Asgari Ücrete 45 TL Zam Geliyor - Son Dakika
Güncel

Asgari Ücrete 45 TL Zam Geliyor

Asgari ücret, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 6 artışla net 846 TL'den 891 TL'ye yükselecek.

27.04.2014 08:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Asgari ücret, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 6 artışla net 846 TL'den 891 TL'ye yükselecek. Yapılacak olan 45 TL'lik zam vatandaşın ancak 1.5 kg et ya da günlük birer simit ile çay alabilmesine yetecek.

Bağımsız Sağlık-Sen'in yaptığı hesaplamaya göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararı çerçevesinde, 1 Temmuz 2014'te asgari ücrete yüzde 6 oranında zam yapılacak, asgari ücret net 891.03 TL, brüt ise bin 134 TL'ye çıkacak.

15 milyon kişinin asgari ücretle çalıştığı Türkiye'de asgari ücret; "işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre yaşamasını mümkün kılan" ücret olarak tanımlanıyor.

Ancak halen net 846 TL olarak uygulanan asgari ücret, 1 Temmuz'da yapılacak artışla sadece 891 TL'ye yükselecek. Bin 71 TL olan brüt asgari ücret ise bin 134 TL'ye çıkacak. Bu yıl yapılan düzenleme ile 16 yaşından küçükler için ayrı 16 yaşından büyükler için daha önce ayrı belirlenen asgari ücret düzenine son verildiği için asgari ücret tek tip olarak uygulanacak.

-ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ BİN 332 TL-

Brüt asgari ücretten yüzde 14 SGK primi işçi payı, yüzde 1 İşsizlik Fonu primi, yüzde 15 Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesiliyor. 1 Temmuz'dan itibaren asgari ücretin işverene bin 332 TL olacak olan maliyetinin ise yüzde 15.5'lik kısmını SGK primi işveren payı ile yüzde 2'lik kısmını İşsizlik Fonu işveren payı oluşturuyor. Bu nedenle asgari ücretin işverene maliyeti yaklaşık bin 332 TL'yi bulacak.

-KAPICILAR İÇİN ASGARİ ÜCRET NET 964 TL OLACAK-

Konut kapıcılarının ücretleri gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutuluyor. Böyle olunca, asgari ücretli bir kapıcının eline geçen net ücret, diğer asgari ücretlilere kıyasla daha fazla oluyor. Bu doğrultuda kapıcılar için halen 910 TL olarak uygulanan net asgari ücret, 1 Temmuz'da 54 TL artışla 964 TL olarak uygulanacak.

-BAĞIMSIZ SAĞLIK-SEN BAŞKANI BAYRAKTAR: SEFALET ZAMMI-

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, asgari ücrete 1 Temmuz'da yapılacak olan 45 TL'lik zammın artan enflasyon oranlarının bile çok altında kalacağına dikkat çekerek, 15 milyon asgari ücretli ve ailesinin insanca yaşayabilecekleri bir zam yapılmasını istedi. Bugün İsviçre'de asgari ücretin 4 bin frank (9 bin 728 TL) yapılmaya çalışıldığını söyleyen Bayraktar, Türkiye'deki ücretin ise komik olduğunu dile getirdi. Yapılması planlanan zammı "sefalet zammı" olarak nitelendiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Hükümet bir taraftan iktidarda oldukları süre içerisinde ekonominin çok iyi boyutlara ulaştığını savunurken, diğer taraftan işçilere layık görülen bu rakam kazın ayağının öyle olmadığının ispatıdır. Bizim talebimiz, ilgililerin asgari ücreti yeniden ele alarak, bu rakamı dünya ortalamasına taşımasıdır. Bu ücretle bir evin geçindirilmesi düşünülemez. O nedenle derhal gerekli düzenlemeler yapılmalı."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Asgari Ücrete 45 TL Zam Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İskenderun'da Bisiklet Hırsızı Tutuklandı
    11:29 İskenderun'da Bisiklet Hırsızı Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde bisiklet çaldığı iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli tutuklandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Cumhuriyet ve Barbaros mahallelerinde bisiklet ile elektrikli bisiklet çalınmasıyla ilgili araştırma yaptı. Kimliği belirlenen şüpheli A.D, gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.

  • Dolandırıcılık Zanlının Babası Tarafından Teslim Edilen Ziynet Eşyaları Mağdura İade Edildi
    11:28 Dolandırıcılık Zanlının Babası Tarafından Teslim Edilen Ziynet Eşyaları Mağdura İade Edildi

    Bilecik'te telefonla aradığı kişiye kendisini polis olarak tanıtıp dolandırıcılık yaptığı öne sürülen zanlının babası, mağdura ait 1,5 milyon lira değerindeki ziynet eşyalarını polis merkezine götürdü. Şüpheli A.E'nin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Seçkin Bayramoğlu, 25 yıldır Karagöz-Hacivat oyunlarıyla ramazan akşamlarını eğlenceli hale getiriyor
    11:28 Seçkin Bayramoğlu, 25 yıldır Karagöz-Hacivat oyunlarıyla ramazan akşamlarını eğlenceli hale getiriyor

    Sakarya'da gölge oyunu ve meddahlık geleneğini yaşatan Seçkin Bayramoğlu, Karagöz-Hacivat oyunlarıyla ramazan akşamlarını eğlenceli hale getiriyor. Bayramoğlu, 500 yıllık geleneği yaşatmak için mücadele ediyor ve çocuklara kültürel değerleri öğretiyor.

  • Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı
    11:28 Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı

    Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın çalışanları, maaş alamadıklarını belirterek bazı bölümlerde çalışmaları durdurdu. Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. Dün yüzlerce işçinin iş bırakmasıyla başlayan eylem nedeniyle bölgede güvenlik tedbirleri de arttırıldı. Maaşlarının yatmadığını belirten işçilerin bugün de iş bırakma eylemlerine devam ettiği öğrenildi. Daha önce de birçok kez Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın işçileri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylemler yapmıştı.

  • Tekirdağ'da çekici üzerinde uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama
    11:28 Tekirdağ'da çekici üzerinde uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yapılan operasyonda, çekici üzerindeki otomobilde 15 bin uyuşturucu hap ve bir miktar esrar ele geçirildi. Gözaltına alınan 6 şüpheliden 3'ü tutuklandı.

  • Edirne'de FETÖ ve PKK üyesi 13 zanlı yakalandı
    11:27 Edirne'de FETÖ ve PKK üyesi 13 zanlı yakalandı

    Edirne'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yürütülen faaliyetler sonucunda, Yunanistan'a kaçmaya çalışan 13 terör örgütü mensubu yakalandı. Yakalanan zanlılardan 8'i FETÖ üyesi, 5'i ise PKK üyesi olarak belirlendi. Zanlıların jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Başkan Böcek, Antalya Şehir Tiyatrosu'nun 'Huysuz' oyununu izledi
    11:26 Başkan Böcek, Antalya Şehir Tiyatrosu'nun 'Huysuz' oyununu izledi

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde Antalya Şehir Tiyatroları'nın (AŞT) sahnelediği 'Huysuz' oyununu izledi. Başkan Böcek, sanata olan önemini vurgulayarak sanatçılara desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Edirne'de Son Bir Haftada 124 Aranan Şüpheli Yakalandı
    11:23 Edirne'de Son Bir Haftada 124 Aranan Şüpheli Yakalandı

    Edirne Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin son bir haftada çeşitli suçlardan aranan 124 şüpheliyi yakaladığını açıkladı. Emniyet ve asayişin sağlanması için çalışmaların devam edeceği belirtildi.


Advertisement