Arınç: "Yeni Türkiye Söyleminin Patenti Bana Ait" - Son Dakika
Politika

Arınç: "Yeni Türkiye Söyleminin Patenti Bana Ait"

Arınç: "Yeni Türkiye Söyleminin Patenti Bana Ait"

Yeni Türkiye söyleminin patentinin kendisine ait olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, seçimlerden sonra yapılacak olan anayasa maddelerinin ise ansiklopedi gibi olmayacağını söyledi.

20.02.2015 23:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni Türkiye söyleminin patentinin kendisine ait olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, seçimlerden sonra yapılacak olan anayasa maddelerinin ise ansiklopedi gibi olmayacağını söyledi.

İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar Birliği'nin (AY-BİR) düzenlediği 'Yeni Türkiye'nin Tarihi Kökleri' adlı konferansa katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yeni Türkiye'nin hedeflerinden bahsetti. Yeni Türkiye söylemlerinin şimdi daha çok konuşulduğunu ifade eden Arınç, "Siyasi söylem olarak hem hükümetimiz ve hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmalarında hedef olarak yeni Türkiye'yi daha çok konuşmaya başladı. Bu artık literatürümüze yerleşti. Bu birkaç yıldan beri mi konuşuluyor derseniz, hayır... Bunun patenti bana ait. Ben ilk defa 2004 yılında TBMM'de yaptığım bir konuşmanın her paragrafında yeni Türkiye'yi anlatmışım. O zaman bana kuşku ile bakmışlar. Bazı siyasetçiler de laf atmış, 'Eski Türkiye kötü de yenisini mi kuracaksın' diye. 'Cumhuriyeti red mi ediyorsunuz' diye sorular sorulmuş. Bir kısım insanlar da bu yeni Türkiye'yi dikkatle takip etmeye başlamış. Yani ilk defa TBMM'de yeni Türkiye lafzının şahsen tarafımdan yapıldığını ben biliyordum. Biz o zaman şunu düşünmüştük. 2002 yılının sonunda parlamentoya girdik. Bununla birlikte Türkiye'de çok önemli siyasi bir devrim oldu. Mevcut siyasi partiler ve anlayışlarının hepsi parlamento dışında kaldı. Tabi ki bir tek istisna hariç. Tek başına 15 ayda bir parti iktidara geldi. Hem de 365 milletvekili çıkararak. Bu tesadüf değildir" diye konuştu.

Tek başına iktidara gelindiğinden beri anayasayı değiştirmekle meşgul olduklarını belirten Arınç, "Ama artık yama tutar hali kalmadı. 1982 Anayasası en son 12 Eylül 2010 referandumunda 26 maddesi değişti ve darbecileri koruyan hükümleri de kaldırdık. Geçici 15. maddeydi onlar. O yüzden Kenan Evren ve Şahinkaya yargılandılar ve mahkum edildi. Şimdi de 28 Şubatçılar yargılanıyor. Yani artık Türkiye'de darbe yapmak, onu düşünmek suç haline geldi. O yüzden Balyoz ve Ergenekon davalarında çeşitli iddialar araştırıldı. Bu anayasanın 78 maddesini değiştirdik. 100'den fazla kanunda değişiklik yaptık. Zaten 175 madde. Geçici maddeleriyle 185 madde. Yarı yarıya yakını değişti. Artık darbeciler korunmadığına ve yargılandığına göre meşruiyeti de kalmadı. Meşruiyeti kalmayan bir anayasayı artık tarihin çöp sepetine atmak lazım. Yeni, sivil ve demokratik bir anayasa yapmamız lazım. Yeni anayasamızı bu seçimlerden sonra yapacağız. Bu yeni anayasa kısa olacak, az maddeli olacak. Ansiklopedi gibi olmayacak. Yemek nasıl pişirilir tarif etmeyecek. Temel hakları esas alacak. Yasama, yürütme, yargıya ait de bir sistem ortaya koyacak. Bu parlamenter demokratik bir sistem mi, başkanlık mı, yarı başkanlık mı onu da yeni anaysa içine monte edeceğiz. Parlamento kabul eder, halkımızın önüne gider, o da kabul ederse yeni anayasamız yürürlüğe girecek. Yeni anayasayı yapmak zorundayız. Bu bütün siyasi partilerin ve parlamentonun namus meselesidir. Mademki darbe dönemleri geride kaldı, darbe anayasalarından da kurtulmamız lazım. Bu ülke anayasasını 1920, 1921'de yaptı. Ama 1960 ve 1980 anayasaları askeri darbeler sonucunda yapıldı. Bu bir dayatmaydı. Şimdi yine parlamento ve halk referandumuyla bu işi bitireceğiz" dedi.

Konferansın sonunda Başbakan Yardımcısı Arınç, Uludağ Üniversitesi'nde rektör adayı Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Tekstil Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ulcay'ın elini kaldırarak, Bursa'ya en güzel hediyenin Ulcay olduğunu söyledi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Arınç: 'Yeni Türkiye Söyleminin Patenti Bana Ait' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.


Advertisement