Artvin'de "Anayasa Değişikliği Tanıtım Çalışması" - Son Dakika
Politika

Artvin'de "Anayasa Değişikliği Tanıtım Çalışması"

Artvin\'de "Anayasa Değişikliği Tanıtım Çalışması"

Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin önerdiği en önemli şey istikrardır.

18.03.2017 19:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin önerdiği en önemli şey istikrardır." dedi.

Yavilioğlu, Artvin Kent Konseyince sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine yönelik bir otelde düzenlenen "Anayasa Değişikliği Tanıtım Çalışması" konulu programda yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki çıkış noktasının Türkiye'nin sorunlarından kaynaklı olduğunu söyledi.

Türkiye'de 1946'dan 2016 yılına kadar 60 yılda kapatılan siyasi parti sayısının 60 olduğunu belirten Yavilioğlu, şunları ifade etti:

"Siyasi partilerin kapatıldığı,1960 ile 1980 arasında hükümetlerin ömürlerinin 1 yıl olduğu, hatta 70 sonrası hükümetlerin ömrünün 9 aya düştüğü bir ülkedir Türkiye. Bu nedenle de istikrar oluşturulamamıştır. 1950 ile 2016 arasında Türkiye'de 27 koalisyon hükümeti ve sadece 21 tek parti hükümeti kurulmuştur. Siyasi alanda önemli bir istikrasızlık sorunu ile karşı karşıya kaldık geçmişte."

Yavilioğlu, siyasi alanla ekonomik alanın birbiriyle yakın ilişkili olduğunu ifade ederek, koalisyonların bulunduğu dönemlerde 1950'den sonra sadece yüzde 4'lük büyümenin sağlandığına, tek partili dönemlerde ise bu yüzde 4'lük orandan 1,9 daha fazla büyümenin gerçekleştiğine işaret etti.

Türkiye'nin 1991'den sonra tek partiyle yönetilmiş olması durumunda gayrisafi milli hasılanın günümüzden 2,2 kat daha büyük olacağına dikkati çeken Yavilioğlu, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin önerdiği en önemli şey istikrardır. Çünkü bir seçim yapılacak, bu seçim sonucunda Meclise gidip de boşluk ya da koalisyon hükümetiyle karşılaşılmayacak. Mutlaka tek partili, güçlü bir hükümetle iktidar olunabilecek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bunu bize kazandırmış olacak. Vatandaşlarımız 16 Nisan'da bunu oylayacak." diye konuştu.

Enflasyon ortalamalarının koalisyon hükümetlerinde tek partili hükümetlerin bulunduğu döneme göre 2,5 kat, faiz oranların ise 5,5 kat daha fazla olduğunu aktaran Yavilioğlu, ekonomik istikrarsızlığın nedeninin siyasi istikrarsızlık olduğunu söyledi.

Yavilioğlu, bu sistemle siyasi istikrarın kalıcı bir hale geleceğine işaret ederek, "Gelecekte koalisyon hükümetleri denen şey asla olmayacak. Geçmişteki acıların en büyük nedeni buydu. Darbelerin olduğu dönemler siyasetin zayıfladığı dönemlerdir." dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu da 16 Nisan'da "Evet" çıkması halinde ülkede bürokratik vesayetin tasfiye olacağını belirterek, şunları dile getirdi:

"16 Nisan'da 'Evet' çıktığında 28 Şubatlar, 27 Nisanlar, parti kapatmaları, Gezi olayları ve gerici faşist ayaklanma olan 15 Temmuz gibi hadiselerin yaşanması mümkün olmayacaktır. 15 Temmuz'un mahkemesi, 16 Nisan'da halkın divanında görülecektir. Yeni bir hükümet sistemiyle devletimiz 21'inci yüzyılda hakkettiği yerde olacaktır."

Yapılan değişiklikle parlamentonun, söylenenlerin aksine güçlenerek işini yapacağını kaydeden Köroğlu, "Yürütme de güçlenecektir. Meşruiyetini de halktan alacaktır. Yasama yine meşruiyetini halktan alacaktır. Yasama yürütme ve yargı ilk defa kendi alanlarında sınırları belli ve çok güçlü bir şekilde konumlanacaktır." ifadesini kullandı.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu'nun da konuşma yaptığı programa, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisi katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Artvin'de 'Anayasa Değişikliği Tanıtım Çalışması' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement