Aşırı Sıcak Hava Trafoları Patlatıyor" - Son Dakika
Güncel

Aşırı Sıcak Hava Trafoları Patlatıyor"

Aşırı Sıcak Hava Trafoları Patlatıyor"

Türkiye'de, 2018 Ocak-Temmuz aylarını içeren 7 aylık ölçümlere göre ortalama sıcaklığın 15 derece olduğu tespit edildi.

07.08.2018 10:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de, 2018 Ocak-Temmuz aylarını içeren 7 aylık ölçümlere göre ortalama sıcaklığın 15 derece olduğu tespit edildi. Bu da 2018'i, son 47 yılın en sıcak yılı olarak kayıtlara geçirdi. 2018 yılı içinde en yüksek sıcaklık ise Temmuz ayında 47.4 derece ile Cizre'de ölçüldü. Elektrik Yangınları ve Hasarlarından Korunma Derneği (ELYAK) Yönetim Kurulu Başkanı Evren Yurttaş, aşırı sıcak havaların trafolarda arızalara ve patlamalara neden olduğunu söyledi.

Küresel ısanma coğrafyaların iklimlerinde keskin değişiklikler yaparken, doğal afetlerin yanında ülkelerin altyapılarında da arızalara büyük kazalara neden oluyor. Elektrik Yangınları ve Hasarlarından Korunma Derneği (ELYAK) Yönetim Kurulu Başkanı Evren Yurttaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada; aşırı hava sıcaklığı ve aşırı yüklenme nedeniyle elektrik trafolarındaki arızalarda artış gözlendiğini söyledi. Yurttaş,  trafo patlamalarının yazın arttığını görüldüğünü belirterek şöyle dedi:

KAPALI ALANLARDAKİ TRAFOLAR ISINIYOR VE PATLIYOR"

"Özellikle kapalı alanlarda bulunan trafolar aşırı sıcaktan dolayı ısınabiliyor. Sonrasında ise trafolarda patlamalar meydana geldiği görülüyor. Trafo patlamalarından evinizi koruyabilmek için mutlaka elektrik panonuzda aşırı gerilim sönümleyici taktırmanız gerekiyor.  Bu durum, işyerleri ile evlerin elektrik panolarında da sorun oluşturuyor. Bu nedenle bilhassa elektrik panolarının bakımının yapılması gereklidir. Çünkü evlerde kullanılan elektrikli cihaz sayısı artıyor ancak kullanılan elektrik panosu aynı kalıyor. Halbuki aşırı sıcak havalar evlerde ki elektrik panolarını da etkilemektedir. Doğal olarak geçen normal akımdan dolayı panolarda da bir ısınma söz konusu. Birazda aşırı sıcakların etkisinde olayı bu ısınmalarda artmış olabilir ama düzenli olarak bakımları yapılsa, değişmesi gereken parçalar zamanın değişse, bu patlama olaylarının olmayacağını düşünüyorum. Eski tip panoların yenisi ile yönetmeliğe uygun olarak değiştirilmesi gerekiyor. "

"AŞIRI GERİLİM SÖNÜMLEYİCİ CİHAZLAR KULLANILMALI"

Aşırı sıcaklar nedeniyle cihazların ve elektronik kartların daha fazla zarar gördüğünü belirten ELYAK Başkanı Evren Yurttaş, bunun trafolar ve dağıtım hatlarındaki aşırı yüklenmeden kaynaklandığını kaydetti. Aşırı gerilim kaynaklı ya da bilinen adıyla şebeke kaynaklı yaşanabilecek muhtemel elektrik kontağının yangınlar da sebep olabileceğini ifade eden Yurttaş, bilhassa aşırı gerilim sönümleyici cihaz kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aşırı Sıcak Hava Trafoları Patlatıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
    22:08 Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

    Kaza, Beyşehir-Konya kara yolunun Göçü Mahallesi yol ayrımında meydana geldi. Beyşehir yönüne giden Yaşar Konur'un (79) kullandığı 35 AL 6362 plakalı otomobil, yol kenarındaki durağa çarptıktan sonra kanala düştü. Kazada yaralanan sürücü, kaldırıldığı Beyşehir Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

  • Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı
    21:59 Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı

    Beyoğlu Belediyesi, Karaköy sahilinde kıyının kamu kullanımına kapatılmasına neden olan prefabrik kulübeyi ve sahili sınırlandıran çitleri kaldırdı. Belediye, kent estetiği ve sahil şeridi bütünlüğü göz önünde bulundurarak, çalışmaya müdahale etti ve sahil şeridini vatandaşın kullanımına yeniden açtı.

  • Türkiye, 2024 yılında RACVIAC Dönem Başkanlığını üstlendi
    21:56 Türkiye, 2024 yılında RACVIAC Dönem Başkanlığını üstlendi

    Türkiye, 2024 yılında RACVIAC - Güvenlik İşbirliği Merkezi Çok Uluslu Danışma Grubu (MAG) Dönem Başkanlığını üstlendi. Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılacak olan 51. MAG toplantısı, bölgesel Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemlerin (GGAÖ) uygulanmasında eğitim desteği sağlamayı ve bölgesel diyalogu güçlendirmeyi hedefliyor.

  • Bornova'da Bayramlaşma Töreni Düzenlendi
    21:54 Bornova'da Bayramlaşma Töreni Düzenlendi

    Bornova Kaymakamlığı tarafından düzenlenen bayramlaşma töreninde Kaymakam Muzaffer Şahiner ve Belediye Başkanı Ömer Eşki birlik ve beraberlik mesajları verdi.

  • İskenderun'da uyuşturucu operasyonu: 6 şüpheli gözaltına alındı
    21:48 İskenderun'da uyuşturucu operasyonu: 6 şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı. Operasyon sonucunda 10 kilo 764 gram esrar, 39 gram sentetik uyuşturucu, 2 bin 870 uyuşturucu hap, 100 fişek, bir tüfek ve 250 bin lira ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.


Advertisement