Asansör Faciasında Torunlar İnşaat'a Takipsizlik - Son Dakika
Güncel

Asansör Faciasında Torunlar İnşaat'a Takipsizlik

Asansör Faciasında Torunlar İnşaat\'a Takipsizlik

Mecidiyeköy'deki plaza inşaatında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasıyla açılan davada inşaat sahiplerine takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı.

21.10.2014 15:03  Güncelleme: 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan inşaatta meydana gelen asansör faciasıyla ilgili soruşturma tamamlandı. Savcılık, İnşaat firmasının sahibi Aziz Torun ile Mehmet Torun, Emre Torun'un aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verdi. İddianamede 25 şüphelinin taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame şüpheliler arasında, asansör firmasının sahibi Geda Majör'ün sahibi Orhan Demirel, asansör firmasının imalat sorumlusu Önder Türksoy, Torunlar İnşaatın proje müdürü Murat Aytimur, Torunlar GYO'nun muhasebecisi Metin Karakoç, montaj işçileri Adem Akyıldız ve Turgay Dalgıç ile İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları bulunuyor.

Asansör faciasında hayatını kaybeden 10 işçi ise iddianamede maktül, aileleri ise müşteki olarak yer aldı.

İddianamede inşaat şirketi Torunlar ile asansör firması Geda Majör arasımda asansör kurulumu, bakım onarım ve arızaların giderilmesi ile ilgili sözleşme imzalandığı belirtildi.

ASANSÖRCÜLERE EĞİTİM VERİLMEMİŞ

İddianamede asansör bakımı ve kullanımı için görevlendirilen Adem Akyıldız ve Turgay Dalgıç'ın 'asansör bakımı, kurulumu, arızaların giderilmesi ile ilgili herhangi bir eğitim almadığı' ifade edildi. Bilirkişi heyetinin de asansör firmasından şüphelilerin 'eğitim raporlarının' istendiği ancak firmanın eğitimlere ilişkin bir belge sunamadığı belirtildi.

BİR SENE İÇİNDE 20 KAZA

İddianamede aynı inşaatta 29 Mayıs 2014 tarihinde de asansörün frenleme sisteminin devreye girmediği ancak işçilerin zarar görmeden kazayı atlattığı belirtildi. İnşaat firmasının 'iş kazası iç bildirim formunun' incelendiğinin belirtildiği iddianamede, bu inceleme sonucunda inşaatte bir yıl içinde 20 defa irili ufaklı iş kazalarının meydana geldiği vurugulandı.

CİDDİ İNCELEME İÇİNDE OLMALIDIR

Savcılık,yapılan incelemelerde sorumluların meydana gelen kazaların önceden önlenmesi konusunda ciddi çalışma içinde olmadıklarını ifade etti. Kazanın yaşandığı günün sabahı uzun süreli arıza yaşandığı ancak bu arızanın nasıl ve ne şekilde giderildiği konusunun raporlanmadığı vurgulandı. İddianamede olaydan birgün önce de asansör kazasının yaşandığı ifade edildi.

NETİCEYİ İSTEMEDİLER

İddianamede, "Asansör bakım ve onarımından sorumlu Geda Majör'ün idari ve teknik sorumluları ile sahada görevli iş güvenliği sorumluları ve Torun Center Projesini hayata geçiren idare ive teknik personelin öngördügü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi nedeniyle taksirlerinin yoğunluk kazandığı ve şüphelilerin taksirlerinin , bilinçli taksir düzeyinde olduğu anlaşılmıştır."denildi.

İDDİANAMEDE BİLİRKİŞİ RAPORUNA ATIF YAPILDI

İddianamede kaza ile ilgili savcılık talimatıyla oluşturulan bilirkişi heyetinin raporuna da atıf yapıldı. Rapora göre asansör kazasında asansörü kullanan maktüle eğitim verildiğine ilişkin de herhangi bir belge sunulamadı.Tüm sorumluluğun kiracı firma Torunlar'a ait olduğunun ifade edildiğine dikkat çeken bilirkişi heyeti, "Asansör firması ile yapılan sözleşmenin bazı maddeleri ve kullanım klavuzunda yazan ilgili maddaler ışığında somut olaydaki iş kazasında kiralayanın (Geda Majör) sorumluluğu bulunmaktadır" dedi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Asansör Faciasında Torunlar İnşaat'a Takipsizlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • BERKE: EEE BURASI TÜRKİYE PARAN VARSA KRALSIN BU ÜLKE BU YÜZDEN GELİŞMİYOR 13 0 Yanıtla
  • erdem sabri: ne beklenirdiki, patron baş yandaş, tayyibin imam hatipten kankası, burası türkiye olan garibana olur, zengine birşey olmaz merak etmeyin 11 0 Yanıtla
  • ARDA YAZ: ŞAŞIRAN VAR MI? 8 0 Yanıtla
  • ALİL: AKP HÜKÜMETİ YARGIYA OLAN GÜVENİ TAMAMEN SARSMIŞTIR, KENDİSİDE HIRSIZLIĞA BULAŞMIŞTRI 5 0 Yanıtla
  • Moshe: Tabii ki şaşırmadık 5 0 Yanıtla
  • işçi: ulan yine ölen suçlu çıktı. . 5 0 Yanıtla
  • vatandaş: ÖLEN GARİBANMI ÖLDÜREN ZENGİNMİ TAMAM 4 0 Yanıtla
  • abdel: inşaat sahiplerine takipsizlik, cenaze sahiplerine sabır selamet. . 3 0 Yanıtla
  • arda: Ey çakma müslüman vatandaşlarımız nasıl bu olaydan memnunmusunuz. 0 0 Yanıtla
  • CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, Gökpınar Çalışması ve Tekne Restoranı Projesini Anlattı
    14:48 CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, Gökpınar Çalışması ve Tekne Restoranı Projesini Anlattı

    CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, Gökpınar Dinlenme ve Tekne Restoran projesinin amacını ve detaylarını anlattı. Projenin Pamukkale'ye yeni bir cazibe merkezi kazandıracağını vurgulayan Ertemur, turistleri şehir merkezine çekmek için çalışmalar yapacaklarını belirtti.

  • Pendik'te Tehlikeli Makas Atan Sürücüye Yüksek Cezai İşlem
    14:47 Pendik'te Tehlikeli Makas Atan Sürücüye Yüksek Cezai İşlem

    Pendik'te seyir halindeyken makas atarak trafiği tehlikeye düşüren sürücüye, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 7 bin 819 lira para cezası kesildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine yapılan çalışmalar sonucunda sürücünün kimliği tespit edilerek yakalandı.

  • Kayseri'de K-Şarj Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açıldı
    14:44 Kayseri'de K-Şarj Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açıldı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri ve Civarı Elektrik Türk AŞ ile Hunat Enerji şirketinin hizmete sunduğu K-Şarj elektrikli araç şarj istasyonunun açılış törenine katıldı. Açılış töreninde konuşan Büyükkılıç, elektrikli araba sayısının arttığını ve belediyenin de elektrikli otobüslerle filoyu zenginleştirdiğini belirtti. Ayrıca, Millet Bahçesi'nde güneş enerji santrali destekli şarj üniteleri projesi için talimat verdiğini söyledi. K-Şarj elektrikli araç şarj istasyonu, 35 milyon TL'lik bir yatırımla hayata geçirildi ve KCETAŞ tarafından yüzde 20 indirimli hizmet verecek.

  • Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, Mutaflar Mahallesi'ni ziyaret etti
    14:44 Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, Mutaflar Mahallesi'ni ziyaret etti

    Başkan Kıvrak, Mutaflar Mahallesi'nde vatandaşlara projelerini anlattı ve düğün salonunu yeniden düzenleyeceklerini duyurdu.

  • İmamoğlu Pendik'ten İliç'i Anımsattı: İçimiz Yanıyor... Sorumluların Ağzında Tek Cümle Yok... İmza Atan Bakan ve Diğerlerinden Tek Bir Açıklama Yok
    14:44 İmamoğlu Pendik'ten İliç'i Anımsattı: İçimiz Yanıyor... Sorumluların Ağzında Tek Cümle Yok... İmza Atan Bakan ve Diğerlerinden Tek Bir Açıklama Yok

    İBB Başkanı İmamoğlu, Pendik'in AKP'li Belediye Başkanı Ahmet Cin’in, hakkını arayan yurttaşı azarladığı Pendik Ertuğrulgazi Mahallesi’nden vatandaşlara seslendi. “Bunlar seçimi kaybedeceğini anladı ya hemen yalana, dolana, kumpasa başladılar” diyen İmamoğlu, “Yolun kenarında, caddede, parkta, orada, burada, yanan otobüs filmleri çekmek, kumpaslar kurmak, 4,5 sene önceki videodan kendine iş aramak… Savcı gibi her gün açıklama yapıyor Adalet Bakanı. Üzülüyorum onun haline. Bakın; 17 tane bakan. İstanbul'da siyaset yapıyor. Şimdi 17 bakan artı aday; etti 17+1. Ama bir kişi daha var, o da geliyor. Yakındır, gelecek. Bekliyoruz vallahi; gel, bekliyoruz. Buyursun gelsin” dedi. Meydandaki bir dövizi okuyup İliç'te liç yığını altında kalanları anımsatan İmamoğlu, “İçimiz yanıyor. Canımız toprak altında. Doğamız tehdit altında ve bu konudaki sorumluların ağzından tek bir cümle yok. Sanki o dağ kendiliğinden aşağı gelmiş, can almış. Ve o doğayı perişan etmiş ama ne devleti yönetenler ne altına imza atan sayın bakan veya diğerleri tek bir açıklama yok. Sanki izinler gökten indi, yanlışlar gökten indi" diye konuştu.

  • Osmaneli Anaokulu'ndan Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Sergisi
    14:41 Osmaneli Anaokulu'ndan Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Sergisi

    Bilecik'in Osmaneli İlçesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı kapsamında, Osmaneli Anaokulu öğrencileri ve velileri tarafından hazırlanan açık hava sergisi büyük ilgi gördü.

  • Şırnak Uludere kara yolu sağanak sonucu ulaşıma kapandı
    14:41 Şırnak Uludere kara yolu sağanak sonucu ulaşıma kapandı

    Uludere ilçesinde yaşanan sağanak sonucu Şırnak-Uludere kara yolu Uludere 3 ve Uludere 5 köprüleri mevkisinde akarsuyun debisi yükselerek taştı. Bu durum sonucunda araçlar mahsur kaldı ve yol ulaşıma kapandı. Kepçelerin yardımıyla araçlar kurtarıldı ve yol açma çalışmaları devam ediyor.


Advertisement