Askeri Kanunlarda Değişiklik Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

Askeri Kanunlarda Değişiklik Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: "Bu yeni düzenlemedeki bütün yapmış olduğumuz işlemlerin hepsi yargı denetimine tabi. Yapmış olduğunuz bir işlem yargı denetimine tabi ise bundan böyle kaygı duymaya gerek var mı?" MHP İstanbul Milletvekili Başesgioğlu: "Şöyle bir anlayış var 'Biz bir yapıyla mücadele ediyoruz.

11.02.2015 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, askeri kanunlarda değişiklik yapan tasarıya ilişkin, "Bu yeni düzenlemedeki bütün yapmış olduğumuz işlemlerin hepsi yargı denetimine tabi. Yapmış olduğunuz bir işlem yargı denetimine tabi ise bundan böyle kaygı duymaya gerek var mı?" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda, Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerindeki görüşmeler sırasına hükümet adına söz aldı.

Tasarının, Anayasa'da 2004 ve 2010 yıllarında yapılan değişikliklerin zorunlu bir gereği olarak hazırlandığını belirten Yılmaz, içerdiği düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Yılmaz, "Askeri hakimlere Milli Savunma Bakanı'nın disiplin cezası verme yetkisinin Anayasa Mahkemesi'nce Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi ile çıkan boşluğu bu yasa ile dolduruyoruz. Bu yasa ile Milli Savunma Bakanlığı'nın almış olduğu hiçbir yetki yoktur" dedi.

"Hakimler kurulu yargısal bir işlem değil, idari bir işlemdir"

Tasarıda yer alan Askeri Hakimler Kurulu'na yönelik muhalefetin eleştirilerini hatırlatan Yılmaz, "Bu hakimler kurulu yargısal bir işlem değil, idari bir işlemdir" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'daki benzer yapılardan ve çalışma sistemlerinden de örnekler veren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bir başka ülkede Adalet Bakanı'na veya bakana verilen yetkinin Türkiye'de verilemeyeceğini, bunun Avrupa'ya izah edilemeyeceğini söylemek doğru bir yaklaşım değildir. Sistemin iyi işlemesinden öncelikle bakan sorumludur. Çünkü bu millete hesap verecek olan bakandır. Meclis araştırması vardır, gensoru vardır ve hepsinden de önemlisi milletin huzuruna gitmek vardır. Vatandaşın hakkını ihlal ederseniz o zaman ne yüzle çıkacaksınız karşısına. Buradaki bazı arkadaşlarımı görüyorum, 'Bürokrasi atarsa normal, siyaset atarsa yanlış' diyen var. Eğer bunu bu kürsüden birisi söylüyorsa burada bulunma gerekliliğini inkar etmiş demektir. Siyasetin yönetemediği bir kurulun Türkiye'de olmaması lazımdır."

Amaçlarının en temel değer olan insanın korunması olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Biz insanı koruyacağız, bunu yaparken de sistemin güvenliği, istikrarın devamı için bu kararları alıyoruz. İdarenin bütün eylem ve işlemleri yargı denetimine tabi. HSYK'nın her işlemi yargı denetimine tabi değil ama bu yeni düzenlemedeki bütün yapmış olduğumuz işlemlerin hepsi yargı denetimine tabi. Yapmış olduğunuz bir işlem yargı denetimine tabi ise bundan böyle kaygı duymaya gerek var mı?" diye konuştu.

-"Askeri hakim ve savcılar, siyasi iradenin gölgesinde bırakılmaktadır"

MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, tasarı üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bugün 1876'dan beri elde ettiği parlamenter demokrasiye ilişkin tecrübelerini, kazanımlarını, içtihatlarını hızla kaybettiğini savundu.

Güçler ayrılığı ilkesinin zedelendiğini, hukukun üstünlüğünde gedikler açıldığını ifade eden Başesgioğlu, "Şöyle bir anlayış var 'Biz bir yapıyla mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi yaparken bana hukuk devletinden, hakim teminatından, yargı bağımsızlığından bahsetme. Ben bu yapıyı temizleyeceğim'. Peki bu yapıyı temizledikten sonra temizlik sırası kime gelecek" dedi.

Türkiye'nin sorunlarının toplumsal uzlaşma ile çözülebileceğini vurgulayan Başesgioğlu, bunu da sokaktaki vatandaşın değil, başta iktidar olmak üzere siyasi partilerin gerçekleştirebileceğini söyledi.

HDP Grubu adına söz alan Mardin Milletvekili Erol Dora da Türkiye'de ordunun devlet içindeki konumunun pek çok sorun içerdiğini ifade etti.

Türkiye'de yürütme, yasama ve yargı erkleri arasında bir bağımsızlıktan söz edilemeyeceğini savunan Dora, yargı bağımsızlığının özgürlüğün en büyük güvencesi olduğunun altını çizdi.

Tasarıdaki düzenlemelerin yürütmenin yargı üzerindeki baskısının alanını genişleteceğini kaydeden Dora, iktidarın hazırladığı tasarılarla devletin vatandaşını koruyan değil, vatandaşa karşı işlenen suçları koruyan bir duruma geçtiğini ileri sürdü.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise şahsı adına yaptığı konuşmada, tasarıdaki düzenlemeleri eleştirerek, "Tasarıyla askeri hakim ve savcılar, siyasi iradenin gölgesinde bırakılmaktadır" ifadesini kullandı. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Askeri Kanunlarda Değişiklik Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement