısa süre içerisinde yapılırsa arıcılarımız iyi verimler alacaktır." dedi.

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ile Bal Ormanları konusunda çalışmalara başladıklarını anlatan Ünalan, "Bu çalışma uzun soluklu ve projeye dayalı bir çalışma. Çalışma kapsamında 7 ilçeyi gezdik. İlçelerde Bal Ormanı yapılacak alanlar belli. Belirlenen yerler kademe kademe ağaçlandırılacak. Buralara genel olarak akasya dikilecek." ifadesini kullandı.

Kovan başına 10 kilogram bal ürettiklerini belirten Ünalan, "Bolu genelinde 13 bin adet kovan var ve yıllık 130 ton bal üretiliyor. Bal Ormanlarının hayata geçirilmesiyle üretimde büyük bir artış olur ve üretilen bal miktarı 200 tonu geçer. Ayrıca bu çalışma bölgedeki arı miktarında da artışa neden olur. Şu an 30 arı kovanıyla çalışıyorsa bu sayı 50'ye 50 ise 100 kovana çıkacaktır. Çünkü gelir arttıkça arı sayısı da artar." diye konuştu.

Ünalan, "Bu çalışma tartışmasız olarak bal kalitesini arttırır. Bu konuyla ilgili olarak Abant İzzet Baysal Üniversitesi de devreye girerse daha iyi olur. Biz Bolu Bal Flora tespiti yaptırmak istiyoruz. Bu çalışma uzun soluklu bir çalışma. Bundan sonra Bolu Balı denildiği zaman bir standardı olacaktır." ifadesini kullandı. - Bolu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arıcılar İçin Bal Ormanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement