Arkeoloji Müzesi'ne Japon İlgisi - Son Dakika
Güncel

Arkeoloji Müzesi'ne Japon İlgisi

Kırşehir'in Kaman ilçesinde Japonlar tarafından yaptırılan Arkeoloji Müzesi 2013 yılında çoğunluğu Japon turistler olmak üzere 33 bin kişi tarafından gezildi 28 yıldır kazı çalışmaları Japonlar tarafından yürütülen Kalehöyük'ten çıkarılan yaklaşık 3 bin eserin sergilendiği Müzenin "Green Good Design Award" (En İyi Yeşil Tasarım) ödülü alan Höyük şeklindeki mimarisi ilgi çekiyor.

14.03.2014 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYKUT AKTAŞ - Japonya Dışişleri Bakanlığının desteğiyle Kırşehir'in Kaman ilçesinde yaptırılan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'ni, 2013 yılında çoğunluğu Japon yaklaşık 33 bin turist ziyaret etti.

Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin bölge turizmi açısından öneminin giderek arttığını söyledi.

Kalehöyük'te Japon Profesör Sachihiro Omura'nın başkanlığında 26 yıldır arkeolojik kazı çalışmaları yürütüldüğünü anlatan Çakacak, burada Japon Bahçesi ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nün de yer aldığını belirtti.

Kaman'ın Çağırkan beldesinde yapılan müzenin mimarisi ve sahip olduğu eserler ile dikkatleri üzerine çektiğini ifade eden Çakacak,  tarihe ve kültüre çok meraklı olan Japonların yanı sıra özellikle Alman, Amerikalı ve Belçikalı turistlerin müzeyi ziyarete geldiğini vurguladı.

Müzede Demir Çağı, Hitit ve Asur Ticaret Kolonileri, Eski, Orta ve Geç Tunç Çağları ile Osmanlı dönemlerine ait eserlerin bulunduğunu anlatan Çakacak, turistlerin uğrak mekanı olmaya başlayan müzeye 2010 yılında "Green Good Design Award" (En İyi Yeşil Tasarım) ödülü verildiğini vurguladı.

Kırşehir'in Kapadokya'ya gelen turistleri çekebilecek potansiyele sahip olduğunu kaydeden Çakacak, şunları kaydetti:

"Kazılar devam ettikçe, buradan yeni tarihi eserlerin çıkmasıyla müze daha da zenginleşiyor. Biz sahip olduğumuz bu güzellikleri hem ülkemizde hem de uluslararası alanda, tanıtmak durumundayız. Bu bölgeyi daha fazla yabancı turistin görmesini arzu ediyoruz. Geçtiğimiz yıl müzemiz, 33 bin turist gezdi. 2012 yılında 30 bin ziyaretçi vardı. İl genelinde de yabancı turist sayısı artıyor."

Çakacak, müzeyi gezen turistlere, tablet bilgisayarlardan, üzerinde Hitit dönemi kıyafeti olan sanal bir kadın karakterin anlatımı ve görüntüleri eşliğinde eserler hakkında bilgi verildiğini dile getirdi.

Müzenin ilginç mimarisi

Müze mimarisi, sergilenen buluntuların ait olduğu Kalehöyük'ün kendi formundan esinlenerek höyük şeklinde yapıldı. Proje, gelen ziyaretçilere kazı yöntemlerini ve aynı zamanda kazıdan çıkarılan eserleri görme imkanı sağlayan bir yaklaşımla şekillendirildi.

Bin 500 metrekare alana sahip müze, sergi salonları, kütüphane, sinevizyon köşesi, kafe, eserlerin inceleme- araştırma- fotoğraflama ve restorasyonuna imkan tanıyan laboratuvar, eser depoları, idare odaları ve teknik bölümlerinden oluşuyor. Kırşehir'e özgü taşla inşa edilen müzede yaklaşık 3 bin eser sergileniyor. - Kırşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arkeoloji Müzesi'ne Japon İlgisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement