Artvin'deki Sel ve Heyelan - Son Dakika
Yerel

Artvin'deki Sel ve Heyelan

Artvin Valisi Kemal Cirit, afette zarar gören vatandaşlara maddi kaynak sağlamak amacıyla, Başbakanlık'tan Artvin Valiliği hesaplarına 11 milyon liralık ödeneğin aktarıldığını söyledi.

15.09.2015 18:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin Valisi Kemal Cirit, afette zarar gören vatandaşlara maddi kaynak sağlamak amacıyla, Başbakanlık'tan Artvin Valiliği hesaplarına 11 milyon liralık ödeneğin aktarıldığını söyledi.

Vali Cirit, Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde 24 Ağustos'ta meydana gelen sel ve heyelanlar ile 7 Eylül'de Yusufeli ilçesine bağlı Pamukçular köyünde çıkan yangınla ilgili Valilik Toplantı Salonu'nda durum değerlendirme toplantısı düzenledi.

Cirit, burada yaptığı konuşmada, kentte meydana gelen sel ve heyelan afetinden Hopa ilçesine bağlı başta Sugören, Çamlı, Yeşilköy ve Koyuncular köylerinin yoğun olarak etkilendiğini belirtti.

Sel ve heyelanda 8 vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsatan Kemal Cirit, şöyle devam etti:

"Kaybolan 3 vatandaşımızı arama çalışmalarında bir haftalık süre sonunda sonuca ulaşılamaması sebebiyle alternatif arama yöntemlerine gidilmiş, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait 2 kadavra köpeği 7 gün boyunca AFAD, Sahil Güvenlik ve JAK ekibimizle kayıp vatandaşlarımızın bulunma ihtimali olan tüm alanı taramıştır. Bugün itibarıyla ekibimiz arama çalışmalarına devam etmekte olup, Sugören sahili ve Sundura Deresi'nde DSİ'ye ait iş makinelerine refakat edilmektedir. Arama kurtarma çalışmaları, olayın meydana geldiği günden beri 10 kişilik ekibimizin yanı sıra Ankara, Samsun, Erzurum, Trabzon, Rize AFAD, AKUT, JÖAK, UMKE ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin katılımlarıyla devam etmiştir. Günlük ortalama 50 personel arama kurtarma çalışmalarına katılmıştır."

Vali Cirit, elektrik ve su verilemeyen yerleşim yeri bulunmadığını, köyler dahil ana ve ara yolların tümünün açık olduğunu ifade ederek, "İl Özel İdare, DSİ, Karayolları ve belediyeler tarafından onarım ve temizlik çalışmaları devam etmektedir. Afetten sonraki ilk on gün müdahale, hasar tespit ve iyileştirme çalışmalarında günlük ortalama 750 personel, 350 araç, 2 helikopter ve 2 arama kurtarma botu ile çalışmalar yürütülmüştür" dedi.

Jeolojik etüt çalışmaları

Jeolojik etüt çalışmalarının Artvin AFAD tarafından yürütüldüğünü kaydeden Cirit, "27 Ağustos 2015 tarihinde jeolojik etüt çalışmalarına başlanılmış, bugün itibarıyla 7 teknik personelle çalışmalar devam etmektedir. Arazi çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmış olup, raporların düzenlenmesi ve yazım aşamasına geçilmiştir" diye konuştu.

Kemal Cirit, afette zarar gören vatandaşlara maddi kaynak sağlamak amacıyla, Başbakanlık'tan Artvin Valiliği hesaplarına 11 milyon liralık ödeneğin aktarıldığını belirterek, "Başbakanlık Ekonomik, Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığından 10 milyon, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından 1 milyon olmak üzere 11 milyon liralık ödenek kısa sürede valilik hesaplarına aktarıldı. Ardından afetzedelerimizin yaralarını bir nebze de olsa sarmak için kendilerinin hesaplarına aktarıldı. Ayrıca, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından 2 milyon liralık ödenek talep edildi" ifadesini kullandı.

Vali Cirit, Yusufeli ilçesine bağlı Pamukçular köyünde 7 Eylül'de çıkan yangında 10 konut, 4 ahır, 5 depo ve 5 samanlığın kullanılamaz hale geldiğini, 14 ailenin mağdur olduğunu da dile getirerek, "Müdürlüğümüzce hasar tespit çalışmaları tamamlanmış olup, AFAD Başkanlığımızdan genel hayata etkililik oluru alınması talep edilmiştir. Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için başkanlığımızdan 140 bin lira acil yardım ödeneği talebinde bulunduk" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Artvin'deki Sel ve Heyelan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement