ARÜ Öğrencileri Saha Çalışmalarına Devam Ediyor - Son Dakika
Yerel

ARÜ Öğrencileri Saha Çalışmalarına Devam Ediyor

ARÜ Öğrencileri Saha Çalışmalarına Devam Ediyor

ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünde, teorik bilgilerin dışında, aktif ve uygulamalı bir öğretim anlayışıyla dersler verilmeye başlandı.

10.11.2015 16:59  Güncelleme: 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2015-2016 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul eden Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Arkeoloji Bölümü'nde, teorik bilgilerin dışında, aktif ve uygulamalı bir öğretim anlayışıyla dersler verilmeye başlandı. Bu amaçla doğrultusunda, Çıldır ilçesi Akçakale Adası ören yerinde arkeoloji bölümü örgün ve ikinci öğretim öğrencilerinin katılımıyla, ARÜ İBEF Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sami Patacı ve ARÜ İBEF Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karabıyıkoğlu eşliğinde saha çalışmaları gerçekleştirildi.

Arkeoloji bölümü öğrencileri yaptıkları ilk saha çalışması ile Akçakale Adası'nın tamamında incelemelerde bulundu. Adadaki üçgen planlı kale yapısı, yuvarlak planlı kule, yerleşim alanına ait mimari kalıntılar, Orta Tunç Çağı'na ait olması gereken mezarlık alandaki kromlek ve kurgan yapıları ve son olarak bir Ortaçağ Gürcü şapeli öğrencilere birer birer ARÜ öğretim üyeleri tarafından tanıtıldı. Arkeolojik bilgilere ek olarak jeoloji, jeomorfoloji ile arkeoloji arasındaki ilişkilere dikkat çekildi ve arkeolojik inceleme yapılan bir alanda yer bilimci gözüyle ne gibi özelliklere dikkat edilmesi gerektiği arazideki örneklemelerle açıklandı.

Yapılan saha çalışması hakkında bilgiler veren ARÜ İBEF Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sami Patacı şöyle konuştu; 'Akçakale Adası, Doğu Anadolu ve Transkafkasya Bölgeleri açısından en önemli arkeolojik alanlardan biridir. 1940'lı yıllardan bu yana çeşitli araştırmacılar tarafından adada kısa süreli incelemelerde bulunulmuş; ancak ne yazık ki bilimsel bir arkeolojik kazı gerçekleştirilmemiştir. Son olarak, 2004 ve 2005 yıllarında Kars Müzesi Müdürlüğü başkanlığında ve ayrıca Prof. Dr. Alpaslan Ceylan'ın bilimsel başkanlığında adada temizlik, mimari çizim ve harita çalışmaları gerçekleştirilmiş; "Taşlı Dam" olarak adlandırılan kurganda ise ufak çaplı bir restorasyon düzenlenmiştir.' dedi.

Arkeoloji bölümü öğrencileri açısından Akçakale Adası'nın önemi hakkında ise Yrd. Doç. Dr. Patacı şunları söyledi; 'Bölge arkeolojisi açısından önemi düşünüldüğünde, Ardahan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri tarafından ilk ziyaret edilmesi gereken arkeolojik alan Akçakale Adası olmalıydı. Bu sebeple düzenlediğimiz gezi, yakın geleceğimizin arkeologları olacak olan öğrencilerimizin Doğu Anadolu ve Transkafkasya arkeolojisine aşina olmasında katkı sağlamıştır.' dedi.

Saha çalışmaları Akçakale Adası'nın ardından Şeytan Kalesi'nde devam etti. Gürcücede Şeytan Kalesi anlamında "Kajis Tsikhe" olarak bilinen ve tarihi Tao-Klarjeti Bölgesi'ndeki en önemli arkeolojik kültür varlıklarından olan bu kale yapısı hakkında öğrencilere akademik bilgi verildi ve kaleye bağlı mimari birimler incelendi. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel ARÜ Öğrencileri Saha Çalışmalarına Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement