Bigadiç'te Asker Harçlığını Yolculardan Çıkarıyorlar - Son Dakika
Güncel

Bigadiç'te Asker Harçlığını Yolculardan Çıkarıyorlar

Bigadiç'te askere gidecek gençler, ellerinde büyük bir Türk bayrağıyla kara yolunda durdurdukları araçlardaki yolculardan asker harçlığı alıyor.

03.06.2014 11:13  Güncelleme: 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZAFER AKPINAR - Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde yıllardır sürdürülen gelenek kapsamında askere gidecek gençler, ellerinde büyük bir Türk bayrağıyla kara yolunda durdurdukları araçlardaki yolculardan "asker harçlığı" alıyor.

Yıllardır sürdürülen geleneklere göre, ülkenin dört bir yanında askere şenlik havasında uğurlanan gençler, birkaç gün öncesinden başlayan vedalaşmalarda ailesi ve yakınlarından harçlık ve bazı hediyeler alıyor. Yakınları askere gidene genellikle harçlık verirken, komşuları ve diğer tanıdıkları ise askerlik hizmeti sırasında işine yarayacak çorap, mendil, iç çamaşırı, havlu gibi ürünlerden veriyor. Askere gidecek genç için ise 1-2 gün öncesinde arkadaşları tarafından "asker eğlencesi" düzenleniyor.

Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde ise yıllardır farklı bir gelenek sürdürülüyor. Askere gidecek gençler, "asker harçlığı"nı farklı yollardan çıkarıyor.

Ellerinde büyük bir Türk bayrağıyla Bigadiç- Sındırgı karayolundan geçen araçları durduran gençler, yolculardan "askere gideceklerini ve oradaki ihtiyaçları için gerekli olan parayı topladıklarını" belirterek, harçlık istiyor. Yolcuların önemli bölümü gençleri karşılıksız bırakmazken, geleneği bilmeyenler ise "yol kesildiği" gerekçesiyle jandarmayı arıyor. Gıda ürünü taşınan bazı araçlardan ise gençlere "asker eğlencesi" için cips, kuru yemiş ve içecek veriliyor.

İlçe merkezi ve köylerde evleri de dolaşan gençlere iç çamaşırı, havlu, çorap gibi ürünler veriliyor. Gençler askerdeki ihtiyaçları kadarını ayırıp geri kalanını pazar yerlerinde satarak "asker harçlığı" çıkarıyor.

Bigadiç'te bu yıl ağustos ayında askere gidecek asker adaylarından Samet Demirel, ilçelerinde yıllardır süren askerlik geleneğini devam ettirmeye çalıştıklarını, bunun için 4 arkadaşıyla araçları durdurduklarını söyledi.

İlçede bu yıl 15 gencin askere gideceğini ifade eden Demirel, şunları kaydetti:

"Hepimiz için topluyoruz. Araçları durduruyoruz, bazen içinde bir kişi oluyor bazen de yolcu minibüsü denk geliyor. Kimisi para veriyor, kimisi çerez gibi yanında ne varsa hediye ediyor. Hepsinden Allah razı olsun bizlere yardımcı oluyorlar. Bu işi biraz daha eğlenceli hale getirmiş oluyoruz. Zaten askere gideceğimiz zaman ailelerimiz ve akrabalarımız yardımcı oluyorlar. Ceplerimize para sıkıştırıyorlar, ihtiyaçlarımızı alıyorlar ama bu da bir gelenek olmuş."

Demirel, askere gidecek her gencin bu şekilde para topladığını belirterek, "Toplanan parayla asker eğlencesi düzenliyoruz. Kalanı bu yıl 15 kişi gideceği için 15'e bölüyoruz ve pay ediyoruz. Yaptığımız işte kanun dışılık yok. Para verenler kadar tepki gösteren ve şikayet edenler de oluyor. Bazıları jandarmayı arayıp şikayet ediyor. Biz de jandarmayı görünce kaçıyoruz. Kötü bir amacımız yok. Bayrak var zaten elimizde. İnsanların milli duygularıyla oynamayız" dedi.

Arkadaşları Erol Yıldırım, Halil Öztepe, Yaşar Salık ve Feyzullah Çeri ise asker harçlığı verenlere teşekkür ederek, tek sıkıntılarının bazı yolcuların "yol kestikleri" gerekçesiyle jandarmayı araması olduğunu söyledi. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bigadiç'te Asker Harçlığını Yolculardan Çıkarıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement