Askerlerin Sayısı Bulundukları İlin Nüfusuna Eklenecek, İllere Para Yağacak - Son Dakika
Güncel

Askerlerin Sayısı Bulundukları İlin Nüfusuna Eklenecek, İllere Para Yağacak

Vatani hizmetini yapan askerlerin sayısı bulundukları ilin nüfusuna eklenecek. Böylece söz konusu yerlerin nüfusu yükselecek ve İller Bankası'ndan daha fazla para alacak.

12.12.2014 07:15  Güncelleme: 00:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur, Tunceli, Kütahya gibi eğitim tugaylarının bulunduğu illerle Manisa'nın Kırkağaç ve Tunceli'nin Hozat gibi ilçelerinde esnaf, askerlerin Çarşı izin günlerini dört gözle bekliyor. Askerlerin harcamaları ilçe ekonomisinin canlanmasını sağlıyor. İl ve ilçelerin bütçe gelirlerinden ayrılan paysa, nüfusa göre hesaplanıp İller Bankası kanalıyla belediyelere aktarılıyor. Büyük askeri birliklere sahip olmalarına rağmen nüfusu az olan il ve ilçeler, bütçeden daha fazla pay alma taleplerini uzun zamandır gündeme getiriyordu.

Manisa'nın Kırkağaç İlçesi'nde 2009'da 26 bin 660 olan nüfus, 2010'da 45 bini aştı. Nüfus; asker, yurtlarda kalan öğrenciler ve cezaevindeki mahkûm sayısının ilçe nüfusuna eklenmesiyle arttı. Kırkağaç da bütçeden daha fazla pay aldı. Uygulamanın yaygınlaşması yönünde çalışma başlatıldı. Birliklerde vatani hizmetini yerine getiren askerlerin sayısı, bulundukları ilçe ve ilin nüfusuna eklenecek. Böylece söz konusu il ve ilçelerin nüfusu yükselecek ve İller Bankası'ndan daha fazla katkı payı alabilecek.

'HOZAT' MECLİS GÜNDEMİNDE

Tunceli'nin 6 bin 600 nüfuslu Hozat İlçesi'yle ilgili durumu CHP Milletvekili Kamer Genç, Meclis'e taşıdı. Genç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a "2013 ve 2014'teki nüfus sayımında, asker nüfusu Hozat nüfusu içinde gösterilmedi ve ilçenin nüfusu düştü. Orada 3 bin asker var. Türkiye'de bu durumda başka yerler var mı?" sorusunu yöneltti. Bakan Yılmaz da "Birçok yerde bu var. Aralık sonu itibarıyla nüfus kayıtları çıkarılıyor. Hozat'ta kim varsa hepsinin nüfusta gösterilmesini ve buna uygun İller Bankası'ndan katkı payı almasını doğru buluyorum" dedi.

"YÜZDE 60 ÖDENEK KAYBETTİK"

Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, şunları söyledi:

"Asker sayısını bir önceki yıl kaydettiler ama geçen yıl sildiler. TÜİK, 2013 Aralık'a kadar 6 bin 600 olan nüfusu, İller Bankası'na 2014 için 4 bin 560 olarak bildirdi. Hozat'ta tugayda ve jandarmada 3 bin asker var. Ama nüfus 5 binlik dilimin altına düşünce yüzde 60 ödenek kaybımız oldu. Bir İller Bankası, bir de su gelirimiz var. İller Bankası'ndan gelen aylık 200 bin TL'den 60 bin TL'ye düştü. SGK belediyemizi icraya verdi."

10 BİN NÜFUS, 3.6 MİLYON TL GELİR

Kütahya Belediyesi'yse, nüfusun artması için Dumlupınar Üniversitesi'ne okumaya gelen öğrencilere çağrı yaptı. İkametini Kütahya'ya alan öğrencilere 25'er TL'lik hediye çeki vereceğini açıkladı. Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Özdoğan, "Üniversitemizde okuyan 50 bin öğrenci var. 10 bini Kütahya'ya kayıtlı. Kampanyayla nüfusta 10 bin artış bekliyoruz. Geçen hafta 6 bin 800 yeni asker yemin etti. 10 bin yeni nüfus, 3.6 milyon TL gelir" diye konuştu.

BELEDİYEYE VERİLEN PAY NASIL HESAPLANIYOR?

Genel bütçeden belediyeler ve il özel idareleri için ayrılan paylar, nüfusa göre belirleniyor. İl özel idare payları belirlenirken de yüzde 50'lik kısmı için illerin nüfusu, kalanı için de ilin yüzölçümü, köy sayısı, kırsal nüfusu, gelişmişlik endeksi dikkate alınıyor.

Askerlerin Sayısı Bulundukları İlin Nüfusuna Eklenecek, İllere Para Yağacak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Askerlerin Sayısı Bulundukları İlin Nüfusuna Eklenecek, İllere Para Yağacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • ahmedi nejat: Asker terör bölgelerinde çarşıda para harcamasın.1 ekmek 1 kurşun sonuçta 18 6 Yanıtla
  • Cuvaldız: Hergün Değişik İcraatlar, Davutoglu ve Erdoganı Muhtesem Cift Oldular . . . ! 4 0 Yanıtla
  • Hasan ER: Belediyeler daha çooook yesinler. 4 0 Yanıtla
  • dersimli: Kamer genç uzun bir aradan sonra ilk defa bir girişiminde akpden olumlu yanıt aldı. Ben de olumlu buluyorum bu gelişmeyi, küçücük ilçelerde askeriye ilçeden besleniyor ama orada yaşamıyormuş sayılıyordu. Olumlu bir gelişme oldu. 1 1 Yanıtla
  • Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Muhtarlarla İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    15:15 Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Muhtarlarla İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Talas Kaymakamı Yaşar Dönmez ile birlikte yeni dönem muhtarlarıyla ilk toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Yalçın, muhtarları tebrik ederek sunulan hizmetlerin kalitesinden bahsetti.

  • Ordu Büyükşehir Belediyesi, Şehir Mobilyası Üreterek Tasarruf Sağladı
    15:14 Ordu Büyükşehir Belediyesi, Şehir Mobilyası Üreterek Tasarruf Sağladı

    Ordu Büyükşehir Belediyesi, parklara konulan malzemeleri kendi atölyelerinde üreterek yaklaşık 49 milyon lira tasarruf sağladı. Büyükşehir Belediyesi, 5 yıldır tüm alanlarda düşünen, üreten ve yarışan Ordu düşüncesini uygulayarak 19 ilçede birçok park inşa etti ve mevcut parklara modern bir kimlik kazandırdı.

  • Trabzonspor, Kayserispor maçı için hazırlıklarını sürdürüyor
    15:13 Trabzonspor, Kayserispor maçı için hazırlıklarını sürdürüyor

    Trabzonspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında deplasmanda oynayacağı Mondihome Kayserispor maçının hazırlıklarını sürdürüyor. Teknik direktör Abdullah Avcı yönetiminde yapılan antrenmanda dinamik ısınma ve sonuçlandırma çalışmaları gerçekleştirildi. Sakatlığı bulunan Onuachu ise takımla çalışmalarını sürdürerek maçta forma giyebilme ihtimali bulunuyor.

  • Muğla Büyükşehir Belediyesi Bayram Tatilinde Denizlerimizi Korudu
    15:12 Muğla Büyükşehir Belediyesi Bayram Tatilinde Denizlerimizi Korudu

    Muğla Büyükşehir Belediyesi, bayram tatili süresince artan nüfus ve deniz trafiği nedeniyle denizlerin korunması ve kirlenmemesi için çalışmalarını sürdürdü. Göcek Koylarındaki teknelerden 12 bin 255 kg katı atık toplandı.

  • Corendon Turizm Grubu, Alanya için 2024 sezonu operasyonlarını paylaştı
    15:12 Corendon Turizm Grubu, Alanya için 2024 sezonu operasyonlarını paylaştı

    Corendon Turizm Grubu, Alanya için planladığı operasyonları düzenlediği toplantıda paylaştı. Grup, 2024 sezonunda Alanya'ya 120 binden fazla koltuk arzı sunacak.

  • YouTube, reklam engelleyen uygulamaların kullanımını sınırlayacak
    15:10 YouTube, reklam engelleyen uygulamaların kullanımını sınırlayacak

    YouTube, reklamları engelleyen üçüncü taraf uygulamaların kullanımını sınırlandıracağını duyurdu. Reklam engelleme, içerik sahiplerini desteklemek için reklam gelirlerini kullanan YouTube'a büyük bir darbe vuruyor. YouTube, kullanıcı memnuniyetini korurken reklam atlamayı önlemek istiyor.

  • Tardigradların radyasyon dayanıklılığının bilimsel açıklaması bulundu
    15:10 Tardigradların radyasyon dayanıklılığının bilimsel açıklaması bulundu

    Bilim insanları, tardigradların yüksek dozlardaki radyasyondan nasıl etkilenmeden hayatta kalabildiğini ortaya çıkardı. Yapılan araştırmada tardigradların DNA onarım genlerinin aktivitesinin arttığı ve radyasyon nedeniyle oluşan hasarları hızla onardığı keşfedildi. Ayrıca tardigradların DNA'yı koruyan Dsup proteinine sahip olduğu belirlendi. Bu bulgular, tardigradların radyasyona karşı olan dayanıklılığının mekanizmalarını anlamamızı sağladı ve gelecekteki araştırmalar için bir yol açtı.


Advertisement