Artık "Aman Ormancı" Değil "Canım Ormancı" Diyorlar - Son Dakika
Yerel

Artık "Aman Ormancı" Değil "Canım Ormancı" Diyorlar

Artık "Aman Ormancı" Değil "Canım Ormancı" Diyorlar

Muğla'da orman alanlarının arıcılara açılması, çam balı üretimini arttırdı.

19.01.2015 11:06  Güncelleme: 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

LEVENT KİŞİ - Türkiye'deki çam balı üretiminin büyük kısmının gerçekleştirildiği Muğla'da, arıcılar artık ormanlık alanlara daha rahat girebiliyor ve önceden köşe bucak kaçtıkları ormancılarla üretimi arttırmak için projeler geliştiriyor.

Muğla'daki arıcılar, yapılan düzenleme sayesinde yörenin ünlü "Ormancı" türküsündeki gibi "Aman ormancı" değil, "Canım ormancı" demeye başladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığınca "Ormanlara her türlü hayvan sokulması yasaktır" maddesindeki hayvan cinsleri arasından genelgeyle arıların çıkartılması, arıcının yüzünü güldürdü. Bu sayede çam balı üretiminin arttığı Muğla'da arıcılar, kovan koymalarına izin vermeyen ormancılardan da kaçmak zorunda kalmadı.

İki meslek grubunun " barışması" ile ortaya çıkan iyi ilişkiler, bal üretimini arttırmak için ortak proje üretmeye kadar vardı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) "Muğla Yöresi Kızılçam Ormanlarında Çam Balı Üretiminin Sürdürülebilirliği ve Karşılaşılan Sorunların Giderilmesi" projesini hayata geçirdi.

Proje kapsamında çam balı üretimini sağlayan ve "Basra" ismi verilen böceklerin yaşadıkları ormanlık alanlar belirlendi. "Bal ormanları" oluşturulmaya başlandı. Arıcılarla görüşülerek yapılan anketlerle, sorunları ve istekleri tespit edildi.

-Amenajman planları hazırlandı

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda arıcıların isteklerinin neredeyse tamamının yerine getirildiğini söyledi.

Cumhuriyet tarihi boyunca yapılamayan amenajman (ormanların nasıl, ne zaman ve ne ölçüde kullanılacağı) planlarının hazırlandığını belirten Şahin, bu sayede çam balı alanlarının nerede ne kadar olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Ormanların arıcılara açılmasının sevindirici olduğunu ifade eden Şahin, "Ormanlara arıcıların sokulmaması konusu dünde kaldı. Bu konuda sayın Orman ve Su İşleri Bakanı ve onun tüm teşkilat üyelerine çok teşekkür ediyoruz. 2008'den beri bir anlayış geliştirildi. Ormanları halka açtılar. Ormandan arıcıların da faydalanmasını sağladılar. Bu anlamda çok güzel çalışmalar yapılıyor" dedi.

Çam balı üretimi yüzde 15 arttı

Bu çalışmaların ileriye götürülmesi gerektiğine işaret eden Şahin, Muğla'nın çam balı üretimi açısından pilot bölge niteliğinde olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin bütün arıcılarının faydalandığı Muğla coğrafyası için bazı özel çalışmalar yapılmasını isteyen Şahin, "Muğla'da çam balı üretiminin nasıl geliştirilmesi gerektiğinin üzerinde durulmalı. İlgili bakanlık ve yerel yöneticileri, bu konuda var olan anlayış birliğini geliştirmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ormanların arıcılara açılmasının bal üretiminde artışa yol açtığına değinen Şahin, üretimde yüzde 15'i bulan gelişme sağlandığını bildirdi.

Şahin, Muğla'nın ormanlarından sadece kendilerinin değil, Türkiye'nin birçok yerinden gelen Türkiye Arıcılar Birliği üyelerinin yüzde 70'ine yakınının faydalandığı bilgisini de verdi.

Orman içinde daha fazla yollar açılarak arıcılara yerler oluşturulmasının önemine dikkat çeken Şahin, "Sadece 1 milyon 250 bin Muğla'nın kendi arı kovanı var. Dışarıdan gelenlerle birlikte her yıl ağustostan aralık ayına kadar yaklaşık 3,5 milyon arı kovanına ev sahipliği yapıyoruz" diye konuştu.

-Projeyle, işbirliği oluşturuldu

"Muğla Yöresi Kızılçam Ormanlarında Çam Balı Üretiminin Sürdürülebilirliği ve Karşılaşılan Sorunların Giderilmesi Projesi" yürütücüsü Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Avcı ise projenin en önemli amacının ormancılar ve ormanlarda üretim yaparak geçimini sağlayan kırsal kesim arasındaki sorunları ortaya koymak olduğunu söyledi. Bu paydaşlar arasında beklentiler ve çözüm yollarına dair iletişim ve işbirliği platformu kurduklarını anlatan Avcı, çam balı üretimi yapılan alanları belirlediklerini ve bundan sonraki çalışmaların bu bölgelerde yoğunlaştırılacağını kaydetti.

-Yüzde 8'i Basralı orman

Proje kapsamında elde edilen verilere göre, dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 92'si Türkiye'de, bunun da yüzde 82'lik kısmı Muğla'da gerçekleştiriliyor. Muğla'daki 830 bin 855 hektar orman alanının yüzde 8'i Basralı. İşletme müdürlüklerinin bölgeleri itibarıyla Muğla yüzde 28,4, Milas yüzde 19,4 ve Marmaris yüzde 16,8 Basralı orman alanına sahip.  Muğla'nın yıllık çam balı üretimi 22 bin ton kadar gerçekleşiyor. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Artık 'Aman Ormancı' Değil 'Canım Ormancı' Diyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement