ASELSAN'ın Sayısal Haritaları Askeri Helikopterlerde - Son Dakika
Güncel

ASELSAN'ın Sayısal Haritaları Askeri Helikopterlerde

ASELSAN\'ın Sayısal Haritaları Askeri Helikopterlerde

ASELSAN tarafından hazırlanan sayısal haritalar, modernizasyon projesi kapsamında ilk kez 5 helikoptere entegre edilerek kullanılmaya başlandı.

06.10.2014 11:33  Güncelleme: 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 5'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı, ASELSAN ile birlikte helikopterlerin aviyonik modernizasyonu projesini yürütüyor. Bu kapsamda ASELSAN tarafından pilotların uçuş esnasında iş yükünü azaltan sistemler, helikopterlerin kokpitine entegre ediliyor.

UÇUŞ ESNASINDA 3 BOYUTLU GÖRÜNTÜ SAĞLIYOR

Uçuş güvenliğine de önemli katkı sağlayacak sistemlerden biri, Harita Genel Komutanlığınca hazırlanan sayısal haritalama sisteminin Türk Silahlı Kuvvetlerindeki helikopterlere entegrasyonu. Bu sistem, pilotlara uçuş esnasında 3 boyutlu görüntü sağlıyor. Bu sayede sisli ve kötü hava şartlarında dahi pilotlar güven içinde uçuşlarını gerçekleştirebiliyor. Sayısal haritalar, modernizasyon projesi kapsamında ilk kez Jandarma Genel Komutanlığı envanterindeki 5 helikoptere entegre edilerek kullanılmaya başlandı.

KARAŞAHİN'LER MİLLİ SİSTEMLERLE DONATILDI

ASELSAN Helikopter Programları Direktörü Mustafa Özdemir, projeyle Jandarma Genel Komutanlığının envanterindeki bazı helikopterlerin de modernizasyonunu gerçekleştirdiklerini belirtti. Proje kapsamında Sikorsky, 'Karaşahin' helikopterlerin milli imkanlarla üretilen sistemlerle donatıldığını belirten Özdemir, "Yeni sistemlerle pilotlarımız gece ve gündüz, her türlü hava şartında uçuş kabiliyeti kazandı" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Yapılan çalışmalarla pilotun iş yükünü azaltacak sistemlerin helikopterlere entegre edildiğini belirten Özdemir, şunları söyledi: "Pilotun uçuşta sürekli dışarı bakarak, görüş almak veya odaklanması gereken bir faaliyet olması durumunda uçuş planı veya benzeri fonksiyonları merkezi kontrol bilgisayar tarafından programlayarak gerekli olan uyarıları sağlayabilecek dijital bir sistemin entegrasyonunu hava aracına sağladık. Türkiye'de ilk olarak milli ve özgün olarak geliştirilen sayısal harita sisteminin entegrasyonu yapıldı. Bu sistem pilota uçuş esnasında ihtiyaç duyabileceği her türlü görsel veriyi, suni olarak yeryüzünün oluşturulması, çevredeki her hangi bir engelin pilotun karşısına çıkarılması ve uyarı verilmesi, pilotun uçuş esnasında gerekli önlemleri almasını sağlayacak sistemlerin entegrasyonunu sağladık. Ayrıca üç boyutlu görüntü olarak adlandırdığımız harita sisteminin de entegrasyonu yapıldı. Bu sayede pilot olumsuz hava şartlarında da, sis, toz veya gece karanlığında suni olarak yeryüzü profili ekrana taşındı ve pilot için referans olabilecek kaynak ortaya çıkarıldı."

GÜVENLİ UÇUŞ

Sistemlerin pilotlara zor şartlarda uçuşta büyük kolaylık sağlayacağını belirten Özdemir, "Kaza kırım olarak adlandırdığımız sonuca gidilmemesi için pilota gerekli olan tüm uyarılar, tehdit dahil, engeller pilotun karşısında çıkartılabilir hale geldi. Bu şekilde daha güvenli bir uçuş, pilotun konsantrasyonunun uçuşa odaklanabildiği teknolojik bir altyapı sağlanmış oldu" diye konuştu. Özdemir, Proje kapsamında şu ana kadar 5 helikoptere söz konusu sistemlerin entegre edildiğini 23 helikoptere daha entegre edileceğini söyledi.

İHTİYAÇ DUYULAN TÜM VERİLER MEVCUT

Sayısal harita sistemi pilotlara herhangi bir hazırlık yapmadan uçuşa çıkmalarına imkan sağlıyor. İhtiyaç duyulan tüm verileri bu sistem sayesinde pilot ulaşabiliyor. Sistem ayrıca dışarıdan görüş alamadığı kötü hava şartlarında tehlike oluşturan yer yüzü şekilleri de söz konusu harita üzerinden işaretleyebiliyor. Sisteme bilgilerinin girilmesi durumunda yeri belli olan silah sistemlerinin menziline girilip girilmediği de bildirilebiliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ASELSAN'ın Sayısal Haritaları Askeri Helikopterlerde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Yazı İşleri Müd.: ASELSAN ve TAİ İLE GURUR DUYUYORUM! 34 2 Yanıtla
  • Yazı İşleri Müd.: Nokta, şivenden ve yazış şeklinden hangi tarafı tuttuğunu anladık hiç bizdenmiş ayaklarına yatma o ayrı da sen şimdi 'furmat' dersen tabii ki bunları yapman zor olacak gibi görünüyor. 6 0 Yanıtla

Advertisement