Askeri Casuslukta Kumpas" Davası - Son Dakika
Güncel

Askeri Casuslukta Kumpas" Davası

İzmir'deki "askeri casusluk soruşturması"nda, sahte delil üretildiği iddiasına ilişkin "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik soruşturma kapsamında, 12'si tutuklu 68 sanığın İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada, iddianamenin okunmasına devam edildi.

27.06.2016 18:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'deki "askeri casusluk soruşturması"nda, sahte delil üretildiği iddiasına ilişkin "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik soruşturma kapsamında, 12'si tutuklu 68 sanığın İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada, iddianamenin okunmasına devam edildi.

İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri'nin konferans salonunda görülen duruşmaya, bazı sanık ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada, İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato tarafından hazırlanan iddianamenin "müşteki ve sanık ifadeleri" bölümünün okunmasına devam edildi.

Askeri casusluk davasında yargılandıktan sonra beraat eden Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı (GATA) Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurumlu, polislerin ev ve işyerinde yaptığı aramalarda herhangi bir suç unsuruna rastlanılmadığını, soruşturma savcısının kendisinin herhangi bir gizli belgenin bulundurulması veya sızdırıldığına dair bir soru sormadığını belirterek daha sonra hazırlanan iddianamede ise hakkında GATA'daki yetkileri kullanarak sözde örgüt üyelerine yardımcı olduğu, iddiasının yer aldığı, fakat ifadesi esnasında da buna yönelik sorunun gelmediğini kaydetti.

Dava sürecinde mağduriyetler yaşadığını, soruşturmaya dahil edilmesinin tesadüf olmadığına değinen Kurumlu'nun, iddianamedeki ifadesine şu görüşlere yer verildi:

"Soruşturmaya dahil edilmemiş olsaydım 2012 yılı Ağustos ayında toplanacak Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) tuğamiral rütbesine yükselecektim. Terfi sırasında daha önceki tarihlerde olan başarılarım ve sicilimin düzgün olmasından ilk sırada yer alıyordum. YAŞ toplantısından bir ay önce bu operasyonun yapılması manidardır. Bu operasyonun bu toplantıdan bir ay önce yapılmasının amacı bana göre bu soruşturmayı yürüten örgüte ileride biat etmeyecek olan ben ve benim gibi olan arkadaşlarımı engellemek, rütbe almalarının önüne geçmek, böyle asılsız isnatsız iddialarla yapılan soruşturmalarla mesleki kariyerleri ile oynamaktı. Bu soruşturma öncesi terfi almayı beklerken sonrasında istifa etmek zorunda kaldım. Yani bu örgüt benim hakkımda istediği amacına ulaşmış oldu."

İddianamede, 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar mailinin ardından soruşturmanın özenli bir şekilde bir fuhuş soruşturmasından gizli bilgilerin sızdırıldığı soruşturmaya dönüştürüldüğü ve yapılan aramalarda sanıklara ait olmayan dijital kayıtların bulunduğunu vurgulanarak, TSK bünyesinde kritik görevlerde çalışan veya bu görevlere getirilmek üzere olan, terfi ederek general olması neredeyse garanti olan ve önemli bir çoğunluğu Alevi personelin şüpheli yapılması, tutuklanması ve çok ağır suçlarda yargılanmasıyla askeri casusluk davasının TSK içindeki tasfiye amacına da hizmet ettiği bilgisine yer verildi.

Mahkeme heyeti, iddianamenin okunmasına devam edilmek üzere duruşmaya yarına kadar ara verdi.

- Dava ve iddianame

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar e-postası üzerine başlatılan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, şubat ayında tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.

Sahte deliler üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada 25 kişi tutuklanmış, 5 zanlı ise daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan Sorumlu Başsavcı Vekili Okan Bato'nun hazırladığı ve Fetullah Gülen'in 1 numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında, "silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği, örgüt faaliyetleri kapsamında devlet ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek, iftira, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etmek, gizlemek, değiştirmek ve suç uydurmak" gibi suçlamalar yer alıyor.

24 Haziran görülen duruşmada 2. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın da bulunduğu 8 kişi hakkında tahliye kararı vermişti. Böylece dosyada tutuklu sayısı 12'ye düşmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Askeri Casuslukta Kumpas' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement