Asırlık Çınar Ağacının Tescillenmesi İsteniyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Asırlık Çınar Ağacının Tescillenmesi İsteniyor

Asırlık Çınar Ağacının Tescillenmesi İsteniyor

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yaz aylarında dinlenme alanı olarak kullanılan bir bahçedeki asırlık çınar ağacının koruma altına alınarak tescillenmesi isteniyor.

28.07.2015 16:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Hamambaşı Göze'de Gözbaşı ailesine ait yaz aylarında dinlenme alanı olarak kullanılan bahçedeki asırlık çınar ağacının koruma altına alınarak tescillenmesi isteniyor.

Her yıl kaplıca turizmi kapsamında binlerce bölge insanının Hamambaşına geldiğini, bu kişilerin özellikle akşam saatlerinde göze diye bilinen mesire yerine yürüyüş yaptıklarını, bir kısmının da buradaki park alanlarında dinlenip, piknik yaptıklarını bildiren vatandaşlar, bu nedenle dinlenme alanınki bahçelerde yer alan ağaçların mutlaka korunması gerektiğini söyledi.

Tescil yapılmalı

Gözenin bendinin önündeki bahçede yer alan 5 dallı ulu çınar ağacının en az 400–500 yıllık ağaç olduğunun tahmin edildiğini belirten vatandaşlar, ağacın kaç asırlık bir ağaç olduğunun, Tabiat Varlıklarını Koruma ve Anıtlar Yüksek Kuruluna yapılacak başvuru sonucu gelecek teknik ekipleri belirleneceğini belirten vatandaşlar, şöyle konuştu;

Turizme katkı sağlayacak

"Tarihe tanıklık eden en az 2-3 asırlık anıt çınar, heybetli görüntüsüyle ilgi çekiyor. Asil ağaç olarak halk arasında bilinen anıt çınarın yüksekliği, gövde çevresi ve kapladığı alan uzmanlarca belirlenerek, kayıt altına alınmalı. Böylece asırlık çınarın koruma altına alınması ve tescillenmesi daha kısa sürede gerçekleşecektir. Böyle turizm bölgesi olan ilçemiz, yeni bir turizm materyaline daha kavuşmuş olacaktır, daha fazla ilgi çekecektir. Bursa'da Uludağ'a çıkanlar, mutlaka yol üzerindeki Ulu çınarı da görmeden geçmiyor. İlçeye gelenler Göze'yi zaten biliyor. Ulu çınar ağacının tescillenmesi ile gözenin popülerliği daha da artacak, belki de bu bölgede de turizme yönelik yatırımlar bu bölgeye de gelecektir. Tabi ekolojik konum korunarak. Çınarın hiç zaman geçirilmeden tescilinin yapılması konusunda herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi ilçe yararına olacaktır."

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Kültür Sanat Asırlık Çınar Ağacının Tescillenmesi İsteniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement