Arıcılıkta Verimi Bilimsel Çalışmalarla Artıracaklar - Son Dakika
Güncel

Arıcılıkta Verimi Bilimsel Çalışmalarla Artıracaklar

Türkiye'de sadece Ordu'da hizmet veren Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce "Arım Balım Peteğim" Projesi kapsamında yapımı devam eden ve içerisinde bal paketleme tesisi, polen, arı sütü ve propolis gibi ürünlerin de işleneceği laboratuvarda, bilimsel çalışmalarla arıcılıkta verimin artırılması planlanıyor.

10.10.2014 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Türkiye'de sadece Ordu'da hizmet veren Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce "Arım Balım Peteğim" Projesi  kapsamında yapımı devam eden ve içerisinde bal paketleme tesisi, polen, arı sütü ve propolis gibi ürünlerin de işleneceği laboratuvarda, bilimsel çalışmalarla arıcılıkta verimin artırılması planlanıyor.

Ordu'da 4 bin 700 metrekare alan üzerine kurulan ve 28 milyon liralık bütçesi ile Avrupa'da tek olma özelliğine sahip projenin tamamlanmasıyla yapılacak laboratuvar, ilk etapta 5 ile hizmet verecek ve uluslararası sertifikaya sahip olacak.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tek Arıcılık Araştırma İstasyonunun Ordu'da yer aldığını söyledi.

"Arım Balım Peteğim" Projesi kapsamında yapımı devam eden tesisin tamamlanmasıyla Türkiye'de arıcılığın daha farklı bir noktaya geleceğine inandıklarını ifade eden Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:

"İstasyon, ülkemizde sadece Ordu'ya kurulmuş. Şimdi Avrupa Birliği destekli yapılan projeyle daha bir fonksiyon kazanacak. Yeni binaların içerisinde arıcılıkla ilgili her türlü sorunu çözebilecek çalışmaların yapılacağı bölümler kuruluyor. Türkiye'de ve dünyanın farklı ülkelerinde arı denince sadece akla bal geliyor. Halbuki arının çok daha farklı ve şifalı ürünleri var. Polen, arı sütü, propolis bunlardan birkaçı. Büyük bölümü bilinmiyor. Onların değerlendirileceği tesisler kurulacak."

"Arıcılıkta verim artacak"

Tesisin arıcılıkta verimin artırılmasına yönelik önemli çalışmalara imza atacağını anlan Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Arıların birçok hastalıkları var, bunlara karşı arılar nasıl korunur, anaç arı nasıl üretilir, arı sütü, polen gibi arı ürünleri nasıl üretilir, bu konularla binlerce arı üreticisine eğitim verilecek. Dolayısıyla projenin hizmete girmesiyle Türkiye arı konusunda çok önemli bir tesise kavuşacak. İnşallah Ordu'yla ilk etapta beş vilayetimiz daha bu hizmetten faydalanacak ancak burada üretilen bilgi ve çalışmalar yayımlarla bir şekilde dünyada insanların hizmetine sunulacak."

Vali Balkanlıoğlu, tesisin hayata geçmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, "Şimdiden dünyanın farklı yerlerinden insanlar eğitim almak için buraya geliyor. İnşallah tamamlandığında Türkiye'de ve dünyada örnek bir kuruluş olacak" ifadelerini kullandı. - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arıcılıkta Verimi Bilimsel Çalışmalarla Artıracaklar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement