Arpaçay'da Kuduz Hastalığı ile Mücadele Sürüyor - Son Dakika
Yerel

Arpaçay'da Kuduz Hastalığı ile Mücadele Sürüyor

Arpaçay\'da Kuduz Hastalığı ile Mücadele Sürüyor

Kars’ın Arpaçay İlçesi’ne bağlı Tomarlı Köyü’nde geçtiğimiz günlerde meydana gelen kuduz vakası sonrası ilçe genelinde başlatılan kuduz aşılamaları ve bilgilendirme kampanyaları devam ediyor.

10.07.2014 09:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kars'ın Arpaçay İlçesi'ne bağlı Tomarlı Köyü'nde geçtiğimiz günlerde meydana gelen kuduz vakası sonrası ilçe genelinde başlatılan kuduz aşılamaları ve bilgilendirme kampanyaları devam ediyor.

Yapılan duyuru, bilgilendirme ve birebir görüşmeler sonucu son olarak hayvanlarında gözlemledikleri anormal durumları ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerine bildiren vatandaşlardan gelen ihbarlar sonucu yerinde tespitler yapılarak ilçeye bağlı Bahçeler Mahallesi'nde de kuduz vakası tespit edildi.

Her bildirime anında müdahale edip gerekli önlemleri alan uzman ekipler tarafından, yapılan ihbar neticesinde aynı gün içerisinde gelen ihbar üzerine hayvanın bulunduğu hanede yapılan kontroller ve hayvandan alınan numunelerin Erzurum Araştırma Laboratuvarında tetkiki sonucu Bahçeler Mahallesi'nde kuduz vakasına raslanarak, yapılan testler sonucunda hayvanın kuduz olduğunun tespit edilmesiyle Arpaçay'da yeniden sağlık tedbirleri alınarak bazı bölgeler tekrar karantinaya alındı.

Arpaçay genelinde köy ve mahallelerde acilen başlatılan kuduz aşılamaları ile köpek ve kedi gibi evcil hayvanlar aşılanmaya başlandı. Diğer taraftan risk altında bulunan aileler ilçe Toplum Sağlığı Merkezi tarafından aşılanırken vatandaşların toplu halde bulunduğu yerlerde bilgilendirme toplantıları düzenledi. Vatandaşlardan sokaklarda başıboş dolaşan hayvanlara yaklaşılmaması gerektiği konusunda uyarılar yapıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem, vakaların görüldüğü tüm yerlerde gerekli tedbirlerin alındığını, yaklaşık bir ay önce ilçe genelinde kuduz aşılama kampanyası yaptıklarını ancak bazı kişilerin 2,5 TL. olan aşı bedelini vermekten imtina ettiği için ya da hayvanını gizlediği için aşılama yapılamadığını, bunun da risk oluşturduğunu belirtti.

Erdem, çocukların ve insanların güzel havalarda dışarıda dolaştıklarını ve başıboş gezen sokak hayvanlarının ciddi risk oluşturduğuna da dikkat çekti.

Özellikle köylerden ve çevre ilçelerden bakmadıkları hayvanlarını geceleri ilçe merkezine gizlice bırakan vatandaşlar olduğunu ifade eden Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem, ciddi tehdit oluşturan bu gibi durumlar için gerekli tedbirleri almaya çalıştıklarını ancak vatandaşların da ekiplere yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Arpaçay Kaymakamlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Kendilerinde, yakınlarında ya da hayvanlarında anormal bir durum tespit eden vatandaşlarımızın derhal Toplum Sağlığı Merkezi ya da İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvurmaları gerektiği hususunda vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz." İfadalerine yer verildi. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Arpaçay'da Kuduz Hastalığı ile Mücadele Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement