Asırlık Meslek Yeniden Hayat Bulacak - Son Dakika
Yerel

Asırlık Meslek Yeniden Hayat Bulacak

Asırlık Meslek Yeniden Hayat Bulacak

Yunusemre Belediyesi, Yuntdağı bölgesindeki mahallerde unutulmaya yüz tutmuş doğal boya yöntemi kullanılarak el ile dokunan halıcılığını yeniden canlandırmak için girişimlere başladı.

29.01.2015 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunusemre Belediyesi, Yuntdağı bölgesindeki mahallerde unutulmaya yüz tutmuş doğal boya yöntemi kullanılarak el ile dokunan halıcılığını yeniden canlandırmak için girişimlere başladı. Belediye meclisinde kurulan Kırsal Bölge Kalkınma ve Mahallelere Hizmet Komisyonu geleneksel halıcılığı yaşatmak amacıyla doğal boya halıcılığı yapılan mahallerde incelemelerde bulundu.

Yunusemre Belediyesi tarafından kırsal bölgelerdeki sorunları çözmek amacıyla belediye meclisinde kurulan Kırsal Bölge Kalkınma ve Mahallelere Hizmet Komisyonu çalışmalarına devam ediyor.

Komisyon üyeleri bu kapsamda Yuntdağı bölgesindeki doğal boya yöntemi kullanılarak el ile dokunan halı tezgahlarının bulunduğu Örselli, Maldan ve Örencik mahallelerindeki atölyeleri yerinde inceledi.

Sentetik boya yerine kök boya kullanılarak el tezgahlarında geleneksel halı motiflerini kullanarak imal edilen halıların yeniden yaşatılması ve gelir sağlaması amacıyla komisyon üyeleri kadınlar ile görüş alışverişinde bulundu. Kadınlar maddi getirisinin düşük olması nedeniyle mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu dile getirdi. İncelemeler sonucu Yunusemre Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek proje ile doğal boya halıcılığın yaşatılacağı belirtildi.

"HALILAR YURT DIŞINA SATILIYOR"

Kırsal Kalkınma ve Mahallelere Hizmet Komisyonu üyesi Mustafa Gürler maddi getirisinin düşük olması nedeniyle mesleğin sadece az sayıdaki kadınlar tarafından yapıldığını belirterek, "Doğal kökboyacılığı ile yapılan halıcılığın üretildiği Örselli, Maldan ve Örencik mahallerinde incelemelerde bulunduk. Bu mesleği yaşatarak maddi getirisini yükseltmek istiyoruz. 3 mahallemizde bu mesleği sürdüren kadınlarımız ile görüştük. Buralardan önemli bilgiler aldık. Örneğin Örselli'de kooperatif içerisinde üretim yapılıyor. Dokunan halılar yurt dışına satılıyor. Ama maddi getirisi çok düşük. Bu meslek neredeyse bitme noktasına gelmiş. Bizde ilk çalışmalarımıza başlayarak proje üreteceğiz. Hem geleneksel halı dokumacılığını yaşatmayı hem de maddi gelir sağlamayı amaçlıyoruz" diye konuştu. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Asırlık Meslek Yeniden Hayat Bulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement