Aselsan'ın Geliştirdiği Baz İstasyonu Anteni İçin Operatörlerden Ortak İmza - Son Dakika
Ekonomi

Aselsan'ın Geliştirdiği Baz İstasyonu Anteni İçin Operatörlerden Ortak İmza

Aselsan\'ın Geliştirdiği Baz İstasyonu Anteni İçin Operatörlerden Ortak İmza

ASELSAN tarafından geliştirilen 4.5G şebekesinde kullanılacak ilk yerli baz istasyonu anteninin kullanımı için Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ortak imza attı.

24.01.2017 16:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ASELSAN tarafından geliştirilen 4.5G şebekesinde kullanılacak ilk yerli baz istasyonu anteninin kullanımı için Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ortak imza attı.

ASELSAN'ın yeni nesil mobil haberleşme tekn ASELSAN tarafından geliştirilen 4.5G şebekesinde kullanılacak ilk yerli baz istasyonu anteninin kullanımı için Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ortak imza attı.

ASELSAN'ın yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri konusunda çalışan firmalar ile birlikte Türkiye'nin ve Avrupa'nın en önemli üniversite ve araştırma merkezlerinden uzmanların katılımı ile düzenlenen '5G ve Ötesi Teknolojileri Konferansı' Ankara'da gerçekleştirildi. Konferansta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve mobil operatörler Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone'un desteği ile çalışmaları devam eden ilk yerli baz istasyonu anteni görücüye çıktı. Konferansta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın huzurunda gerçekleştirilen imza töreninde ise ASELSAN; Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ile ilk yerli baz istasyonu anteninin kullanımına yönelik işbirliği anlaşması imzaladı. ASELSAN tarafından tasarlanıp, ilk prototipleri üretilen yerli baz istasyonu anteninin laboratuvar testleri tamamlandı. Bu konuda ASELSAN tarafından özgün ve patentli olarak geliştirilen anten, faz dizili ve çok giriş çıkışlı olup aynı anda 2G, 3G, 4G ve 4.5G teknolojilerinde yayın yapabileceği kaydedildi.

5G yol haritasının konuşulmasından memnuniyet duyduğunu belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, şunları söyledi: "Böyle bir toplantının düzenlenmiş olması ve 5G yol haritasının konuşulmasından memnuniyet duyuyorum. Her nerede çalışma yapılırsa biz katkı vermeye hazırız. Cumhurbaşkanımız ve başbakanımızın da konuya büyük desteği var. Teknolojiyi takip eden değil, birlikte geliştiren olacağız. Kırıntıları toplayan değil, teknolojiye yön veren olmalıyız. Elbette 2G ve 3G'yi çok önemsedik. Fakat gördük ki hız ve kapasiteyle ilgili artık yetersiz kaldı. Cumhurbaşkanımızın direktifi doğrultusunda 4.5G'ye geçtik. 2020'de 5G'ye geçmek ve bununla yetinmeyip sektör ile milli ve özgün ürünlerle geçmek önem taşımaktadır. Konunun tüm paydaşları bunun için yerlilik oranlarına özen göstermelidir.

5G'de yerli ve millilik oranını yükseltmek için 4.5G'de yerlilik oranını artırmamız gerekmektedir. Bu konuda üstümüze düşeni yapıp birlikte bu konuda yol alalım. Evrensel hizmet kapsamında 1500 yerleşim yerine hizmet götürürken ULAK Baz istasyonunu kullanmak istiyoruz. Bugün atılan imzanın yerlileştirme ve birlikte çalışma adına iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Geleneksel hizmetlerin yanı sıra nesnelerin interneti, makinelerin haberleşmesi için 5G büyük önem taşımaktadır. Sürücüsüz araçlar gibi teknolojiler 5G ile hız kazanacak. 5G hükümet programımızda özellikli ve ayrıcalıklı olarak yer alıyor. Uluslar arası arenada söz sahibi olabilmek için çalışmalarımızı öne çekmemiz gerekiyor."

Dr. Faik Eken: "Mobil haberleşme şebekelerine ürünlerimiz ile ASELSAN damgası vurmak istiyoruz"

ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, imza töreninde şunları söyledi : "ASELSAN'ın 41 yıldır kazanmış olduğu teknolojik birikim, ülkemizin önemli projelerinde ciddi bir katma değer oluşturmaktadır. ULAK Baz İstasyonu ile başlattığımız mobil haberleşme şebekelerine yerli ürün verme serüveni Baz İstasyonu Anteni ile sürüyor. Bilindiği üzere ULAK Baz İstasyonumuz operatör laboratuvarlarında yüzlerce testten geçmektedir. Bu çalışmaların bitmesine az kalmış ve yakında canlı şebeke sahalarında kurulumları başlayacaktır. ULAK'a paralel olarak başlattığımız Baz İstasyonu Anteni geliştirilmesinde de büyük mesafe kaydettik. Baz İstasyon ile Antenimizin en kısa zamanda saha testlerinden de geçeceğine inanıyoruz. Mobil haberleşme şebekelerinde kullanılabilecek yerli ürün çeşitliliğinin artmasından memnuniyet duyuyoruz. Geliştirilen ürünlerin yurtiçi ihtiyacı karşılamasının yanı sıra yurtdışına ihracatını da hedefliyoruz."

Kaan Terzioğlu: "Mobil teknolojinin lideri olarak ülkemizin teknolojide tüketen değil üreten konuma gelmesi için yerli üretimi destekliyoruz"

Yerlibazistasyonu antenigeliştirilmesine yönelik gerçekleştirilen işbirliği anlaşması imza töreninde konuşanTurkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğluşunları söyledi: "Türkiye'nin yeni nesil iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretiminde söz sahibi bir ülke olması için Turkcell olarak üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu kapsamda 4.5G ve 5G teknolojilerini de çok önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Yerli üretimdebizlere hedef olarak verilmiş olan yüzdeleri tutturmaya değil, rekabetçi teknolojileri geliştirmeye odaklanmanın daha değerli olduğuna inanıyoruz. Bugün burada imza attığımız veilk olarakTurkcell'ingirişimleri ile gündeme gelenTürkiye'nin ilk yerli 4.5Gbazistasyonu anteninin geliştirilmesine yönelik işbirliği anlaşması bu yönde atılan önemli adımlardan biri. Bu işbirliğiyle geliştirilecek olan yerli antenleri 2017 yılı içerisinde şebekemizde kullanmayı hedefliyoruz.Mobil teknolojinin lider şirketi olarak ülkemizin teknolojide tüketen değil üreten ülke konumuna gelmesi için yerli üretimi birçok alanda destekliyoruz. YineSavunma Sanayii Müsteşarlığı sahipliğindeASELSAN'ın ana yüklenici olduğu yerlibazistasyonu geliştirilmesine yönelik yürütülen ULAK projesinde ilk resmi siparişivermemiz ve şebekemizde ilk kurulumları yapmamız bu konuya verdiğimiz önemi açıkça ortaya koyuyor. Gerek uygulamada, gerekse mobil haberleşme sistemlerinde yerli üretime verilen bu desteklerin ülkemizin rekabet gücüne önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyoruz. Yalnızca bu proje için değil, ülke menfaatlerine hizmet eden her konuda da üzerimize düşeni şimdiye kadar en iyi şekilde yapmaya çalıştık, bundan sonra da yapmaya hazırız.

Bu hassasiyetleTürkiye'nin Turkcell'i olarak 4.5G'de üstlendiğimiz teknolojik liderlikle Türkiye'de dünyanın en güçlü 4.5G altyapısını kurduk. Bunun yanı sıra yerli 5G teknolojilerini geliştirmek için de çalışmalarımıza son hızıyla devam ediyoruz. 4.5G'deki liderliğimizi 5G'de de sürdürmek ve öncü rolümüzü sürdürmek amacıyla5G teknolojilerinin geliştirilme sürecinde aktif rol alıyoruz Bu amaçla özellikle son 1 yıldır hem ulusal hem de global ölçekte çok önemli işbirlikleri yaptık. 5G'de Ar-Ge çalışmaları ve yerli teknolojileri hayata geçirmek için ASELSAN ile imzaladığımız anlaşma kapsamında ortak projelerde birlikte çalışıyoruz. Ayrıca üniversite sanayi işbirliği kapsamında İTÜ'yle (İstanbul Teknik Üniversitesi) yakın bir zamanda anlaşmaimzaladık. Dünyada 5G standartlarının belirlenmesinde öncü rol oynayan ve üyesi olduğumuz NGMN (Next Generation Mobile Networks Alliance/ Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği), yakında gerçekleştirilmeye başlanacak 5G saha testlerini Turkcell'in yönetmesine karar verdi. Tüm bu işbirlikleri sonucu oluşan bilgi birikimi ve deneyimimizi ile dünyada 5G teknolojilerini geliştiren birkaç ülke arasına girerek ülkemizi bu alanda en üst seviyeye getirmek istiyoruz."

Dr. Paul Doany: "Milli teknolojilerin geliştirilmesi alanındaki çalışmalarımızla Türkiye'nin dijital devrimine liderlik ediyor olmaktan gururluyuz."

Türk Telekom CEO'su Dr. Paul Doany ekonominin yerli teknolojilerle büyümesi için Türk Telekom olarak çalışmalarına büyük bir hızla devam ettiklerini belirterek şunları söyledi: "Bugün, baz istasyonlarında kullanılmak üzere ilk yerli antenin geliştirilmesi ve kullanımına yönelik çok önemli bir işbirliği protokolü imzaladık ve yerli baz istasyonu antenini en kısa zamanda şebekemizde test etmek istiyoruz. Türk Telekom olarak, iştirakimiz Argela ile birlikte milli teknolojilerin geliştirilmesi alanındaki çalışmalarımızla Türkiye'nin dijital devrimine liderlik ediyoruz. Bu kapsamda Türkiye'de LTE teknolojisinin millileştirilmesini desteklemek üzere bir ilki gerçekleştirerek, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın desteğiyle yürütülen ilk yerli baz istasyonu projesi olan ULAK'ta aktif olarak yer aldık. Buna ek olarak ULAK projesi kapsamında yerli baz istasyonu siparişi veren ilk operatör olduk.

Ülkemizde milli teknolojilerin yaygınlaşması için hem araştırma ve geliştirme hem de işbirliklerinin çok önemli bir yere sahip olduğuna inanıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız kapsamında 5G ve 5G'yi etkinleştiren teknolojiler başta olmak üzere, gelecek nesil telekomünikasyon teknolojileri konusundaki 28 patent başvurumuz ve geliştirdiğimiz fikri mülkiyetlerle hem Türkiye'de hem de dünyada gelecek nesil telekomünikasyon teknolojileri konusunda katma değer oluşturuyoruz. Bunun yanı sıra ETSI (European Telecommunications Standards Institute) ve 3GPP gibi Avrupa'da ve dünyada 5G teknolojisinin yol haritasını belirleyen en önemli girişimlerde ülkemizi temsil ediyoruz."

Colman Deegan: "Yatırımlarımızda yerli üretimi desteklemeye önem veriyoruz."

Vodafone Türkiye Genel Müdürü Colman Deegan şu açıklamayı yaptı: "Vodafone olarak, yatırımlarımızda yerli üretimi desteklemeye önem veriyor ve ülkece üretim gücümüzle dünyaya örnek olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda, devletimizin yerli ürün ekosistemini geliştirmeye ve yerlilik oranı daha yüksek bir haberleşme sektörü oluşturmaya yönelik adımlarını destekliyoruz. Vodafone Türkiye olarak yerli üretimi cari açığın kapanması yolunda bir kurumsal vatandaşlık görevi olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, yerli baz istasyonu projesi ULAK için ön siparişimizi verdik. Bu kapsamda ASELSAN tarafından yerli olarak geliştirilip seri üretimi yapılacak yerli anten çalışmasından mutluluk duyduk. Yerli baz istasyonu anteni üretiminin Türkiye'nin dijitalleşmesi yolunda atılmış oldukça önemli bir adım olduğuna inanıyoruz. Türkiye'de herkesi 4.5G teknolojisi ile buluşturma hedefimize ulaşmamızda, yerli üretim antenlerin çok yönlü bir kazan-kazan ilişkisi olduğunu ve haberleşme sektöründe kaldıraç görevi göreceğini düşünüyoruz."

Test altyapısı gösterildi

Konferans kapsamında ASELSAN ve Keysight Technologies'in birlikte geliştirdiği, 5G'de çok yüksek hızlarda veri haberleşmesi altyapısının temellerini oluşturacak, 5G mm-dalga teknolojilerini içeren, yüksek frekans radyo dalgalarının cep telefonlarını otomatik olarak takip edebildiği bir test altyapısının gösterimine gerçekleştirildi. Konferansta alanında uzman akademisyenlerin ve davetli konuşmacıların katkılarıyla yeni nesil haberleşme teknolojileri konusunda yol haritası, önümüzdeki yıllardaki muhtemel gelişmeler ve hayatımızı değiştirecek yenilikler tartışıldı.olojileri konusunda çalışan firmalar ile birlikte Türkiye'nin ve Avrupa'nın en önemli üniversite ve araştırma merkezlerinden uzmanların katılımı ile düzenlenen '5G ve Ötesi Teknolojileri Konferansı' Ankara'da gerçekleştirildi. Konferansta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve mobil operatörler Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone'un desteği ile çalışmaları devam eden ilk yerli baz istasyonu anteni görücüye çıktı. Konferansta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın huzurunda gerçekleştirilen imza töreninde ise ASELSAN; Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ile ilk yerli baz istasyonu anteninin kullanımına yönelik işbirliği anlaşması imzaladı. ASELSAN tarafından tasarlanıp, ilk prototipleri üretilen yerli baz istasyonu anteninin laboratuvar testleri tamamlandı. Bu konuda ASELSAN tarafından özgün ve patentli olarak geliştirilen anten, faz dizili ve çok giriş çıkışlı olup aynı anda 2G, 3G, 4G ve 4.5G teknolojilerinde yayın yapabileceği kaydedildi.

5G yol haritasının konuşulmasından memnuniyet duyduğunu belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, şunları söyledi: "Böyle bir toplantının düzenlenmiş olması ve 5G yol haritasının konuşulmasından memnuniyet duyuyorum. Her nerede çalışma yapılırsa biz katkı vermeye hazırız. Cumhurbaşkanımız ve başbakanımızın da konuya büyük desteği var. Teknolojiyi takip eden değil, birlikte geliştiren olacağız. Kırıntıları toplayan değil, teknolojiye yön veren olmalıyız. Elbette 2G ve 3G'yi çok önemsedik. Fakat gördük ki hız ve kapasiteyle ilgili artık yetersiz kaldı. Cumhurbaşkanımızın direktifi doğrultusunda 4.5G'ye geçtik. 2020'de 5G'ye geçmek ve bununla yetinmeyip sektör ile milli ve özgün ürünlerle geçmek önem taşımaktadır. Konunun tüm paydaşları bunun için yerlilik oranlarına özen göstermelidir.

5G'de yerli ve millilik oranını yükseltmek için 4.5G'de yerlilik oranını artırmamız gerekmektedir. Bu konuda üstümüze düşeni yapıp birlikte bu konuda yol alalım. Evrensel hizmet kapsamında bin 500 yerleşim yerine hizmet götürürken ULAK Baz istasyonunu kullanmak istiyoruz. Bugün atılan imzanın yerlileştirme ve birlikte çalışma adına iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Geleneksel hizmetlerin yanı sıra nesnelerin interneti, makinelerin haberleşmesi için 5G büyük önem taşımaktadır. Sürücüsüz araçlar gibi teknolojiler 5G ile hız kazanacak. 5G hükümet programımızda özellikli ve ayrıcalıklı olarak yer alıyor. Uluslar arası arenada söz sahibi olabilmek için çalışmalarımızı öne çekmemiz gerekiyor."

Dr. Faik Eken: "Mobil haberleşme şebekelerine ürünlerimiz ile ASELSAN damgası vurmak istiyoruz"

ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, imza töreninde şunları söyledi: "ASELSAN'ın 41 yıldır kazanmış olduğu teknolojik birikim, ülkemizin önemli projelerinde ciddi bir katma değer oluşturmaktadır. ULAK Baz İstasyonu ile başlattığımız mobil haberleşme şebekelerine yerli ürün verme serüveni Baz İstasyonu Anteni ile sürüyor. Bilindiği üzere ULAK Baz İstasyonumuz operatör laboratuvarlarında yüzlerce testten geçmektedir. Bu çalışmaların bitmesine az kalmış ve yakında canlı şebeke sahalarında kurulumları başlayacaktır. ULAK'a paralel olarak başlattığımız Baz İstasyonu Anteni geliştirilmesinde de büyük mesafe kaydettik. Baz İstasyon ile Antenimizin en kısa zamanda saha testlerinden de geçeceğine inanıyoruz. Mobil haberleşme şebekelerinde kullanılabilecek yerli ürün çeşitliliğinin artmasından memnuniyet duyuyoruz. Geliştirilen ürünlerin yurtiçi ihtiyacı karşılamasının yanı sıra yurtdışına ihracatını da hedefliyoruz."

Kaan Terzioğlu: "Mobil teknolojinin lideri olarak ülkemizin teknolojide tüketen değil üreten konuma gelmesi için yerli üretimi destekliyoruz"

Yerli baz istasyonu anteni geliştirilmesine yönelik gerçekleştirilen işbirliği anlaşması imza töreninde konuşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu şunları söyledi: "Türkiye'nin yeni nesil iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretiminde söz sahibi bir ülke olması için Turkcell olarak üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu kapsamda 4.5G ve 5G teknolojilerini de çok önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Yerli üretimde bizlere hedef olarak verilmiş olan yüzdeleri tutturmaya değil, rekabetçi teknolojileri geliştirmeye odaklanmanın daha değerli olduğuna inanıyoruz. Bugün burada imza attığımız ve ilk olarak Turkcell'in girişimleri ile gündeme gelen Türkiye'nin ilk yerli 4.5G baz istasyonu anteninin geliştirilmesine yönelik işbirliği anlaşması bu yönde atılan önemli adımlardan biri. Bu işbirliğiyle geliştirilecek olan yerli antenleri 2017 yılı içerisinde şebekemizde kullanmayı hedefliyoruz.Mobil teknolojinin lider şirketi olarak ülkemizin teknolojide tüketen değil üreten ülke konumuna gelmesi için yerli üretimi birçok alanda destekliyoruz. Yine Savunma Sanayii Müsteşarlığı sahipliğinde ASELSAN'ın ana yüklenici olduğu yerli baz istasyonu geliştirilmesine yönelik yürütülen ULAK projesinde ilk resmi siparişi vermemiz ve şebekemizde ilk kurulumları yapmamız bu konuya verdiğimiz önemi açıkça ortaya koyuyor. Gerek uygulamada, gerekse mobil haberleşme sistemlerinde yerli üretime verilen bu desteklerin ülkemizin rekabet gücüne önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyoruz. Yalnızca bu proje için değil, ülke menfaatlerine hizmet eden her konuda da üzerimize düşeni şimdiye kadar en iyi şekilde yapmaya çalıştık, bundan sonra da yapmaya hazırız.

Bu hassasiyetle Türkiye'nin Turkcell'i olarak 4.5G'de üstlendiğimiz teknolojik liderlikle Türkiye'de dünyanın en güçlü 4.5G altyapısını kurduk. Bunun yanı sıra yerli 5G teknolojilerini geliştirmek için de çalışmalarımıza son hızıyla devam ediyoruz. 4.5G'deki liderliğimizi 5G'de de sürdürmek ve öncü rolümüzü sürdürmek amacıyla5G teknolojilerinin geliştirilme sürecinde aktif rol alıyoruz Bu amaçla özellikle son 1 yıldır hem ulusal hem de global ölçekte çok önemli işbirlikleri yaptık. 5G'de Ar-Ge çalışmaları ve yerli teknolojileri hayata geçirmek için ASELSAN ile imzaladığımız anlaşma kapsamında ortak projelerde birlikte çalışıyoruz. Ayrıca üniversite sanayi işbirliği kapsamında İTÜ'yle (İstanbul Teknik Üniversitesi) yakın bir zamanda anlaşmaimzaladık. Dünyada 5G standartlarının belirlenmesinde öncü rol oynayan ve üyesi olduğumuz NGMN (Next Generation Mobile Networks Alliance/ Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği), yakında gerçekleştirilmeye başlanacak 5G saha testlerini Turkcell'in yönetmesine karar verdi. Tüm bu işbirlikleri sonucu oluşan bilgi birikimi ve deneyimimizi ile dünyada 5G teknolojilerini geliştiren birkaç ülke arasına girerek ülkemizi bu alanda en üst seviyeye getirmek istiyoruz."

Dr. Paul Doany: "Milli teknolojilerin geliştirilmesi alanındaki çalışmalarımızla Türkiye'nin dijital devrimine liderlik ediyor olmaktan gururluyuz."

Türk Telekom CEO'su Dr. Paul Doany ekonominin yerli teknolojilerle büyümesi için Türk Telekom olarak çalışmalarına büyük bir hızla devam ettiklerini belirterek şunları söyledi: "Bugün, baz istasyonlarında kullanılmak üzere ilk yerli antenin geliştirilmesi ve kullanımına yönelik çok önemli bir işbirliği protokolü imzaladık ve yerli baz istasyonu antenini en kısa zamanda şebekemizde test etmek istiyoruz. Türk Telekom olarak, iştirakimiz Argela ile birlikte milli teknolojilerin geliştirilmesi alanındaki çalışmalarımızla Türkiye'nin dijital devrimine liderlik ediyoruz. Bu kapsamda Türkiye'de LTE teknolojisinin millileştirilmesini desteklemek üzere bir ilki gerçekleştirerek, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın desteğiyle yürütülen ilk yerli baz istasyonu projesi olan ULAK'ta aktif olarak yer aldık. Buna ek olarak ULAK projesi kapsamında yerli baz istasyonu siparişi veren ilk operatör olduk.

Ülkemizde milli teknolojilerin yaygınlaşması için hem araştırma ve geliştirme hem de işbirliklerinin çok önemli bir yere sahip olduğuna inanıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız kapsamında 5G ve 5G'yi etkinleştiren teknolojiler başta olmak üzere, gelecek nesil telekomünikasyon teknolojileri konusundaki 28 patent başvurumuz ve geliştirdiğimiz fikri mülkiyetlerle hem Türkiye'de hem de dünyada gelecek nesil telekomünikasyon teknolojileri konusunda katma değer oluşturuyoruz. Bunun yanı sıra ETSI (European Telecommunications Standards Institute) ve 3GPP gibi Avrupa'da ve dünyada 5G teknolojisinin yol haritasını belirleyen en önemli girişimlerde ülkemizi temsil ediyoruz."

Colman Deegan: "Yatırımlarımızda yerli üretimi desteklemeye önem veriyoruz."

Vodafone Türkiye Genel Müdürü Colman Deegan şu açıklamayı yaptı: "Vodafone olarak, yatırımlarımızda yerli üretimi desteklemeye önem veriyor ve ülkece üretim gücümüzle dünyaya örnek olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda, devletimizin yerli ürün ekosistemini geliştirmeye ve yerlilik oranı daha yüksek bir haberleşme sektörü oluşturmaya yönelik adımlarını destekliyoruz. Vodafone Türkiye olarak yerli üretimi cari açığın kapanması yolunda bir kurumsal vatandaşlık görevi olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, yerli baz istasyonu projesi ULAK için ön siparişimizi verdik. Bu kapsamda ASELSAN tarafından yerli olarak geliştirilip seri üretimi yapılacak yerli anten çalışmasından mutluluk duyduk. Yerli baz istasyonu anteni üretiminin Türkiye'nin dijitalleşmesi yolunda atılmış oldukça önemli bir adım olduğuna inanıyoruz. Türkiye'de herkesi 4.5G teknolojisi ile buluşturma hedefimize ulaşmamızda, yerli üretim antenlerin çok yönlü bir kazan-kazan ilişkisi olduğunu ve haberleşme sektöründe kaldıraç görevi göreceğini düşünüyoruz."

Test altyapısı gösterildi

Konferans kapsamında ASELSAN ve Keysight Technologies'in birlikte geliştirdiği, 5G'de çok yüksek hızlarda veri haberleşmesi altyapısının temellerini oluşturacak, 5G mm-dalga teknolojilerini içeren, yüksek frekans radyo dalgalarının cep telefonlarını otomatik olarak takip edebildiği bir test altyapısının gösterimine gerçekleştirildi. Konferansta alanında uzman akademisyenlerin ve davetli konuşmacıların katkılarıyla yeni nesil haberleşme teknolojileri konusunda yol haritası, önümüzdeki yıllardaki muhtemel gelişmeler ve hayatımızı değiştirecek yenilikler tartışıldı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Aselsan'ın Geliştirdiği Baz İstasyonu Anteni İçin Operatörlerden Ortak İmza - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.


Advertisement