ARThill; Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarında… - Son Dakika
Güncel

ARThill; Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarında…

ARThill; Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarında…

3-6 Kasım'da İstanbul Kongre Merkezinde açılacak Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı; Ender Güzey'in Bodrumda 10 Temmuz 'da açtığı ARThill Müzesinin tanıtımı için bir stand tahsis etti.

26.10.2016 08:01  Güncelleme: 08:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ressam ve heykeltıraş Ender Güzey'in 45 yıldır dünyanın farklı ülkelerinde yaptığı sanat eserlerinin yer aldığı ve boynuzlar üzerine kurulu sanat müzesi "ARThill" binası bir boynuz üzerinde yer alıyor. Boğa sembolü Ender Güzey'in eserlerimde çok önemli bir unsur. Onun deyişiyle Anadolu medeniyetlerini yansıtan bir sembol.

Birçok medeniyet boğayı simge olarak kullanmış. Doğurganlığın, yaşamın, yeniden doğuşun, toprağın, göklerin ve gücün simgesi. Hititlerde boğa gök tanrısı. Mısır da Ay tanrıçası yıldızların boğasını simgeler. Bir zamanlar dünyanın boynuzlar üzerine oturduğuna inanılmıştır. Zeus'un simgesi boğadır. Zeus yükseklerdedir, Olimpos'tan dünyayı izlemiştir. Mitoloji onun Olimpos dağında yaşadığından söz eder. Uygarlıklar yükseklerde yamaçlarda, gökyüzüne yakın yerlerde kurulmuştur.

Müze Bodrum'un Alazeytin mevkisinde Karya yolu yamacında tarihi Leleg yolu üzerinde kurulmuş. Karşı tepesinde Leleglerin ilk yerleşim yeri olan bir bölge yer alıyor. Antik çağda "Ana tanrıçaya giden yol" - "Tanrıçalar geçidi" anlamına gelen ve Lelegler'in ilk yerleşkelerinden Syangela 'nın karşı tepesinde yer alan ARThill; Güzey'in tasarladığı sıra dışı mimarisi, sergi salonu, atölyesi ve heykel parkı ile sanatçının "Bütünsel Sanat" anlayışını yansıtıyor. "Bütünsel Sanat" ekolünün Türkiye'deki tek temsilcisi Ender Güzey müzenin tasarımını bir yılda yapmış ve özgün mimari tasarımıyla bir "Sanatçı Müzesi" olarak inşa etmiş. Müze uluslararası sanatçıları da konuk ederek sergiler düzenleyecek ve farklı kültürel çalışmalara ev sahipliği yapacak. İşbirliği yaptığı sanat ve kültür kurumları ile ülkemizin yurt dışındaki tanıtımına ve kültür turizmine katkıda bulunacak. ARThill özellikle müze pedagojisi başta olmak üzere küçük yaştan itibaren sanata yaklaşımda rehberlik edecek programlar uygulayarak çağdaş sanata doğru atılan ilk adımlar için bir altyapı oluşturması hedefliyor. Plastik sanatlar ve diğer sanat dallarında; sanat tarihi, arkeoloji, mimari, müzik, edebiyat, felsefe konulu workshop ve konferanslarla özgür bir forum oluşturup, "Bütünsel Sanat" anlayışını sürdürecek.

Çeşitli etkinlik ve sergilere ev sahipliği yapan müze bir bakıma Ender Güzey'in eserlerinin ifade bulduğu bir yer. Burada açılan ilk sergide Ender Güzey'in Amerika'da ve Almanya'da yapmış olduğu eserler sergilendi.

Ender Güzey 1951'de İstanbulda doğdu. Münih Güzel Sanatlar Akademisi'nde Prof. Mac Zimmermann atölyesinde resim ve heykel öğrenimi gördü. Master Öğrenci olarak "Üstün Sanatsal Başarı" ile Yüksek Lisansını tamamladı. Münih Güzel Sanatlar Akademisinde Prof. Mac Zimmermann'ın asistanı olarak görevlendirildi. Mönchengladbach VHS'de Güzel Sanatlar ve Yaratıcılık Bölüm Başkanlığı ve Doçentlik görevine getirildi. Münih Ammersee'de, atölyesinde özgün çalışmalar yaptı ve Kunst-Galerie Herrsching Sanat Galerisini kurdu ve yönetti. Çağdaş Sanatın Uuslararası isimleri ile sergiler gerçekleştirdi. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Performans dersleri verdi. İstanbul Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin Büyükada'da Kuruluşuna destek oldu ve aynı fakültede ders verdi. USA Montana Üniversitesi performans, obje dersleri verdi. Ateş'ten Doğan isimli bir sene süren ABD sergi turnesi gerçekleştirdi. Muğla Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeliği yaptı. Çalışmalarını Münih, İstanbul ve Bodrumdaki atölyelerinde sürdürmektedir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel ARThill; Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarında… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement