Artvin'de Boğaların Katılımı ile Kortej Yürüyüşü - Son Dakika
Güncel

Artvin'de Boğaların Katılımı ile Kortej Yürüyüşü

– ARTVİN'in Kafkasör Yaylası'nda bu yıl 34'üncüsü düzenlenen ve 5 gün sürecek olan Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat festivali, ilk kez boğaların katılımıyla yapılan kortej yürüyüşü ile başladı.

18.06.2014 20:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

– ARTVİN'in Kafkasör Yaylası'nda bu yıl 34'üncüsü düzenlenen ve 5 gün sürecek olan Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat festivali, ilk kez boğaların katılımıyla yapılan kortej yürüyüşü ile başladı. Ön sırada Vali Kemal Cirit ile Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe'nin bulunduğu kortejin arkasında yürüyen boğalar zaman zaman sahiplerine zor anlar yaşattı.

Artvin Valiliği ile Belediye Başkanlığı'nın organizasyonu ile düzenlenen ve 5 gün sürecek olan Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat festivali, Artvin Valiliği önünde düzenlenen törenle başladı. Törene Artvin Valisi Kemal Cirit, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ile yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başlayan törende halk oyunları ekipleri gösteriler sundu. Burada konuşan Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, çiçeğiyle, böceğiyle, doğasıyla, insaranıyla, hayvanlarıyla ve Kafkasör'üyle Artvin'de doğanın kongresini yaptıklarını belirterek, "Avrupa'nın Davos'u varsa Kafakaslar'ın da Kafkasör'ü var" dedi. İspanya'da boğa görüntülerinin çok kötü ve üzücü olduğunu ifade eden Kocatepe, "İnsanları yaralayan, ardından koşan, sonra da insanların öldürdüğü boğalar. Biz o işin güzeli de var dedik. Doğrusu da var, insani olanı da var. İşte Artvin'de bunu yapacağız dedik. İşte boğalarımız, işte dağımız, işte Artvin'imiz. İşte Artvin, işte hoş görü, işte insanlık. Herkes bunu görsün diyoruz" diye konuştu.

VALİ: BOĞALARI GÜREŞTİREREK BARIŞTIRACAĞIZ

Artvin Valisi Kemal Cirit ise, Kafkasör'ün Artvin için çok büyük bir marka değeri olduğunu ifade ederek, "Artvin Kafkasörle tanıtılıyor. Boğaları güreştirerek barıştıracağız ve Kafkasör'ü önümüzdeki yıllarda çok daha üst noktalara getireceğiz. Önümüzdeki süreç içinde Altın Boğa Festivalini' de sizlerele birlikte yapacağız" dedi.

Konuşmaların ardından Macahel Çok Sesli Yaşlılar Korosu ve Borçka Halk Eğitim Merkezi Nani Guru Korosu yöresel türküleri seslendirirken, Artvin Belediyesi Halk Oyunları topluluğu da kısa bir gösteri sundu.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜNDE 8 BOĞA

Tören sonrası kortej yürüyüşünde 34 yıldır düzenlenen festivalde bir ilk gerçekleştirildi. Kafkasör Festivalinin ana temasını oluşturan boğa güreşlerini temsilen kortej yürüyüşüne 8 boğa da katıldı. Kortejin önünde Vali ve Belediye Başkanı ile protokol üyeleri, arkada vatandaşlar ve 8 boğa, sahipleri ile yürüyüşe katıldı. Artvin Valiliği önünden başlayan yürüyüş tulum eşliğinde oynanan horonlarla Cumhuriyet Caddesi'nde sürdürüldü. Belirli aralıklarla yürütülen boğalar yürüyüş sırasında zaman zaman sahiplerine zorlu anlar yaşattı. Boğa sahipleri kontrol etmekte zorlandıkları boğalar cadde üzerindeki direklere bağlamak zorunda kaldı. Boğalar daha sonra da kamyonlara yüklenerek festivalin yapılacağı Kafkasör Yaylası'na çıkarıldı.

YÜZYILLIK GELENEK

Artvin'de bu yıl 34'üncüsü düzenlenecek olan Kafkasör Festivali bölgede yüzyıllık bir geleneği yaşatıyor. Yöre halkı, bölgede havaların ısınması ile birlikte hayvanlarıyla yayla ve mezralara göç ediyor. Bölge halkı boğalarını yaylaya çıkarmadan bir gün önce güreştirerek hayvanlar arasında lider belirliyor, bu lidere de baş boğa adı veriliyor. Yüzyılladır süre gelen gelenekle düzenlenen Kafkasör Festivali'ne bu yılda Artvin ve ilçeleri ile Rize'den 100'e yakın boğa katılacak. Festival kapsamında Cumartesi ve Pazar günleri 6 kategoride ödüllü boğa güreşleri yapılacak. Güreşlerde Baş boğa seçilecek hayvanın sahibine 11 bin lira para ödülü verilecek. - Artvin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Artvin'de Boğaların Katılımı ile Kortej Yürüyüşü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yozgat'ta Terzilik Mesleği Tehlikede
    13:07 Yozgat'ta Terzilik Mesleği Tehlikede

    Yozgat'ta 71 yıldır terzilik yapan 82 yaşındaki Yaşar Özayan, çırak bulamadıklarını ve mesleğin yok olmaya başladığını belirtiyor. Terzilik mesleği, hazır giyim karşısında ayakta kalabilmenin mücadelesini veriyor. Çırak bulamayan terziler, kendilerinden sonraki nesillere mesleği öğretememenin huzursuzluğunu yaşıyor. Yaşar Özayan, terzilik mesleğini 71 yıldır aynı heyecanla sürdürdüğünü ve mesleği yapabilecek çırak bulamadıklarını dile getiriyor.

  • Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, bayram tatilinin ardından vatandaşları makamında ağırladı
    13:06 Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, bayram tatilinin ardından vatandaşları makamında ağırladı

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde 31 Mart seçimlerinde belediye başkanlığına seçilen Gülşah Durbay, bayram tatilinin ardından vatandaşları makamında ağırladı. Başkan Durbay, tebrikleri kabul etmenin yanı sıra, vatandaşların talep ve isteklerini de dinledi.

  • Erzurum'da kız meselesi yüzünden çıkan bıçaklı kavgada 2 yaralı
    13:05 Erzurum'da kız meselesi yüzünden çıkan bıçaklı kavgada 2 yaralı

    Erzurum'da Atatürk Üniversitesi yerleşkesi girişinde kız meselesi yüzünden çıkan tartışma bıçaklı kavgaya dönüştü. Kavgada iki kişi bıçakla yaralanırken, salgından sivil araştırma ekiplerinin takibi sonucu şüpheli kısa sürede yakalandı. Yaralılar hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • Dinar'da yapılan denetimde 9 motosiklet trafikten men edildi
    13:04 Dinar'da yapılan denetimde 9 motosiklet trafikten men edildi

    Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde polis tarafından motosiklet sürücülerine yönelik yapılan denetimde çevreye rahatsızlık verecek derecede gürültü çıkaran, plakasız, tescilsiz ve trafiği tehlikeye düşürecek şekilde motor kullanan 9 sürücünün motosikleti trafikten men edildi.

  • Isparta'da Namazda Kalp Krizi Geçiren Adam Hayatını Kaybetti
    13:04 Isparta'da Namazda Kalp Krizi Geçiren Adam Hayatını Kaybetti

    Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Devlethan Camii'nde akşam namazı sırasında kalp krizi geçiren Barış Aşık, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olay anı güvenlik kamerasına yansıdı.

  • Ağrı'ya Yeni Kapalı Tenis Kortları Kazandırılıyor
    13:04 Ağrı'ya Yeni Kapalı Tenis Kortları Kazandırılıyor

    Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ağrı'da spor yapabilme koşullarını iyileştirmek amacıyla yatırımlara hız vererek, Ağrı'ya 2 adet yeni kapalı tenis kortu kazandırıyor. Ağrı Valiliği koordinesinde başlatılan inşaat çalışmalarının Ekim ayında tamamlanması hedefleniyor. Bu tesislerle Ağrı, ulusal ve uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapmayı hedefliyor ve spor turizminin gelişmesine katkı sağlayacak.

  • Manisa'da 'Güven Huzur' Uygulaması: 152 Araç Sürücüsüne Cezai İşlem Uygulandı
    13:03 Manisa'da 'Güven Huzur' Uygulaması: 152 Araç Sürücüsüne Cezai İşlem Uygulandı

    Manisa İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'Güven Huzur' uygulamasında kuralları ihlal eden 152 araç sürücüsüne 376 bin 316 TL para cezası kesildi. Ayrıca, hakkında yakalama kararı bulunan şahıslar da gözaltına alındı.

  • Of Ziraat Odası Başkanı: Çay budamaları için 15 gün içerisinde yapılmalı
    13:02 Of Ziraat Odası Başkanı: Çay budamaları için 15 gün içerisinde yapılmalı

    Trabzon'un Of ilçesi Ziraat Odası Başkanı Berkant Saral, çay sezonunun yaklaşmasıyla birlikte çiftçilere çağrıda bulunarak, ÇAYKUR kotasını değerlendirebilmek için yaş çay budamalarının 15 gün içerisinde yapılması gerektiğini söyledi. Saral, özel sektörün düşük fiyatlarla çay alacağını belirterek, çiftçilerin mağduriyet yaşamamaları için budama yapmalarının önemli olduğunu vurguladı.

  • Diyarbakır'da kadın cinayeti davasında ceza indirimi
    13:02 Diyarbakır'da kadın cinayeti davasında ceza indirimi

    Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi, boşandığı eşi tarafından öldürülen Mihriban Altürk'ün katilini ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasından müebbet hapse çevirirken, müşterek kızlarını öldürmeye teşebbüsten verilen 20 yıl hapis cezasını ise 3 yıla düşürdü. Karara itiraz edecek olan avukatlar, sanığın pişmanlık belirtisi göstermediğini ve indirim almadan cezalandırılması gerektiğini belirtti.

  • Altınordu Belediyesi 787 Milyon TL Borçla Devralındı
    13:02 Altınordu Belediyesi 787 Milyon TL Borçla Devralındı

    Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, belediyenin 787 milyon TL borçla devralındığını açıkladı. Tepe, mali durumun içler acısı olduğunu belirterek, projeleri gerçekleştirmek için mali disiplini sağlayacaklarını söyledi.


Advertisement