Aşık Veysel Meslek Gururumdur" - Son Dakika
Kültür Sanat

Aşık Veysel Meslek Gururumdur"

SERHAT ZAFER / HALİFE YALÇINKAYA - Sivas'ta, yıllarca çeşitli gazete, dergi ve haber ajansının muhabirliğini yapan Yücel Yönal, dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel ile ölümünden yaklaşık 12 saat önce son röportajı yapan ve fotoğraflarını çeken gazeteci olmanın gururunu yaşıyor.

21.03.2016 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SERHAT ZAFER/ HALİFE YALÇINKAYA - Sivas'ta, yıllarca çeşitli gazete, dergi ve haber ajansının muhabirliğini yapan Yücel Yönal, dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel ile ölümünden yaklaşık 12 saat önce son röportajı yapan ve fotoğraflarını çeken gazeteci olmanın gururunu yaşıyor.

Sivas'ta yarım asırdan fazla gazetecilik yapan 74 yaşındaki Yönal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 Mart 1973'te Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde vefat eden Aşık Veysel'i 16 yıl takip ettiğini ve ölmeden 12 saat önce ünlü ozanın son fotoğrafını çeken ve onunla röportaj yapan gazeteci olduğunu söyledi.

Aşık Veysel'in çok sayıda fotoğrafını çektiğini, bu fotoğraflarla sergiler açtığını anlatan Yönal, ünlü ozanla ilgili yayımlanmış 3 kitabının bulunduğunu, fotoğraf ağırlıklı dördüncü kitabının ise çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Meslek hayatında binlerce fotoğraf çektiğini ancak Aşık Veysel fotoğraflarının kendisi için çok özel bir yeri olduğunu aktaran Yönal, bu fotoğrafların bir kısmını Sivas Valiliğine devrettiğini dile getirdi.

Son röportajı yapıp, fotoğrafını çekti

Aşık Veysel'in son günlerini anlatan Yönal, ozanın hasta olduğunu duyunca temin ettiği bir arazi aracıyla Sivrialan köyüne gittiğini belirterek, şunları anlattı:

"Hakk'a yürümeden 48 saat önce bir duyum aldım ve bağlı olduğum gazeteye durumu ilettim. Köyüne giderek Aşık Veysel ile röportaj yaptım. Ertesi gün de durumu dönemin Sivas Valisi Celal Kayacan'a anlattım. Ertesi sabah yeniden köye gittiğimizde valimiz, Aşık Veysel'e ölünce nereye defnedilmek istediğini soramadı. Oğlu vesilesiyle sorulduğunda ise 'Faydam da zararım da olacaksa bu köye olsun' diyerek, köyüne defnedilmek istediğini söyledi. Aşık Veysel, mezarının üzerinin kapatılmamasını, üzerindeki otları ve çiçekleri koyun ve kuzuların yemesini istemişti. Valimiz, Aşık Veysel'e bir arzusunun olup olmadığını sorduğunda ise köyüne ulaşımı sağlayan Kızılırmak üzerine bir köprü yapılmasını istedi. Köprü yapıldı fakat Aşık Veysel bunu göremedi."

İstanbul'da 2 sergi açılacak

Aşık Veysel'in ailesinin kendisini bir aile bireyi olarak kabul ettiğini belirten Yönal, ozanın vefatının 43. yılı dolayısıyla İstanbul'da iki farklı yerde fotoğraf sergisi açacağını aktardı.

Şarkışla'daki meslek yüksek okuluna Aşık Veysel'in isminin verilmesi için çok çaba gösterdiğini ve bu amacına ulaştığı için de mutlu olduğunu ifade eden Yönal, Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korusu'nun isminin de Aşık Veysel olarak değiştirilmesi için sözler verildiğini ancak bunun yerine getirilmemesinin üzüntüsünü yaşadığını dile getirdi.

İlk yıllar Aşık Veysel'in unutulabileceği endişesini taşıdığını ancak ölümünün ardından geçen 43 yılda ona olan sevginin her geçen gün daha da arttığını vurgulayan Yönal, "Aşık Veysel unutulmaz, unutulamaz." şeklinde konuştu.

Yönal, ozanın kendisi için de büyük anlam ifade ettiğini aktararak, "Aşık Veysel benim meslek gururumdur. Neden meslek gururumdur; ben daha çiçeği burnunda bir gazeteciydim. O yıllarda Aşık Veysel, adını Türkiye'ye değil dünyaya duyurmuştu. Aşık Veysel ile ilgili gönderdiğim haberler gazetenin istenilen sütununda hemen değer buluyordu. Bu da benim Aşık Veysel'e olan sevgimi artırıyordu. Büyük mutluluk duydum ve halen duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Aşık Veysel'in köyündeki müzeye yeterli değerin verilmediğini ve birtakım sorunlar olduğunu öne süren Yönal, köye bazı yatırımlar yapılması gerektiğini aktardı.

Aşık Veysel Şatıroğlu'nun Sivasspor'u çok sevdiğini aktaran Yönal, bir anısını şöyle paylaştı:

"Sivas'ta hastanede yatarken, 'Sivasspor'u yanıma getir' dedi. Ben de durumu o yılların antrenörü Lütfü Baykuş'a ilettim. 'Hocam, Aşık Veysel sizi görmek istiyor' dedim. Sivasspor takımı Numune Hastanesinde kendisini ziyaret ettiğinde, Veysel çok mutlu oldu. 'Sizler Sivas'ı temsil ediyorsunuz, Sivas'ın simgesisiniz, güzel oynayın' demişti."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Aşık Veysel Meslek Gururumdur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Mert Demir konser verdi
    00:13 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Mert Demir konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Mert Demir, Seyhan Nehir kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Demir'in sevilen şarkılarına müzikseverler eşlik etti. Performansı alkışlanan Demir, dinleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali Başladı
    00:03 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali Başladı

    Hüseyin Başkadem'in Genel Sanat Yönetmenliğini yaptığı 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, Afyonkarahisar Yeni Müzesi'nde başladı. Festivalin açılış konserinde Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve solist kemancı Çekyalı Daniel Matejca sahne aldı. Festival, Çekyalı besteci Antonin Dvorak'ın ölümünün 120. yılı anısına gerçekleştirildi. Festival kapsamında okul söyleşileri de düzenleniyor. Festival, 23 Nisan'da sona erecek.

  • Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' Sergisi İstanbul'da Açıldı
    22:38 Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' Sergisi İstanbul'da Açıldı

    Yönetmen, yazar ve ressam Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' adlı kişisel sergisi, İstanbul Concept Gallery'de ziyaretçilere açıldı. Sergi, Pirselimoğlu'nun tuhaflıklar üzerine kurulu resimlerini içermekte olup, sanatçı tuhaflığın kendisindeki karşılığını bulmaya çalıştığını ifade etti. Sergi, 16 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilir.

  • Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi, Ankara Müzik Festivali'nde konser verdi
    22:34 Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi, Ankara Müzik Festivali'nde konser verdi

    Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen 38. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi konser verdi. Çankaya Sahne'deki konserde, Jiri Sevcik, Vladislav Borovka, Jan Brabec, Vaclav Fürbach ve Mikulas Koska'nın yer aldığı topluluk, Mozart, Farkas, Bizet, Dvorak ve Hallam'ın eserlerini seslendirdi. Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi üyeleri, ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanmıştır ve birçok önemli orkestrada görev almaktadır.

  • ENKA Sanat, 23 Nisan'da iki özel dijital içerik sunacak
    22:09 ENKA Sanat, 23 Nisan'da iki özel dijital içerik sunacak

    ENKA Sanat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, ENKA Sahne Gala Konseri ve Sihirli Karpuz Müzikali adlı iki özel dijital içerik sunacak. Konserde genç yetenekler sahne alırken, müzikal çocukları İpek Yolu'nun müziğine ve kültürüne dair büyülü bir yolculuğa çıkaracak.

  • İş Sanat, Latif Demirci'yi sergiyle anıyor
    21:59 İş Sanat, Latif Demirci'yi sergiyle anıyor

    İş Sanat, karikatürist Latif Demirci'nin yarım asırlık sanat hayatını anlatan bir sergi düzenliyor. Sergi, Demirci'nin eserlerini, çizgi karakterlerin maceraları, yayımladığı kitaplar ve farklı çalışmalarıyla birlikte kronolojik ve tematik bir düzen içinde sunuyor. Ayrıca sergide, unutulmaz kahramanların yanı sıra günlük gazete karikatürlerinden örnekler de yer alıyor. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilir.

  • Turizm Haftası Kortej Yürüyüşü Rize'de Renkli Görüntülere Sahne Oldu
    21:39 Turizm Haftası Kortej Yürüyüşü Rize'de Renkli Görüntülere Sahne Oldu

    Rize'de düzenlenen 'Turizm Haftası' etkinlikleri kapsamında il merkezinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu. Protokol, sporcular, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı yürüyüşte Rize kültürünü yansıtan ürünler ve kıyafetler sergilendi. Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, turizmle ilgili olarak 12 ay boyunca faaliyetlerin devam edeceğini belirtti ve Rize'nin turizm şehri olma hedefine vurgu yaptı.

  • Edremit Sosyal Dayanışma Merkezi'nde Kadın Kursiyerlerin Ürünleri Sergilendi
    21:26 Edremit Sosyal Dayanışma Merkezi'nde Kadın Kursiyerlerin Ürünleri Sergilendi

    Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Edremit Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) projesi kapsamında kadın kursiyerler tarafından hazırlanan el emeği ürünlerin sergilendiği etkinliğe katıldı. Sergide başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi.


Advertisement