Artık Sahte İspir Fasulyesi Satamayacaklar - Son Dakika
Yerel

Artık Sahte İspir Fasulyesi Satamayacaklar

Artık Sahte İspir Fasulyesi Satamayacaklar

Türkiye'de sadece İspir'de yetiştirilen ve dünyanın gaz çıkarmayan, kabuk atmayan tek kuru fasulyesi, özel ambalajlarda hologramlı üretiliyor.

26.06.2014 11:38  Güncelleme: 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Türkiye'de sadece İspir'de yetiştirilen ve dünyanın gaz çıkartmayan, kabuk atmayan tek kuru fasulyesi artık özel ambalajlarda hologramlı üretiliyor.

Türk Patent Enstitüsü'nden, 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' alınan ünlü İspir kuru fasulyesinin, sahtesini piyasaya sürüp, satanlar hakkında bundan sonra yasal işlem başlatılacak.

Yıl da 200-300 ton arasında üretilen İspir kuru fasulyesinin, rekoltesi artırılarak Türkiye pazarından sonra Avrupa'ya ihracatı sağlanacak.

İspir Kaymakamı Faik Oktay Sözer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de sadece kendi ilçelerinde üretilen İspir kuru fasulyesinin dünya pazarına açılması için önlerinde hiç bir engelin olmadığını söyledi.

Piyasada her önüne gelenin İspir kuru fasulyesi adı altında sahte fasulye satmasına izin vermeyeceklerini belirten Sözer, "İspir fasulyesinin dünyaya açılması için önümüzde iki engel vardı. Birisi Coğrafi İşaret Tescil Belgesi diğeri fasulyeyi işleyecek ekipman. İki sorunda ortadan kaldırılarak fasulyenin üretim rekoltesi artırılmaya başlandı ve Türkiye'nin ulusal marketlerinde özel ambalajlarda satışa sunuldu. Atatürk Üniversitesi ile ciddi bir çalışma başlatarak İspir kuru fasulyesini şimdi Avrupa'ya ihracat edeceğiz" dedi.

Sözer, İspir kuru fasulyesinin bugüne kadar profesyonel üretiminin olmadığını ve tezgahlarda gelişi güzel satıldığını anımsattı.

Marka haline geldikten sonra tezgahlarda sahte fasulye satışını da önlemiş olacaklarını vurgulayan Sözer, şöyle konuştu:

"Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), İspir Esnaf ve Sanatkarları Odası, Atatürk Üniversitesi ve Kaymakamlık olarak başlattığımız çalışma bugün çok önemli bir noktaya geldi. İspir kuru fasulyesi paketleme fabrikası kurularak deneme üretimi yapıldı. Biz şunu istiyorduk tüketiciye gerçek İspir fasulyesi yedirmek ve gerçek İspir fasulyesinin piyasada satışını yapmak. Marka haline gelen fasulyemiz Türkiye'nin ulusal marketlerinde 22,5 kuruştan satışa sunulmaya başlandı. Geçen yıllarda 200 ton olan üretimi, 400 tona kadar çıkardık. Hazırladığımız yönergelerle denetim mekanizması olacak, mühendisler, avukatlar olacak ve piyasada nerede İspir fasulyesi satılırsa denetimler kapsamında bunları tespit edip yaptırımlar uygulayacağız. Artık vatandaşımız hologramlı İspir kuru fasulyesini gönül rahatlığıyla yiyebilecek."

"Gerçek lezzetin önünü kesemeyecekler"

Paketleme fabrikası sahibi Murat Öztürk de meşhur İspir fasulyesini 'MİSPİR' adıyla özel ambalajlarda piyasa sürdüklerini ve vatandaşları açıkta satılan ürünleri almamaları konusunda uyardı.

Türkiye'de yılda 12 ton İspir fasulyesi adıyla satış yapıldığını fakat bunun gerçeği yansıtmadığını belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"Yaklaşık olarak 12 saatlik mesaiyle tesisimiz günde 8 ton civarında İspir kuru fasulyesini paketleyerek Türkiye piyasasına hazır hale getirecek. Deneme üretiminin ardından yaklaşık 15 ton piyasaya gerçek İspir kuru fasulyesi sürdük. Eylül ayından itibaren 300 ile 500 ton arasında rekolte bekliyoruz ve bunun tamamını piyasaya süreceğiz. Türkiye'de ne yazık her yerde sahte İspir kuru fasulyesi satılıyor. İspir'de yılda 300 ton fasulye üretiliyor ama Türkiye piyasasında yılda bir milyon tonun üzerinde sözde İspir fasulyesi satışı yapılıyor. Nereye giderseniz gidin İspir fasulyesi satışını görmeniz mümkündü. Satış tekniği olarak İspir fasulyesinin adını kullanıyorlardı. Bunun önüne geçeceğiz ve gerçek lezzetin önünü kesemeyecekler."

İspir kuru fasulyesinin paketlenerek piyasa sürülmesinin, göçün önüne geçeceğine inandıklarını ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:

"İnsanlardan tek isteğimiz paketsiz, markasız olarak satılan kuru fasulyeyi almasınlar çünkü bunların yüzde 99'u sahte İspir fasulyesi. İspir'den çıkan dekolte belli. Bu kayıt altına alınıyor. Eğer üzerinde hologram yoksa pakette değilse, o sahte fasulyedir. Meşhur İspir fasulyesinin paketlenerek marka haline gelmesi ilçeden gurbete giden insanlarında burada kalmasını sağlayacak. Görüştüğümüz çiftçilerden birçoğu çalışmak için başka memleketlere gitmeyeceklerini ve ellerindeki bütün arazilere İspir fasulyesi ekmeye başladıklarını dile getirdi. Hedefimiz ilçedeki bütün arazilerde fasulye ekimini artırarak, rekolteyi 500 ile 750 tona çıkartmak. İspir fasulyesinin özelliği gazsız tek kuru fasulye olmasıdır. Kabuk atmaz, çok iyi şişmesi ve normal taneden 3 kat büyümesidir. Çabuk sürede pişmesi sayılacak özelliklerinin başında geliyor." - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Artık Sahte İspir Fasulyesi Satamayacaklar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement