Arşiv Marmaris Arda Efe'ye Hayat Veren Kalp Kapakçığı, Özel Cihazlar İçerisinde İngiltere'den... - Son Dakika
Güncel

Arşiv Marmaris Arda Efe'ye Hayat Veren Kalp Kapakçığı, Özel Cihazlar İçerisinde İngiltere'den...

Arşiv Marmaris Arda Efe\'ye Hayat Veren Kalp Kapakçığı, Özel Cihazlar İçerisinde İngiltere\'den...

Marmaris'te kalbi delik dünyaya gelen 5 yaşındaki Arda Efe, ailenin yardım istediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm tedavi giderlerinin karşılanması yönünde verdiği talimat sonrasında, Ege Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Yüksel Atay'ın yaptığı ameliyatla, hayata bağlandı.

19.04.2016 13:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmaris'te kalbi delik dünyaya gelen 5 yaşındaki Arda Efe, ailenin yardım istediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm tedavi giderlerinin karşılanması yönünde verdiği talimat sonrasında, Ege Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Yüksel Atay'ın yaptığı ameliyatla, hayata bağlandı. Çocuk olduğu için yapay kalp kapağı kullanılamayan Arda Efe için, İngiltere'de donörden alınıp eksi 196 derecede dondurulan ve eksi 80 derecede İzmir'e özel cihazlar içerisinde getirilen kapakçık kullanıldı. Marmaris'in Beldibi Mahallesi'nde bir apartmanın bodrum katında, bir oda bir salon dairede yaşayan anasınıfı öğrencisi Arda Efe'nin doğumundan 10 gün sonra kalbindeki delik fark edildi. Evlerde temizlik yapan 46 yaşındaki Yeter Soğanlılı ve bir su firmasında çalışan boşandığı eşi 48 yaşındaki Bülent Efe, tüm olanaklarını oğullarını yaşatmak için seferber etti. Marmaris, Aydın ve İzmir'de birçok sağlık merkezinde kontrol edilen küçük Arda, 3 anjiyo ve 2 kalp ameliyatı geçirdi. Son olarak İzmir'deki Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan tetiklerde doktorlar, Arda Efe'nin kalp kapakçıklarının değişmesi için acil ameliyat olması gerektiğini aileye açıkladı.

CUMHURBAŞKANI HEM HEDİYE GÖNDERDİ HEM DE YARDIM TALİMATI VERDİ

Arda Efe'nin tedavisi sırasında işsiz kalan baba Bülent Efe ile evlere temizliğe giden anne Yeter Soğanlılı, maddi zorluk yaşayınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istedi. Arda Efe'nin, sağlık durumu ve yaşam koşullarının haber olmasından sonra konudan haberdar olan yetkililer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla harakete geçti, aileye yardım elini uzattı. Cumhurbaşkanının oyuncak araba da gönderdiği Arda Efe, yaklaşık iki hafta önce İzmir'e getirildi. Burada ilk olarak Dokuz Eylül Üniversitei Hastanesi'nde bir dizi tetkikten geçen Arda Efe'yi son kez kontrol eden doktorları, bir kez daha ameliyat olmasına karar verdi.

HAYAT VEREN KAPAKÇIK İNGİLTERE'DEN GETİRİLDİ

Ancak Arda Efe'nin sorun bulunan kalp kapakçığı, yaşı küçük olduğu için ve vücuduyla birlikte gelişmeyeceği gerekçesiyle yapay olanıyla değiştirilemedi. Bunun üzerine kapakçıları temin eden firmayla bağlantıya geçildi. Firmada, donörden alındıktan sonra İngiltere'deki merkezde, eksi 196 derecede dondurulan kapakçığı, eksi 80 derecedeki özel cihazlar içerisinde İzmir'e gönderdi. Kapakçığın temin edilmesinden sonra Arda Efe ameliyat için hazırlandı. Bugün sabah saatlerinde ameliyata alınan Arda Efe'ye kapakçığı, 2012 yılında ilk ameliyatını yapan Ege Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Atay, başarılı operasyonla taktı. Yoğun bakım ünitesinde kontrol altında tutulan Arda Efe'nin ameliyatı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yüksel Atay, "Arda Efe'nin ameliyatını tamamaladık. Şimdilik sağlık durumu iyi. Eğer önemli bir gelişme olmadığı takdirde, daha sonra onu normal servise alacağız. Arda Efe için, donörden alınan kapakçık kullanıldı. Çünkü daha çocuk ve önümüzdeki yıllarda büyüyecek, kapakçığınla onunla birlikte geleşmesi gerekiyor. Büyüklere takılan yapay metal kapakçıkları taktığımız zaman, ilerleyen yaşlarda sorun yaşaması kaçınılmaz olur. Bunu öngören firmalar zaten çocuklar içini yapay kalp kapakçığı üretmiyorlar. Biz de İngiltere'den getirtip kapakçığı değiştirdik. Arda Efe'nin, sağlığına kavuşması için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

ARŞİV GÖRÜNTÜLER

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA) ?

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Arşiv Marmaris Arda Efe'ye Hayat Veren Kalp Kapakçığı, Özel Cihazlar İçerisinde İngiltere'den... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement