Arkeologlardan Amasya'da Sempozyum - Son Dakika
Yerel

Arkeologlardan Amasya'da Sempozyum

Arkeologlardan Amasya\'da Sempozyum

"Kuzey Anadolu Roma ve Erken Bizans Dönemi Yerleşke Dinamikleri Sempozyumu" Amasya’da başladı.

24.04.2014 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Kuzey Anadolu Roma ve Erken Bizans Dönemi Yerleşke Dinamikleri Sempozyumu" Amasya'da başladı.

Saraydüzü Kışlası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi'ndeki sempozyumun açılışına Amasya Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Kazan, Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Latife Summerer, Kopenhag Üniversitesi Öğretim Üyesi Kristina Wiht Jakopsen, Hitit Üniversitesi Karadeniz Arkeolojisini Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç Dr Esra Keskin, Amasya Kültür ve Dayanışma Derneği (AMASDER) yöneticileri, Danimarka'dan gelen akademisyenler ve diğer yetkililer katıldı.

Müzecilerin yaptığı kurtarma kazıları sonuçları ile üniversitelerin yaptığı kazı sonuçlarının sempozyumda ele alınacağını belirten Müze Müdürü Celal Özdemir, "Hem üniversiteler hem de müzeci dostlarımız ortak tecrübelerini, kazılar sonucu çıkarmış oldukları kültür varlıklarını bir arada değerlendirip, yorumlayacaktır" dedi.

Kuzey Anadolu Bölgesi uygarlıkları pek fazla araştırılmadığına değinen Celal Özdemir, "Araştırmalar son 5 yıl içerisinde yoğunlaşıyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde Helenistlik çağda kurulmuş olan Bitinya, Paflagonya ve Pontus gibi krallıklar bulunmaktadır. Bu uygarlıklara ait yerleşkelerin kazılarak ortaya çıkarılması kuşkusuz hem bölgemiz hemde Anadolu kültür mozaiğine, arkeolojisine farklı desenler ve renkler katacaktır" diye konuştu.

Amasya Müzesi'nin son 2 yılda 23 noktada arkeolojik kurtarma kazısı yaptığını anlatan Özdemir, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu kazılara 298 bin lira ödenek gönderdiğini söyledi.

Üç gün sürecek sempozyumda daha sonra bölgede yapılan kazı çalışmaları ve sonuçları ele alınacak. - AMASYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Arkeologlardan Amasya'da Sempozyum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement