Askeri Kanunlarda Değişiklik - Son Dakika
Politika

Askeri Kanunlarda Değişiklik

Devletin şahsiyetine karşı suçlar ile ağır ve yüz kızartıcı nitelikteki bazı suçlardan yapılan yargılama neticesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen astsubay, subayların TSK ile ilişiği kesilecek Savaş, olağanüstü hal ve sıkıyönetim hallerinde personel izinden çağrılabilecek Sivil tabip ve diş tabipleri Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi alabilecek TSK'ya bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen öğretim üyesi, uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip ve diş tabiplerine de sağlık hizmetleri tazminatı ödenecek.

04.12.2014 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devletin şahsiyetine karşı suçlar ile ağır ve yüz kızartıcı nitelikteki  bazı  suçlardan yapılan  yargılama  neticesinde  hükmün  açıklanmasının  geri bırakılması kararı verilen astsubay, subayların TSK ile ilişiği kesilecek.

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, bedelli askerlik ile ilgili düzenlemeyi içeren, askerlik kanunlarında değişiklik yapan ve Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmasını öngören kanun tasarısı kabul edildi.

Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına İlişkin Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, TSK mensupları ile yakınlarının  ikinci  ve  üçüncü  basamak  muayene  ve  tedavilerini  sağlamak,  rapor,  muayene ve diğer sağlık hizmetleri ile askerlerin ve adayların sıhhi yeterliklerini tespit etmek, kontenjan dahilinde sivil kişilere sağlık hizmeti vermek maksadıyla askeri ihtiyaçlar dikkate alınarak Genelkurmay Başkanlığınca asker hastaneleri kurulacak.

Kıta, karargah ve askeri kurumlarda; sağlığa uygun ve temiz olan içme ve kullanma suları ile muayenesi yapılarak temin edilen güvenilir gıda maddeleri tüketime sunulacak. İçme ve kullanma  suları  ile gıda maddelerinin  temininden  tüketimine  kadar alınacak gıda ve su  güvenlik  tedbirleri,  TSK  gıda  kontrol  teşkillerince  yürütülen kontrol,  denetim   ve  laboratuvar   faaliyetleri   ile  diğer  hususlara   ilişkin   usul  ve  esaslar yönetmelikle belirlenecek.

Hayvanların   bakımı,  barındırılması,  beslenmesi,  sağlığı  ve  eğitimi nizamlara uygun olarak yerine getirilecek. Hastalanan  hayvanlar  derhal  kıta,  karargah,  kurum veya  garnizonda görevli TSK mensubu veteriner hekime bildirilecek. TSK  mensubu  veteriner  hekim  veya  yeterli  tedavi  ünitesi bulunmayan   yerlerde  hasta  hayvanların   muayene  ve  tedavisi  sırasıyla;  bölgedeki  askeri hayvan   klinikleri,   kamu   veya   üniversite   veteriner   hekimleri   veya   hayvan   hastaneleri tarafından  yapılacak. Bu da yoksa, muayene  ve tedavi  hizmeti  temin edilebilecek.  Bunların  yem, tedavi, yer ve malzeme giderleri ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerinden karşılanacak.

Görev yapabilirlik yeteneklerini  kaybeden hizmet hayvanlarının  yeniden sahiplenme  yapılıncaya  kadar geçen süredeki  bakımı ve refahı ile ilgili yem, tedavi, yer ve malzeme giderleri ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı  veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerinden karşılanacak.

Asker kişilerin kıta, karargah ve kurumlarda  ya da görev esnasında veya görev yerlerinde ölümü halinde soruşturma  ve kovuşturma süresince yasal mirasçılarını temsil  etmek  üzere  kendilerinin  seçtiği  bir  avukat  vekil  olarak  görevlendirilecek.  Fiili  veya hukuki imkansızlık  nedeniyle görevlendirme  yapılamaması  halinde bu görev, baro tarafından belirlenecek  bir avukat  tarafından  yürütülecek.  Yasal  mirasçıların  avukatının  gelmesi  halinde baro tarafından seçilen avukatın görevi sona erecek. Görevlendirilen  vekilin savcılıkça yapılacak olay  yeri  inceleme,  ölü  muayenesi  ve  otopsi  ile  tanık ve  bilirkişi  dinlenmesi   işlemleri sırasında hazır bulunması zorunlu olacak. Görevlendirilen vekilin ücreti müteveffanın mensubu olduğu bakanlığın bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak.

-Askeri hakim ve savcı olamayacaklar

Yargılama  sonunda haklarında  hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilenlerin askeri hakimlik sınıfına alınmamaları öngörülüyor.

Buna göre, "Taksirli   suçlar   hariç  olmak   üzere;  affa  veya  zaman aşımına  uğramış  yahut ertelenmiş  olsa  bile,  bir  suçtan  hükümlü  olmamak,  ceza  soruşturması  veya  kovuşturması altında  olmamak   yahut  bir  suçtan  yargılanıp   da  hakkında   hükmün  açıklanmasının  geri bırakılması kararı bulunmamak", askeri hakim ve askeri savcı olmak için aranan genel şartlar içinde yer alıyor.

Uzman doktor sınıfında istihdam edilecek adayların temininde uygulanacak azami yaş sınırı 35'e çıkarılıyor.

Teğmen,  üsteğmen  ve yüzbaşı rütbelerindeki  subayların  kıta hizmet  süreleri, kuvvet komutanlıklarının  ihtiyaçları  doğrultusunda  yönetmeliğe bırakılıyor. Verilen kıdem süreleri, bu sürelerden düşülecek.

Yeni ceza mevzuatına  uyum amacıyla, terfi etmeye engel olmayan haller yeniden düzenleniyor.  Kıdem alanlar,  kazai  veya  idari  kararlarla nasıpları lehe  düzeltilenler  ile  açığa alınmaları, tutuklanmaları,  kısa süreli  kaçma  ve izin süresini  geçirme  hariç firar  veya izin tecavüzünde bulunmaları nedeniyle terfi edemeyen ve rütbe kıdemliliği onanmayanlardan, haklarında kovuşturmaya  yer olmadığına, kamu davasının açılmasının ertelenmesine  veya düşmesine  yahut  ortadan  kaldırılmasına, fuar  veya  izin  tecavüzü  suçlarından  verilecekler hariç  olmak  üzere  hükmün  açıklanmasının  geri  bırakılmasına,  beraatine,  kısa  süreli  hapis cezasının   seçenek  yaptırımlara  çevrilmesine   veya  cezanın  ertelenmesine   karar  verilenler hakkında, emsalleri terfi etmiş veya rütbe kıdemliliği onanmış olmak şartıyla,  30 Ağustos Zafer Bayramı günü yapılmasına ilişkin hüküm uygulanmaz. Ancak, bu durumda olanların rütbe terfi ve rütbe kıdemlilikleri,  hükmün veya  kararın  kesinleşme  tarihinden  geçerli  olarak  yapılıp  emsalleri  tarihine  götürülecek.  Bu şekilde yapılan terfi ve rütbe kıdemliliklerinde  maaş farkı ödenmeyecek.

Harp  okullarını  bitirip  de teğmenliğe  naspedilmeden  önce kamu davası açılanlardan öğrencilik hukukunu kaybetmeyecek şekilde haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilenlerin  teğmen naspedilebilmelerine imkan tanınması  ve  yedek  subay  okullarını  bitirenlerin,  bu okulları  bitirdikleri  ayın  sonu  yerine mezun oldukları tarihten geçerli olmak üzere asteğmen nasbedilmeleri öngörülüyor.

Tasarıyla, nasıp düzenlenmesine engel olmayan hallerin yeni ceza mevzuatıyla  uyumu  ve  hükmün  açıklanmasının geri  bırakılmasına  ilişkin  mahkeme kararlarının nasıp düzeltilmesinde dikkate alınması amaçlanıyor.

Subayların infaz süresinden fazla olmamak üzere gözaltı, tutukluluk, hükümlülükte geçen sürelerinin açığı gerektiren bir suçtan mahkumiyet halinde açıktan geçen süreleri, firar veya izin tecavüzünde bulundukları askeri mahkeme kararıyla sabit olanların firarda veya izin tecavüzünde geçen süreleri kıdemden düşürülecek. Bu işlem, hükmün veya kararın kesinleşmesinin ardından derhal yapılacak.

Devletin şahsiyetine karşı suçlar ile ağır ve yüz kızartıcı nitelikteki  bazı  suçlardan yapılan  yargılama  neticesinde  hükmün  açıklanmasının  geri bırakılması kararı verilen astsubay ve subayların TSK ile ilişiği kesilecek.

-Açıkta bulunanların durumları her altı ayda bir değerlendirilecek

Açıkta bulunanların durumları her altı ayda bir değerlendirilecek. Değerlendirme  sonucunda  açıklarının kalkmasının gerektiği kanaatine varılması durumunda açıkları kaldırılacak.

Yargılama sonunda  beraatlerine,  haklarındaki  kamu davasının ortadan  kaldırılmasına, duruşmanın  tatiline, davanın  düşmesine, kamu davasının reddine veya TSK ile ilişiği  kesilmeyenlerin  yahut haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilenlerin açıkları, haklarındaki kararın kesinleşmesi beklenmeden kaldırılacak.

Ağırlaştırılmış müebbet  hapis,  müebbet  hapis  ve  süreli  hapis  cezalarının  infazı  sırasında subaylar er gibi iaşe edilecek.

Bazı suçlardan yapılan yargılama neticesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen astsubaylar subaylığa geçemeyecek.

Dış kaynaktan muvazzaf tabip olarak temin edilen personel, Devlet hizmet yükümlülüğüne  tabi olmayacak.  Ancak Türk Silahlı Kuvvetlerinde  iki yıl görev yapmadan  her ne şekilde olursa olsun ayrılanlar hakkında bu hüküm uygulanmayacak.

Komutanlık  ve  karargah  subaylığı  öğrenimi,  astsubay  üst karargah hizmetleri eğitimi, diş hekimliğinde uzmanlık veya yan dal uzmanlık eğitimleri ile yurtiçinde tıpta, diş hekimliğinde veya eczacılıkta doktora eğitimine tabi tutulanların yükümlülüklerinin,  benzer  eğitime  tabi  tutulan  diğer  personel  gibi  uzatılması imkanı getiriliyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerine  mensup  subay ve astsubayların  barışta her yıl otuz gün yıllık planlı izin hakları olacak. Bu müddete yol dahil olmayacak.  Ayrıca, kısa süreli mazeretlerde kullanılmak üzere 15 güne kadar yıllık mazeret izni verilebilecek.

Personele,  yakınlarının  ağır  hastalığı  nedeniyle  verilen  üç aylık refakat izni altı aya çıkarılıyor.

-Gerektiği durumlarda personel izinden çağrılabilecek

TSK personeline yurtdışı izni vermeye yetkili olan makamlar, bu yetkilerini devredebilecek, yurtdışı izin süresi yıllık planlı izin süresi olarak yeniden düzenlenecek. Yıllık izinler senesi içinde kullanılacak. Ancak, hizmet, alıkonulma, esaret ve sair zorunlu nedenlerle yıllık planlı izinlerini kısmen veya tamamen kullanamayanların izinleri gelecek sene içinde verilebilecek. Bu müddet, hiçbir suretle toplam 60 günü geçemeyecek.

Görev ve hizmet ihtiyacının gerektirdiği durumlarda, tugay ve eşidi komutan veya amirin onayıyla personel izinden çağrılabilecek.

Aylıksız izin süreleri subay ve astsubayların hizmetinden sayılmayacak.

Savaş, olağanüstü hal ve sıkıyönetim hallerinde personel izinden çağrılabilecek. Subay ve astsubaylara devlet memurlarına ödenen miktar, usul ve esaslarda doğum yardımı ödeneği verilecek.

Madalya ve nişan alan veya almaya hak kazananların ölümleri halinde bu madalya ve nişanlar; mirasçılardan birine bırakılmamışsa, en büyüklerinden başlamak üzere çocuklarına, çocukları yoksa babasına o da yoksa annesine, baba ve annenin boşanmış olduğu durumlarda çocuğun velayeti kimde ise ona, anne ve babanın olmadığı durumda eşine, eşinin de yokluğu halinde kanuni mirasçılarına intikal edecek.

Ulusal ve uluslararası müsabakalarda dereceye giren, proje ve sempozyumlarda başarılı olan askeri öğrencilere de ödül verilebilecek.

Ders ücreti ödenecek öğretim elemanlarına yardımcı doçentler, okullar arasına astsubay meslek yüksek okulları da ekleniyor.

Tasarıyla, seferde veya tatbikat maksadıyla barışta silah altına alınan yedek subay ve yedek astsubaylara, özlük haklarının  ödenmesinde hangi rütbenin esas alınacağına ilişkin belirsizlik ortadan kaldırılıyor.

Muvazzaflık hizmeti dışında olmak üzere, seferde ya da talim veya manevra maksadıyla barışta silah altına alınan yedek subay ve yedek astsubaylar ile yedek uzman jandarmalar, erbaş ve erlerden; önceden tabi oldukları sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde emeklilik veya yaşlılık aylığı ya da malullük aylığı bağlananlar hakkında ilgili kanun hükümleri uygulanmayacak ve bu aylıkları aynı şekilde ödenecek.

-Sağlık tazminatı ödenecek

TSK'ya bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen öğretim üyesi, uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip ve diş tabiplerine de sağlık hizmetleri tazminatı ödenecek. Bunlardan tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi alanlara, kurumlarınca döner sermaye gelirlerinden ödenenler de dahil olmak üzere herhangi bir ad altında ek ödeme yapılmayacak.

Subay ve astsubayların nasıp düzeltme işlemlerinin onayı, ilgili kuvvet komutanlığı (Jandarma subayları için Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik subayları için Sahil Güvenlik Komutanlığı) Kurmay Başkanı tarafından yapılacak.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı'nın en az dört yıl üye olarak görev yapan hakim sınıfından seçeceği bir üye Genel Sekreterlik görevini yapacak.

TSK uçuş eğitimi teşkilleri dışındaki uçuş okulu veya kurslarında eğitim görenler ile buralardan mezun olanlar, pilot ve pilot adayı sayılarak uçuş tazminatı alabilecek. Bilfiil uçuş gerektirmeyen kadrolara atanan uçuş ekibi personeli, pilot, silah sistem subayları ve seyrüsefer subaylarına ödenen yıllık uçuş tazminatından yararlandırılacak.

Genelkurmay Başkanlığı'nca, sağlık hizmetlerinin aksamaması açısından öğretim üyesi yetiştirmek maksadıyla Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı'nca gerekli tedbirler alınacak.

Sivil tabip ve diş tabipleri, ilgili kanunlardaki şartlara uymaları ve yapılacak güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanması şartıyla, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi alabilecek. TSK'da Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak istihdam edilen sivil pratisyen hekim ile diş hekimleri, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi yapabilecek.

- TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • FETÖ/PDY üyesi aranan emniyet müdürü Muğla'da yakalandı
    23:03 FETÖ/PDY üyesi aranan emniyet müdürü Muğla'da yakalandı

    FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan aranan ve KHK ile rütbeleri ve unvanları geri alınan emniyet müdürü, Muğla'nın Fethiye ilçesinde yakalandı. 1. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Hüseyin Ş., noterde işlem yaparken gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı
    23:02 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı

    İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, bölgedeki gerilimin kimsenin çıkarına olmadığını vurgulayarak itidal çağrısında bulundu. Sunak ayrıca, Gazze Şeridi'ne yönelik yardımların artırılmasını istedi.

  • İzmir'de Öz Kardeşini Öldüren Zanlı Sırbistan'da Yakalandı ve Türkiye'ye Getirildi
    23:00 İzmir'de Öz Kardeşini Öldüren Zanlı Sırbistan'da Yakalandı ve Türkiye'ye Getirildi

    İzmir'de öz kardeşini öldüren cinayet zanlısı, Sırbistan'a kaçtıktan sonra İnterpol'ün devreye girmesiyle Belgrad Nikola Tesla Havalimanı'nda yakalandı. Sırbistan'a giden İzmir polisi tarafından havayolu ile Türkiye'ye getirilen zanlı, İzmir'de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Zanlı, sorgusunda suçunu kabul ederek kardeşiyle aralarındaki husumetten dolayı cinayeti işlediğini söyledi.

  • Zonguldak'ın Gülüç beldesinde Belediye Başkanı'na saldırı girişimi
    22:57 Zonguldak'ın Gülüç beldesinde Belediye Başkanı'na saldırı girişimi

    Zonguldak'ın Gülüç beldesinde Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş ile yol kapatma tartışması sebebiyle tartışan şüpheliler, belediye başkanına saldırmaya kalkıştı. Şüpheliler, çevredekilerin müdahalesiyle olay yerinden uzaklaştırıldı. Demirtaş ve yakınları olaydan yara almadı. Polis ekipleri şüphelilerin ifadelerini almak üzere polis merkezine götürdü.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması
    22:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, öğretmen atamalarına ilişkin "Öğretmen atamaları fazla uzamayacak yakında bir miktar atama yapacağız. Ancak şimdi rakam vermek doğru olmaz, Milli Eğitim Bakanımız konuyu çalışıyor." ifadelerini kullandı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP Genel Başkanı Sayın Özel'e kapımız açık
    22:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP Genel Başkanı Sayın Özel'e kapımız açık

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e kapılarının açık olduğunu belirtti. Erdoğan, ziyaretleri halinde bir araya gelip konuşacaklarını ifade etti.

  • Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak
    22:25 Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak

    Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, önceki dönemdeki makam araçlarının satılacağını açıkladı. Belediye personelinin araçları özel işlerde kullanıldığı için satışa çıkarılacak olan araçlar yerine yeni makam araçları alınmayacak.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı

    Alanya Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında CHP'den seçilen Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, belediyenin borç listesini ve aylık gelir gider dengesini ana binaya astı. Listeye göre Alanya Belediyesi'nin toplamda 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu bulunuyor.


Advertisement